Zece localităţi sucevene, complet izolate (Galerie foto)

Zece localităţi din judeţul Suceava erau complet izolate, vineri dimineaţă, după ce podurile şi drumurile de acces au fost rupte de ape, iar autorităţile judeţene au solicitat MIRA apă minerală pentru cele câteva mii de persoane care nu au nicio posibilitate de a ieşi din zonele afectate.

542 afișări
Imaginea articolului Zece localităţi sucevene, complet izolate (Galerie foto)

Zece localităţi sucevene, complet izolate (Imagine: ISU Suceava)

Subprefectul de Suceava Orest Onofrei a declarat pentru MEDIAFAX că în prezent zece localităţi sunt complet izolate, iar autorităţile judeţene caută soluţii, cum ar fi ridicarea unor punţi provizorii astfel încât oamenii să poată ieşi din zonele inundate.

Vezi aici urmările viiturilor din judeţul Suceava

Una dintre localităţile izolate este Marginea, unde podul a cedat, iar locuitorii nu mai au nicio posibilitate de a ieşi din zonă, după ce circulaţia a fost blocată inclusiv pe DN 17, în zona acestei localităţi, pentru că apa de pe şosea depăşeşte jumătate de metru.

Potrivit subprefectului, autorităţile judeţene au solicitat Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) apă minerală pentru sinistraţi, precum şi motorină pentru utilajele forţelor de intervenţie.

În municipiul Suceava, echipele de intervenţie au reuşit, în ultimele două ore, să astupe breşa formată în digul din oraş, unde era în pericol de inundare un cartier întreg, fiind luată în calcul varianta evacuării populaţiei din zonă.

Un număr de 54 de oraşe şi comune din judeţul Suceava sunt afectate de ploile care au căzut fără încetare timp de aproximativ 30 de ore, fiind inundate peste 100 de case şi 360 de gospodării, o situaţie gravă înregistrându-se în municipiul Suceava, unde s-a rupt digul de apărare al oraşului.

În cursul nopţii, oraşul a fost practic sub ape, canalizarea nemaiputând prelua cantitatea mare de apă acumulată pe străzi.

De asemenea, apele au distrus 60 de kilometri de drumuri judeţene, 50 de kilometri de drumuri comunale, zeci de kilometri de canalizare, iar cel puţin zece localităţi sunt nealimentate cu energie electrică.

Vineri dimineaţă, circulaţia era blocată pe DN 17, în localitatea Marginea, după ce un pod a fos rupt de viituri, iar pe tronsonul Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc se circulă cu dificultate din cauza aluviunilor. Totodată, se circulă cu restricţii de viteză pe drumul european E 85, după ce s-a fisurat podul din municipiul Suceava, în timp ce trei drumuri judeţene au fost închise.

De asemenea, pe porţiunea de cale ferată între Câmpulung şi Gura Humorului se circulă cu restricţii de viteză din cauza apei şi a aluviunilor, iar pe acest tronson cinci trenuri au fost blocate, în timp ce liniile de cale ferată Putna-Nisipitu şi Vama-Moldoviţa sunt blocate complet.

În localitatea Horodnic apele au rupt un iaz, iar un al doilea este în pericol, locuitorii din Horodnic, Frătăuţi şi o parte din Rădăuţi fiind pregătiţi de evacuare dacă situaţia o va impune.

În multe dintre localităţile inundate apa a depăşit un metru şi jumătate. Animalele din gospodării au fost luate de viituri, iar unii localnici s-au refugiat pe case de teama apelor.

O astfel de situaţie este în satul Ţibeni. Vineri, în jurul orei 6.00, apa Sucevei a ieşit din matcă şi a început să inunde satul. Unele animale au fost luate de ape, iar oamenii s-au refugiat pe case sau în poduri, în condiţiile în care în scurt timp apa atinsese un metru şi jumătate.

Peste 500 de forţe de intervenţie acţionează pentru evacuarea apei şi salvarea oamenilor

Peste 500 de angajaţi de la Poliţie, Jandarmerie, ISU, Administraţia Drumurilor, Autoritatea de Sănătate Publică şi Garda de Mediu intervin în judeţul Suceava de peste 30 de ore, pentru evacuarea apei din case şi gospodării, pentru deblocarea drumurilor şi repararea digurilor.

Potrivit ultimului bilanţ furnizat, vineri dimineaţă, de Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, în municipiul Suceava au fost afectate de ape şapte locuinţe, clădirea spitalului vechi, sediul E-ON, subsolurile a două blocuri, două depozite, parcarea din faţa gării Burdujeni. De asemenea, un copac a căzut peste un autoturism, zece persoane care rămăseseră izolate au fost salvate din calea apelor, iar iazul staţiunii de cercetare este în pericol de revărsare.

Berchişeşti

În comuna Berchişeşti, două persoane au fost salvate la balastiera Capu Codrului.

Broşteni

În oraşul Broşteni au fost izolate 47 de gospodării şi două mănăstiri, alte zece sunt inundate, sunt blocate două poduri, trei podeţe sunt afectate, 2 kilometri de drum comunal şi trei hectare şi jumătate de teren agricol sunt inundate.

Breaza

În comuna Breaza sunt 70 de case izolate, două locuinţe inundate, trei poduri, opt podeţe şi trei kilometri de drum comunal au fost distruse, iar 30 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Câmpulung Moldovenesc

În municipiul Câmpulung Moldovenesc, 22 de persoane au fost evacuate, iar alte 120 de persoane izolate au fost salvate. Au fost inundate 186 de gospodării, patru obiective socio-economice şi două fântâni şi au fost afectate trei poduri, 15 podeţe, 6 kilomteri de drum, 7 kilometri de lucrări de apărare, 17 hectare teren agricol, un post de transformare.

Crucea

În comuna Crucea au fost inundate două locuinţe, 25 gospodării, un obiectiv economic, au fost distruse 11 podeţe, 5 kilomteri de drum judeţean, patru fântâni au fost colmatate, o conductă de alimentare cu apă a fost ruptă, iar un stâlpt de electricitate este în pericol de a se rupe. În comuna Fundu Moldovei au fost inundate 20 de curţi şi livezi, o locuinţă şi au fost distruse şapte podeţe, două punţi, 5 hectare de teren agricol şi fâneţe, 0,5 km drum comunal, precum şi două apărări de maluri.

Moldoviţa

În comuna Moldoviţa au fost inundate 27 de gospodării (incluzând curţi, anexe, beciuri) şi au fost afectate patru poduri, două podeţe au fost colmatate, cinci punţi sunt afectate, precum şi 2,8 kilometri de drum comunal între Demăcuşa şi Drieni.

Ostra

În comuna Ostra sunt izolate 11 gospodării, iar 14 au fost inundate, două utilaje au fost luate de apă, 17 punţi pietonale au fost distruse, un pod pe DJ 177A a fost colmatat, patru podeţe pe DJ 177 A au fost colmatate şi distruse, iar la iazul de decantare Tarniţa sondele inverse nu funcţionează la capacitate.

Pojorâta

În comuna Pojorâta sunt inundate 10 case şi 25 de gospodării şi 10 hectare de teren agricol şi fâneţe, au fost distruse două poduri, şase podeţe şi trei kilometri de drum comunal. În comuna Sadova sunt inundate cinci case, 40 de gospodării şi 75 de hectare de teren agricol şi fâneţe. Un număr de 18 gospodării sunt izolate, au fost distruse sau afectate opt poduri, apărări de mal şi patru kilomteri de drum comunal. În comuna Straja un număr de 104 de persoane sunt izolate, 51 de gospodării, o curte, nouă locuinţe, precum şi 30 de hectare de teren agricol şi fâneţe au fost inundate, 11 poduri şi podeţe au fost colmatate, 15 kilomteri de drum comunal şi peste un kilomteru de dig din balast au fost spălate.

Vama

În comuna Vama au fost inundate sediile a două firme, au fost colmatate două podeţe, trei punţi au fost distruse de apă, un stâlp de înaltă tensiune este în pericol de prăbuşire, în timp ce în comuna Vatra Moldoviţei sunt inundate 22 de gospodării, şase podeţe sunt colmatate, iar trei kilometri de drum judeţean şi 20 de kilomteri de drum comunal au fost distruse.

Ulma

În localitatea Ulma au fost inundate zece gospodării, patru obiective economice şi 15 hectare de teren agricol, 14 podeţe au fost colmatate sau distruse, patru kilometri de drum comunal a fost spălat de balast. În oraşul Vicovu de Sus au fost inundate piaţa agroalimentară şi parcul, o locuinţă, o curte, o gospodărie şi 5 hectare de teren agricol. Tot aici, o femeie gravidă izolată în casă a fost salvată de echipele de intervenţie.

Frătăuţii Noi

În comuna Frătăuţii Noi au fost inundate 200 de case şi anexe gospodăreşti, o moară, 100 de hectare de teren arabil, au fost colmatate patru podeţe şi 210 fântâni, iar în comunele Păltinoasa, Solca şi Milişăuţi au fost inundate trei gospodării.

Mânăstirea Humorului

La Mânăstirea Humorului a fost inundată o gospodărie, iar în digul de protecţie al râului Humor s-a creat o breşă, existând pericol de inundare.

Grăniceşti

În comuna Grăniceşti a fost inundată o locuinţă, iar 60 de locuinţe inundate nu au curent electric. În comuna Preuteşti două persoane au fost salvate din apă, în comuna Moara o gospodărie este inundată, o casă este izolată şi trei persoane au fost salvate. De asemenea, există pericol de revărsare a iazului Moara, în timp ce în comuna Bălăceanca au fost afectate două poduri.

Şcheiu

În comuna Şcheiu au fost inundate două locuinţe, un sediu de firmă, în oraşul Liteni au fost inundate trei locuinţe şi două gospodării, iar patru persoane sunt izolate.

Vicovul de Jos

În comuna Vicovul de Jos, mai mulţi copii sunt blocaţi în podul casei, unde s-au refugiat din calea apelor. Aici, opt persoane sunt izolate, patru locuinţe fiind inundate. În comuna Brodina sunt şapte persoane izolate şi două locuinţe inundate. În comuna Horodniceni o gospodărie este izolată, iar în Ipoteşti şi Gura Humorului sunt câte două gospodării inundate.

Putna

În oraşul Putna sunt persoane izolate în podul unei case pe jumătate dărâmată, trei case sunt sub apă, două locuinţe şi alte două gospodării sunt inundate şi un dig este rupt. La Suceviţa o persoană este izolată, două gospodării sunt inundate, iar la Cacica a fost rupt podul Racova Cacica, o gospodărie fiind inundată.

Arbore

În comuna Arbore sunt patru persoane izolate la etajul unei locuinţe inundate, în comuna Todireşti trei persoane sunt izolate în pod, două locuinţe şi un depozit de materiale sunt inundate. Podul din localitatea Marginea-Volovăţ a fost distrus, iar o locuinţă inundată. La Udeşti sunt inundate 16 gospodării, cinci poduri şi şase podeţe sunt distruse. În comuna Horodnicul de Sus un dig a fost rupt de ape, iar o locuinţă inundată. La Horodnicul de Jos, 12 persoane izolate, între care trei copii, au fost salvate. În oraşul Rădăuţi au fost inundate trei locuinţe, iar trei persoane care erau izolate au fost salvate.

Volovăţ

În comuna Volovăţ a fost inundată o locuinţă, la Vultureşti s-a rupt barajul Hreasca, fiind inundată întreaga localitate, în comuna Bîlca două persoane sunt izolate în casă, iar o locuinţă este inundată. În comuna Pătrăuţi două locuinţe sunt inundate, în comuna Iaslovăţ sunt inundate 30 de locuinţe şi 50 de persoane au fost evacuate. În comuna Dolhasca râul Şomuz a ieşit din matcă şi o gospodărie a fost inundată, iar în comuna Voitinel sunt patru persoane izolate.

Comunele Voitinel şi Vicovul de Jos nu sunt alimentate cu energie electrică, fiind afectate trei mii de gospodării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici