Zece maşini furate din străinătate, depistate de poliţiştii de frontieră în această săptămână

Zece autovehicule furate din străinătate, pe care mai mulţi români, ucraineni, maghiari şi moldoveni încercau să le aducă în România sau să le scoată din ţară, au fost depistate de poliţiştii de frontieră în această săptămână, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

308 afișări
Imaginea articolului Zece maşini furate din străinătate, depistate de poliţiştii de frontieră în această săptămână

Zece maşini furate din străinătate, depistate de poliţiştii de frontieră în această săptămână (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, valoarea celor zece maşini se ridică la 198.500 de euro.

Astfel, marţi, ora 19.40, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat pentru a ieşi din ţară, într-un autoturism marca Mercedes E-Classe, doi bărbaţi cu dublă cetăţenie, ucraineană şi maghiară. În urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul, cu o valoare aproximativă de 60.000 de euro, figura ca fiind declarat furat din Germania în aceeaşi zi. Bărbaţii au declarat că au preluat autoturismul din Slovacia de la un cetăţean ale cărui date de identitate nu le cunosc, pentru a-l preda în Bulgaria unei terţe persoane, neavând cunoştinţă despre faptul că acesta este furat.

Poliţiştii precizează că în aceeaşi zi şi în acelaşi punct de frontieră s-a prezentat, pentru a efectua formalităţile, un cetăţean ucrainean de 41 ani, la volanul unui autoturism marca BMW X5 cu numere de înmatriculare ucrainene.

"În urma verificărilor specifice în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul, evaluat la aproximativ 17.500 euro, figurează ca fiind furat din Slovacia din data de 20 martie. Bărbatul a declarat că a cumpărat autoturismul de la un conaţional încheind cu acesta un contract de vânzare – cumpărare pentru suma de 24.000 dolari", mai precizează sursa citată.

Pe numele celor trei bărbaţi au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire la furt, respectiv, furt, iar maşinile au fost indisponibilizate la sediul STPF Giurgiu, până la finalizarea cercetărilor.

Tot marţi, în jurul orei 7.20, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, pentru a intra în ţară, Mihail T., cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, în vârstă de 28 de ani, conducând un microbuz marca Volkswagen Crafter. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că pentru autovehiculul în cauză este emisă o alertă de autorităţile din Spania, acesta figurând ca fiind declarat furat.

"Conducătorul auto a declarat că nu a avut cunoştinţă despre faptul că autoturismul, în valoare de 25.000 euro, figurează ca fiind furat, în prezent fiind cercetat de poliţiştii de frontieră sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt", mai precizează sursa citată.

Şi la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Galaţi au fost descoperite două autoturisme, mărcile Skoda Roomster şi Toyota Avensis, pe care doi cetăţeni din Republica Moldova încercau să le treacă ilegal frontiera, deşi erau declarate furate din Italia, respectiv, Spania. Pe numele celor doi s-a deschis dosar penal pentru complicitate la furt, iar autoturismele, în valoare totală de 11.500 de euro, au fost confiscate.

De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu poliţişti din IPJ Constanţa, au depistat un autoturism Volkswagen Tiguan furat din Italia, cu o valoare de aproximativ 20.000 de euro. În Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche a fost depistat un tânăr care încerca să scoată din ţară un autoturism marca BMW furat din Italia, pentru care a prezentat la controlul de frontieră două documente false. Ambele autoturisme au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor, valoarea Volkswagen-ului fiind de aproximativ 20.000 de euro, iar a celui de-al doilea, la 1.500 euro.

Şi poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I din judeţul Mehedinţi au indisponibilizat un autoturism marca Chevrolet Epica, după ce au descoperit că acesta fusese semnalat ca fiind furat din Ungaria. Cetăţeanului român care conducea maşina în valoare de aproximativ 10.000 de euro i-a fost întocmit dosar penal pentru tăinuire la furt.

Totodată, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Borş - ITPF Oradea au depistat doi bărbaţi, un moldovean şi un maghiar, care încercau să introducă ilegal în ţară două autovehicule, un Mercedes Vito şi un BMW, ambele fiind căutate în vederea confiscării de către autorităţile din Belgia, respectiv Germania. Cele două maşini, în valoare totală de 53.000 de euro, au fost indisponibilizate, iar şoferilor le-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru tăinuire, respectiv fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere false, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

În primele cinci luni ale anului, poliţiştii de frontieră au descoperit alte 86 mijloace de vehicule furate din străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici