Viitorul turismului de pe bicicletă a fost decis în cadrul Conferinţei EuroVelo ediţia 2023

157 afișări
Imaginea articolului Viitorul turismului de pe bicicletă a fost decis în cadrul Conferinţei EuroVelo ediţia 2023

Viitorul turismului de pe bicicletă a fost decis în cadrul Conferinţei EuroVelo ediţia 2023

Conferinţa EuroVelo ediţia 2023 a avut loc la İzmir, unul dintre cele mai prietenoase oraşe pentru biciclişti din Turcia şi totodată, primul oraş turcesc care a fost selectat pentru EuroVelo 8 - traseul Mediterane. Evenimentul a avut loc în perioada 11-13 octombrie 2023 bucurându-se de participarea a 270 depersoane din 34 de ţări.

Conferinţa a reunit toţi profesioniştii din industrie pentru a dezvolta turismul pe bicicletă în toată Europa. Profesioniştii din industrie care au participat la întâlnirea găzduită de oraşul İzmir au avut şi oportunitatea de a experimenta privilegiile hotelurilor certificate „Bike Friendly”.

Conferinţa EuroVelo ediţia 2023 a fost organizată de Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia alături de Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA) şi de Federaţia Europeană a Cicliştilor (ECF) cu părţile interesate locale, în cooperare cu municipalitatea de la İzmir.

Cu un focus axat direct pe dezvoltarea şi viitorul turismului durabil cu bicicleta, conferinţa a reunit toate părţile interesate din turismul cu bicicleta, inclusiv pe experţii din turismul de pe bicicletă, reprezentanţi ai asociaţiilor internaţionale de ciclism, operatori de turism cu bicicleta, universităţi, mediul academic, autorităţi publice, precum şi parteneri care să faciliteze servicii de cazare şi servicii publice, alături de companii de transport.

Mehmet Nuri Ersoy, ministrul Culturii şi Turismului al Republicii Turcia, a participat la conferinţă şi a ţinut discursul de deschidere. În declaraţiile sale, ministrul Ersoy a făcut următoarele precizări: „Conform datelor din 2022, traseul de ciclism mediteranean EuroVelo 8 este unul dintre cele mai importante rute ale reţelei europene de trasee pentru biciclete EuroVelo, şi depăşeşte 90.000 de kilometri. Este al doilea cel mai pedalat traseu din reţeaua EuroVelo. Turcia este membră a reţelei europene de trasee dedicate bicicletelor, care conectează întregul continent European şi care combină 17 rute diferite de biciclete pe distanţe lungi. Mai mult, acastă reţea conectează oraşele Edirne, Kırklareli şi İzmir prin rutele EuroVelo 13 şi EuroVelo 8. Consider că această ediţie din anul 2023 va oferi progrese semnificative în dezvoltarea şi diseminarea turismului de pe bicicletă în 81 de provincii din Turcia şi va implementa noi proiecte dedicate noilor rute care să faciliteze dezvoltarea turismului durabil de pe bicicletă – unul dintre cele mai rapide produse turistice atât din Europa cât şi de la nivel global.”

În discursul său de bun venit, Henk Swarttouw, preşedintele Federaţiei Europene a Cicliştilor, a declarat: „În prezent, turiştii doresc să se angajeze în călătorii active şi în petrecerea timpului liber. Vor să-şi petreacă vacanţele în mod sustenabil. Cicloturismul bifează toate casetele şi proliferează. Acesta reprezintă o oportunitate imensă pentru Turcia, cu tot ceea ce are de oferit în termeni de ospitalitate, natură, cultură şi moştenire. Aceste oportunităţi vor fi deblocate odată cu dezvoltarea reţelelor locale, regionale şi naţionale de ciclism şi odată cu dezvoltarea continuă a EuroVelo 8 – Traseul Mediteranei, în şi în jurul oraşului İzmir şi a conexiunilor viitoare cu alte rute EuroVelo. De aceea am fost onoraţi să sărbătorim conferinţa noastră anuală EuroVelo pentru Turism şi Ciclism la Izmir, Turcia.”

Un program de conferinţe care se concentrează pe patrimoniu şi pe exprienţă

Conferinţa EuroVelo ediţia 2023, care a avut ca temă „Bicicleta: O nouă perspectivă asupra patrimoniului”, a oferit participanţilor un program captivant şi concentrat pe panouri, dialoguri şi schimb de informaţii, cu participarea a 48 de vorbitori. Programul s-a desfăşurat sub formă de sesiuni, ateliere şi evenimente sociale care au oferit o perspectivă asupra reţelelor de piste pentru ciclism, a turismului de pe bicicletă şi au promovat cele mai bune practici în turismul de pe bicicletă, încurajând în acelaşi timp participanţii să se gândească la rolul ciclismului în modelarea patrimoniului cultural şi natural.

Conferinţa a început cu un eveniment special susţinut pe data de 11 octombrie în Fabrica istorică de gaz şi cărbune, unul dintre reperele industriale de la İzmir. Cei mai influenţi vorbitori din industrie s-au reunit la Swissotel Büyük Efes pentru sesiunile desfăşurate în cea de-a doua zi a conferinţei.

Jurnalişti pasionaţi de călătorie precum Alex Crevar şi Pınar Pinzuti, organizatorul Fancy Women Bike Ride şi directorul târgurilor de turism cu bicicleta pentru compania Italy Bikenomist, şi-au împărtăşit ideile şi experienţele despre ciclism afirmând în mod constant ca fiind cea mai bună modalitate de a profita la maximum de o destinaţia anume. Discursul lor a fost susţinut în cadrul conferinţei „ Ciclism: o nouă perspectivă asupra patrimoniului”.

În cadrul sesiunii plenare intitulată „Aducerea turismului cu bicicleta mai sus pe agenda politică”, dr. Elif Balcı Fisunoğlu, director general interimar în cadrul Agenţiei Turce de Promovare şi Dezvoltare a Turismului (TGA), Jill Warren, CEO al Federaţiei Europene pentru Ciclişti (ECF) şi Michael Cramer, fost europarlamentar, au vorbit despre perspectivele lor cu privire la modul în care turismul pe bicicletă trebuie adus pe agenda politică la nivel naţional şi internaţional cu un angajament şi o determinare mai substanţială decât oricând. Acest panel a discutat despre politica cicloturismului, care se concentrează pe dezvoltarea şi durabilitatea turismului pe bicicletă.

Ponderea experienţelor în sesiunile paralele

Conferinţa EuroVelo ediţia 2023 a găzduit şi o serie de sesiuni paralele:

  • Sesiunea „Produse pentru ciclism care promovează patrimoniul: lecţii din întreaga Europă” a adus câteva bune practici europene pentru descoperirea istoriei culturale pe două roţi;

  • Sesiunea „Bicicleta în natură: utilizare şi protecţie” a evidenţiat modul în care infrastructura de ciclism oferă acces la zonele naturale fără a adăuga presiune asupra biodiversităţii şi ecosistemelor, oferind exemple din diferite ţări;

  • Sesiunea „Strategii de marketing pentru a atrage noi (şi mai mulţi) biciclişti” a discutat despre modul în care instrumentele şi activităţile de marketing pot ajuta ciclismul în aşa fel încât să devină o parte importantă din viaţa tuturor;

  • Sesiunea „Instrumente pentru a comunica ciclismul şi patrimoniul”, desfăşurată în mod interactiv, a discutat despre modul în care diverse mijloace media, cum ar fi ghiduri, emisiuni TV, jocuri şi aplicaţii, pot lega practica cu bicicleta de promovarea patrimoniului şi pot invita utilizatorii să exploreze o destinaţie cu bicicleta;

  • Sesiunea „Servicii prietenoase cu ciclismul: Cum să îmbunătăţiţi accesul la siturile de patrimoniu?” a discutat despre experienţe şi perspective din diferite ţări şi medii cu privire la modul în care serviciile de înaltă calitate sunt esenţiale pentru a face potrivirea perfectă între patrimoniu şi turismul de pe bicicletă;

 

  • Sesiunea „Reţele de trasee pentru biciclete: o legătură între patrimoniul rural şi urban” a discutat despre rolul unei reţele de succes pentru pentru biciclete care să ajute la accesarea principalelor atracţii dintr-o anumită destinaţie şi modul de planificare a unei reţele de trasee pentru biciclete.

În ultima zi a Conferinţei EuroVelo ediţia 2023, participanţii au efectuat vizite tehnice în locuri esenţiale de-a lungul secţiunii Izmir din cadrul EuroVelo 8 – Ruta Mediteraneană. În timpul acestor vizite, participanţii au explorat regiunea, infrastructura, proiectele şi serviciile prietenoase cu bicicliştii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici