VIDEO Ministerul Apelor şi Pădurilor, despre manifestaţiile activiştilor Agent Green: Transportul oprit de activişti, legal. Protestele fără o minimă pregătire produc confuzie

Transportul oprit de activiştii Agent Green, vineri, pe Transfăgărăşan era legal, lemnul provenind de la o exploatare forestieră legală, şi nu din corpul de pădure virgină din zona Vidraru, anunţă Ministerul Apelor şi Pădurilor.

2978 afişări
Imaginea articolului VIDEO Ministerul Apelor şi Pădurilor, despre manifestaţiile activiştilor Agent Green: Transportul oprit de activişti, legal. Protestele fără o minimă pregătire produc confuzie

VIDEO Mininisterul Apelor şi Pădurilor, despre manifestaţiile activiştilor Agen Green, pe Transfăgărăşan: Transportul oprit de activişti, legal. Protestele fără o minimă pregătire produc confuzie

Ministerul Apelor şi Pădurilor a fost informat oficial despre organizarea acţiunii de protest în dimineaţa zilei de 10 martie 2016.

Ulterior, ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, i-a invitat pe reprezentanţii ONG-urilor la o discuţie săptămâna viitoare, la sediul Ministerului şi a dispus Gărzii Forestiere Ploieşti, Biroul Inspecţie Silvică Argeş, să verifice cele semnalate de asociaţia Agent Green.

"Astfel, în jurul orei 11:00, la km 64 de pe DN 7C, reprezentanţii ONG au oprit în trafic autocamionul cu nr. de inmatriculare AG 95 SRV. În urma verificărilor în Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase - SUMAL, s-a constatat că transportul era unul legal. În avizul de însoţire seria AP nr. 2393420/10.03.2017, emis de Ocolul Silvic Vidraru, era consemnată cantitatea de 17,82 mc lemn de foc din specia fag, la un numar de 26 de piese transportate. Aceeaşi informaţie se regăseşte şi în aplicaţia mobilă ”Inspectorul Pădurii”, după cum se poate observa în capturile de ecran de mai jos: Din dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei, în prezenţa reprezentanţilor ONG-urilor şi inspectorilor Gărzii Forestiere, autocamionul a fost descărcat şi măsurat conform prevederilor legale, piesă cu piesă. În urma măsurătorilor efectuate a celor 26 de piese existente, a rezultat cantitatea de 17,45 mc lemn de foc din specia fag (diferenţa de minus 0.37 mc se încadrează în toleranţele stabilite de actele normative)", se arată într/un comunicat de presă al Ministerului Apelor şi Pădurilor remis sâmbătă seară MEDIAFAX.

În acelaşi timp, o altă echipă a Gărzii Forestiere, împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Vidraru, au mers în teren să verifice dacă lemnul transportat provenea într-adevăr dintr-un corp de pădure virgină cuprinsă în studiul PIN MATRA sau dacă există exploatări forestiere în acest trup de pădure, în zona Vidraru.

Inspectorii au constatat că în zonă se afla în lucru o exploatare forestieră legală, fiind vorba despre un volum brut de 2085 mc, amplasat în cadrul Oficiului Silvic Vidraru, unitatea de producţie VI Limpedea. Acest trup de pădure nu face parte din categoria pădurilor virgine şi nu este inclus în studiul PIN MATRA.

Într-adevăr, în vecinătate există o suprafaţă de fond forestier care a fost inclusă în acest studiu, însă inspectorii au constatat că atât conform evidenţelor existente la sediul Ocolului Silvic Vidraru cât şi celor constantate în teren, în acel corp de pădure nu există tăieri.

În perioada următoare, reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti vor efectua un control cu privire la situaţia actuală a suprafeţelor incluse în studiul PIN MATRA, zona Moliviş.

"În concluzie, înţelegem că acţiunea din 10 martie a organizaţiilor neguvernamentale nu a vizat, punctual, acel transport, acest protest având mai degrabă obiectivul de a aduce în atenţia publicului subiectul legat de importanţa protejării pădurilor virgine din România. Identificarea şi punerea sub protecţie a pădurilor virgine reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor, tocmai de aceea, Guvernul României a prevăzut bugetul necesar pentru a demara, în cursul acestui an, un studiu ştiinţific amplu care va identifica toate suprafeţele de fond forestier care îndeplinesc criteriile de pădure virgină. Imediat ce acest studiu va fi finalizat, suprafeţele identificate vor fi incluse în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine, fiind astfel puse sub protecţie specială. Ministerul Apelor şi Pădurilor încurajează toate organizaţiile neguvernamentale să se implice în procesul de identificare a pădurilor virgine, dar recomandăm ca acţiunea de identificare să fie una care să aibă în vedere strict criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare. În acelaşi sens, Ministerul Apelor şi Pădurilor consideră că acţiunile de protest de genul celei organizate vineri, chiar dacă au la bază pe intenţii nobile, dacă sunt organizate fără o minimă pregătire prealabilă, acestea produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice şi pot aduce prejudicii grave personalului silvic care îşi desfăşoară meseria cu bună credinţă şi în litera legii", potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici