VIDEO | Un copil în moarte cerebrală a salvat 5 vieţi. Organe transplantate în Austria şi Germania

O echipă de medici din ţară şi străinătate a prelevat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală, inima, plămânii, rinichii şi ficatul. O parte dintre organe au fost transplantate unor copii din Austria şi Germania.

1379 afișări

Medicii au făcut, în noaptea de sâmbătă spre dduminică, o prelevare de organe de la un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirugie din Iaşi.

„Este a doua prelevare făcută de la un copil în mai puţin de o săptămână. S-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. Din păcate, fiind un copil atât de mic nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României şi au venit echipe de la Eurotransplant, respectiv pentru plămâni de la Viena, pentru cord de la Hanovra şi pentru ficat de la Bonn. Toate transplanturile ei le-au făcut tot la receptori copii. De exemplu, fata care a primit plămânii avea 15 ani şi suferea de fibroză chistică. Ficatul şi cordul au fost puse tot la copii cu vârste de aproximativ 10 ani. Rinichii au rămas la noi, s-a făcut un transplant la Spitalul Parhon, la un copil tot cu vârstă de aproximativ 11 ani, iar cel de-al doilea rinichi e în drum spre Cluj", a declarat duminică Raluca Neagu Movilă, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Sâmbătă noapte, pe Aeroportul din Iaşi au aterizat trei avioane pentru transferul echipelor medicale şi a organelor către Viena, Hanovra şi Bonn.

Unul dintre rinichii recoltaţi a ajuns la un băiat de 16 ani din localitatea suceveană Brodina, care era dependent de dializă de 6 ani, fiind diagnosticat cu insuficienţă renală cronică.

„Cu ochii în lacrimi am primit vestea de la doamna doctor Stârcea de la Sfânta Maria, unde făcea copilul dializă. Timp de şase ani veneam cu el de trei ori pe săptămână la dializă. Făceam 270 de kilometri, dus-întors şi tot aşa. Dimineţa plecam, seara ajungeam acasă. De trei ori pe săptămână, lunea, miercurea şi vinerea", a declarat Mihaela Pauliuc, mama băiatului.

Femeia spune că această perioadă a fost un chin.

„Aş dori să mulţumesc părinţilor care s-au gândit să doneze acest rinichi fiului meu şi le doresc multă sănătate şi mulţumesc din suflet şi medicilor care au fost alături de el în timpul ăsta", transmite femeia.

Mihaela Pauliuc spune că, din cauza bolii, fiul ei nu se putea juca şi nu putea să mănânce ciocolată. „Avea tensiune, făcea tensiune, nu avea voie să mănânce sărat sau ciocolată. Trebuia un regim strict. Umbla la şcoală de două ori pe săptămână. A făcut opt clase aşa cum a putut şi acum l-am stopat, nu l-am mai dat la şcoală că mergea greu de picioare şi i s-a agravat boala din ce în ce mai tare. Cu ajutorul medicilor am reuşit să îl ţinem. Datorită lor, copilul meu sperăm să devină normal, să se bucure de viaţă. Plângea că de ce nu poate alerga sau să joace fotbal. Îi era poftă de ciocolată şi de cappucino. Toată ziua cerea. Trebuia să ascund tot din casă, nici ceilalţi copii să nu mânânce, că voia şi el", a explicat Mihaela Pauliuc.

Transplantul renal a fost realizat la Spitalul CI Parhon, acolo unde de 20 de ani funcţionează Centrul Regional de Transplant Renal.

„Este un transplant renal făcut la copii, este întodeauna o situaţie deosebită când avem această informaţie că vorbim despre un donator copil. De această dată, acest donator copil s-a potrivit cu un pacient care se afla pe lista de aşteptare a Centrului de Transplant din Iaşi, de la Spitalul Parhon, este vorba de un băieţel de 16 ani, care făcea dializă din 2013 şi era în evidenţa Spitalului de Copii Sfânta Maria. Este pacientul care este din punct de vedere imunologic primul pe lista de aşteptare şi întotdeauna copiii au prioritate pentru a fi transplantaţi, fiind cei mai vulnerabili pacienţi. Centrul de Transplant din Iaşi, din fericire, are o experienţă de câţiva ani în a face transplant la copii, sunt aproape zece copii care au fost transplantaţi până în prezent atât de la donator viu, cât şi de la donator cadaveric", a spus Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului CI Parhon din Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici