Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Câteva zeci de mii de cadre didactice afiliate la Federaţia "Spiru Haret" au declanşat, luni, greva de avertisment, după ce au cerut Parlamentului, într-o scrisoare deschisă, să se întrunească de urgenţă şi să respingă ordonanţa privind amânarea majorării cu 50 la sută a salariilor profesorilor.

128 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment

Zeci de mii de profesori afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret", în grevă de avertisment (Imagine: Mediafax Foto)

În judeţul Hunedoara, peste 6.000 de dascăli au intrat, luni, în grevă, nemulţumiţi că Executivul nu a respectat decizia Parlamentului de a majora salariile personalului din învăţământ cu 50 la sută începând cu data de 1 octombrie.

"În toate şcolile din judeţul Hunedoara nu se fac luni ore. Cursurile se vor relua începând de marţi, 4 noiembrie, şi se vor desfăşura normal până undeva la mijlocul lunii noiembrie, când ordonanţa Guvernului care anulează decizia de majorare a salariilor noastre începând cu 1 octombrie va intra în Parlament, pentru dezbatere. Atunci am decis ca toate federaţiile sindicale din învăţământ să declanşeze, simultan, greva generală pe termen nelimitat", a declarat, luni, liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu.

El susţine că greva a început la ora 7.00 şi se va desfăşura pe durata întregii zile, sub titlul generic "O lecţie de demnitate".

Rusu a adăugat că peste 70.000 de elevi hunedoreni nu trebuie să vină la şcoală decât doar în cazul în care sunt chemaţi de acasă de o parte dintre dascălii lor, care nu doresc să intre în grevă.

"Legea ne interzice să obligăm pe cineva să intre în grevă. De aceea, dascălii care nu sunt membri de sindicat pot face ore, însă pentru asta trebuie să-i cheme pe copii de acasă", a precizat Paul Rusu.

În judeţul Cluj, peste 2000 de profesori care fac parte din Federaţia sindicală "Spiru Haret" au intrat, luni, în grevă de o zi, în semn de protest faţă de amânarea majorării salariilor cadrelor didactice.

Preşedintele "Spiru Haret" Cluj, Ioan Marcu, a declarat, luni, că activitatea şcolară va fi blocată pe parcursul zilei în peste 25 de unităţi şcolare: grădiniţe, şcoli şi licee din zona Turda.

"Am înştiinţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi directorii de şcoli despre grevă. Dacă copiii vor veni, totuşi, la şcoală, vor fi supravegheaţi, dar nu va avea loc niciun fel de activitate şcolară”, a spus Marcu.

Potrivit acestuia, protestul este unul "atipic” şi este pentru respectarea legii, nefiind vorba despre un conflict de muncă sau de interese.

Sindicatul "Spiru Haret" are, în judeţul Cluj, reprezentanţi în grădiniţe, şcoli şi licee din municipiile Turda şi Câmpia Turzii, precum şi în peste zece comune arondate.

Tot începând de luni, cadrele didactice membre al Sindicatului Liber din Învăţământul Preunivesritar Cluj (SLIPC) vor purta la cursuri ecusoane, în semn de solidaritate cu sindicaliştii de la "Spiru Haret”.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici