VREMEA până pe 2 noiembrie. Cât de cald va fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 20 octombrie - 2 noiembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

11239 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 2 noiembrie. Cât de cald va fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 2 noiembrie. Cât de cald va fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele două zile ale acestei săptămâni vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20...22 de grade şi minime în jur de 10 grade. În intervalul 22 – 25 octombrie, scăderea de temperatură va fi semnificativă, astfel că valorile termice vor fi sub mediile climatologice. Maximele se vor situa între 8 şi 11 grade, iar minimele se vor apropia de 0 grade, în 25 octombrie. După această dată, regimul termic se va apropia de normalul perioadei, maxime în medie de 13...14 grade şi minime de 3...5 grade.

În intervalul 21 – 24 octombrie va ploua temporar, iar cantităţile de apă pot fi însemnate. Probabilitatea de ploaie va creşte după 28 octombrie, când sunt posibile ploi slabe.

CRIŞANA

Intervalul va debuta cu o vreme caldă, însă începând cu data de 22 octombrie vremea se va răci. Până în 25 octombrie maximele diurne vor fi în general sub 10 grade, iar minimele vor tinde spre 0 grade. Ulterior, în a doua săptămână de prognoză, temperatura va creşte apropiindu-se de normalul termic al perioadei. Mediile valorilor maxime vor fi de 12...13 grade, iar a celor minime de 3...4 grade.

Va ploua pe arii extinse în intervalul 21 – 23 octombrie, când se pot înregistra cantităţi însemnate. În restul intervalului mai sunt posibile ploi slabe cantitativ, cu o probabilitate mai ridicată în 28 octombrie şi la începutul lunii noiembrie.

TRANSILVANIA

În primele 2 zile vremea se va menţine caldă, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 18...19 grade, iar a celor minime se va situa în jur de 8 grade. Urmează un proces de răcire semnificativă ce va aduce regimul termic sub cel normal, respectiv maxime care, în data de 24 octombrie, vor avea o medie de 5 grade, şi minime de -3 grade, în 25 şi 26
octombrie. După 26 octombrie vremea se va încălzi treptat, încât valorile maxime medii vor fi de 11...12 grade, iar minimele de 1...2 grade.

În perioada 21-24 octombrie, ploile slabe şi moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Ulterior probabilitatea de ploaie va fi mai redusă, exceptând ziua de 28 octombrie şi începutul lunii noiembrie când, local, sunt posibile ploi slabe.

MARAMUREŞ

Primele două zile ale săptămânii vor avea un regim termic peste cel normal, respectiv o medie a maximelor de 17...18 grade şi minime în jur de 9 grade. Ulterior se va produce o răcire accentuată, media valorilor diurne urmând să coboare spre 5...6 grade, iar cele minime vor fi negative, în jur de -2...-1 grad, în 25 şi 26 octombrie. În a doua săptămână de prognoză este estimată o creştere uşoară a temperaturii, maxime în jurul a 11 grade şi minime de 2...3 grade.

Temporar va ploua în intervalul 20-23 octombrie, când se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi după data de 27 octombrie, în restul intervalului de referinţă urmând să fie redusă.

MOLDOVA

După primele trei zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, de 18...21 de grade ziua şi 6...9 grade noaptea, valorile termice vor marca o scădere accentuată, atingând, în medie, maxime de 4...6 grade şi minime de aproximativ -2...0 grade, în perioada 24 - 26 octombrie. În a doua săptămână de prognoză se va încălzi uşor, însă media maximelor nu va depăşi 10...11 grade, iar a minimelor 2...3 grade, caracterizând o vreme uşor mai rece decât normalul pentru sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie.

Aria ploilor se va extinde în intervalul 21 – 24 octombrie, când şi cantităţile de apă vor fi izolat însemnate. În 24 octombrie, precipitaţiile pot fi mixte în nordul regiunii. Ploi slabe cantitativ sunt posibile şi în 28, 29 octombrie, precum şi la începutul lunii noiembrie.

DOBROGEA

Între 20 şi 22 octombrie, media temperaturilor va creşte uşor, spre maxime de 22 de grade şi minime de 12 grade, abaterile pozitive faţă de medie fiind de aproximativ 6 grade. În a doua parte a primei săptămâni vremea se va răci accentuat, devenind rece pentru această perioadă. În cele mai reci zile ale acestui interval, media valorilor diurne va fi de 7...8 grade, iar a celor nocturne de 0...2 grade. Creşterea de temperatură estimată după data de 27 octombrie, va însemna o medie de 12...13 grade a valorilor maxime şi minime în jur de 5 grade.

Ploi pe arii extinse, posibil însemnate cantitativ se vor semnala în intervalul 23 – 25 octombrie. Ulterior probabilitatea de ploaie va scădea, exceptând ziua de 28 octombrie, când va fi mai ridicată.

MUNTENIA

Vremea va fi caldă pentru această perioadă până pe 22 octombrie, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 22 şi 24 de grade, iar a celor minime se va situa între 7 şi 9 grade. Această perioadă caldă va fi urmată în a doua parte a săptămânii de o răcire accentuată, ce va aduce media temperaturilor sub normalul perioadei, maxime de numai 9...11 grade şi minime în jur de 0 grade. Din 27 octombrie, valorile termice vor marca o creştere uşoară, spre maxime de 12...13 grade şi minime de aproximativ 3...4 grade.

Va ploua pe arii mai extinse şi însemnat cantitativ în zilele de 23 şi 24 octombrie. Ploi sunt posibile şi în a doua parte a intervalului, probabilitatea fiind mai ridicată în 28 octombrie şi la începutul lunii noiembrie.

OLTENIA

Primele două zile ale săptămânii vor fi calde, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20...22 de grade şi minime în jur de 9 grade. Ulterior, vremea se va răci accentuat, astfel încât valorile termice diurne vor fi în medie de 9 grade pe 24 octombrie, iar media minimelor va fi de 0...2 grade în 25 şi 26 octombrie. Temperaturile maxime cresc la începutul săptă
mânii viitoare până în jurul valorii de 13 grade, însă spre finalul intervalului acestea vor scădea cu aproximativ 3 grade. Minimele termice din a doua săptămână de prognoză nu vor avea variaţii semnificative şi vor fi de 3...4 grade.

În intervalul 22 – 24 octombrie va ploua temporar. Ploi slabe cantitativ sunt posibile la nivel local şi în 28 octombrie, în timp ce în restul intervalului probabilitatea va fi în general redusă.

LA MUNTE

Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în primele două zile ale intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12...14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4...6 grade. Vremea se va răci accentuat în a doua parte a săptămânii, astfel încât temperaturile diurne vor scădea spre 1...2 grade, iar cele nocturne vor fi negative, în jur de -5...-4 grade. Temperatura va marca o creştere uşoară începând cu 26 octombrie, spre valori maxime de 4...6 grade şi minime de -2...-1 grad.

Precipitaţii pe arii extinse vor cădea în intervalul 21 – 24 octombrie, la început sub formă de ploaie, apoi se vor transforma şi în lapoviţă şi ninsoare. Probabilitate de precipitaţii creşte din nou după 28 octombrie, când local vor fi ploi, iar în zona înaltă
şi ninsori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici