Vino şi donează sânge! Stocurile de sânge din Iaşi sunt inexistente, iar operaţiile sunt amânate

  • Doar 30 de persoane au venit ieri să doneze sânge la Iaşi, în condiţiile în care pentru a asigura necesarul de sânge pentru spitalele din capitala Moldovei e nevoie de minimum 80 de donatori
  • La Spitalul Sfântul Spiridon, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei operaţiile sunt amânate până se găseşte sânge şi se operează doar urgenţele
  • Criză e în fiecare august, îţi spune Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD, dar ca acum nu a fost niciodată
253 afișări
Covid sau nu, în orice spital, oricând e nevoie de sânge, mai ales în cele în care sunt tratate urgenţele. Regula e că pacientul nu trebuie să aştepte niciodată sângele, ci invers: sângele să aştepte să fie folosit. Dar în ultima vreme această regulă este încălcată în fiecare zi. Frigiderele de sânge din cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei sunt goale.
 
Donatorii sunt mai puţini decât solicitările din spitale, iar faţă de anul trecut, media acestora a scăzut cu peste 20 la sută. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi îţi spune că pacienţi care să aibă nevoie de sânge vin încontinuu la spital, iar cazuri grave sunt chiar şi 5 pe zi. Doar că sânge nu mai au de unde să ceară.
 
”Este o criză pe care luna august o aduce în fiecare an, este o criză însă mai mare în acest an.E foarte greu să gestionezi necesarul de sânge într-un spital de urgenţă, e foarte clar că pacienţii care sunt programaţi pentru intervenţii chirurgicale ortopedice sau de chirurgie generală sunt amânaţi o zi două până se găseşte un donator, până se găseşte o resursă  de sânge, fie în judeţul Iaşi, fie în judeţele din regiunea de nord est. Numărul de intervenţii chirurgicale s-a redus în general la urgenţe şi sunt acum cam jumătate din numărul de intervenţii care se făceau în mod obişnuit într-un spital atât de mare ”, a declarat Diana Cimpoesu, medic şef UPU SMURD Iaşi.
 
”Ca să vă dau un exemplu, ieri au donat 30 de donatori şi în acest context solicitările cumulate ale spitalelor numai pe componentele de grup sanguin zero erau 38. Deci, vă daţi seama că aceste solicitări nu au cum să fie asigurate. Media pe prima jumătate a anului de donatori pe zi a fost în jur 40, mai puţin de 40 de donatori pe zi şi făcând o investigare a aceleiaşi perioade a anului precedent, s-a constatat o scădere cu peste 26 % din numărul de donatori”, spune Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici