Zegrean îi dă soluţia lui Augustin Lazăr pentru a ataca REVOCAREA: Poate cere în justiţie anularea deciziei. Ar fi interesant de văzut soluţia

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru MEDIAFAX că procurorul general Augustin Lazăr poate cere în justiţie anularea deciziei de revocare, ar fi pentru prima dată când un astfel de act al ministrul Justiţiei este atacat în instanţă, şi ar fi interesant de văzut soluţia.

5084 afișări
Imaginea articolului Zegrean îi dă soluţia lui Augustin Lazăr pentru a ataca REVOCAREA: Poate cere în justiţie anularea deciziei. Ar fi interesant de văzut soluţia

Augustin Zegrean: Lazăr poate cere în justiţie anularea deciziei de revocare

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României spune că decizia Ministrul Justiţiei Tudorel Ttoade de a-l revoca din funcţie pe procurorul general al României, Augustin Lazăr poate fi atacată în instanţă, chiar dacă în lege nu se specifică clar acest lucru. Fostul preşedinte CCR spune că oricine se poate adresa justiţiei dacă se consideră nedreptăţit de un act administrativ şi, în acest caz ar fi interesant de văzut soluţia instanţei.

“Procurorul general, dacă consideră că actul prin care s-a propus revocarea lui este nelegal poate justiţiei pentru că accesul liber la justiţie este garantat de constituţie. Orice om, care consideră că i s-a încălcat un drept, printr-un act administrativ, şi acesta este un act administrativ, se poate adresa justiţiei, să ceară anularea actului şi repararea prejudiciului cauzat. Ar fi pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva, când un act al ministrului privind eliberarea din funcţie ar fi atacat în justiţie, dar premierele sunt binevenite şi de regulă justiţia nu se poate pronunţa dacă nimeni nu o cere. Primul pas este ca el să ceară aceasta la justiţie. Ar fi interesant de văzut care ar fi soluţia adoptată de instanţa de judecată. Sigur că nu scrie în lege că el poate să se adreseze justiţiei şi că actul acesta poate fi atacat, dar judecătorul nu poate să respingă o cerere de plano pentru că legea este neclară sau că nu e prevăzut în lege. Trebuie să judece, dar este o soluţie interesantă propusă de domnul procuror general...”, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte CCR spune că încă din momentul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat cu privire la conflictul dintre preşedintele României şi Ministrul Justiţiei că vor apărea situaţii de acest gen şi că ori de câte ori un ministru se supără pe un procuror în poate revoca din funcţie. În plus, Augustin Zegrean spune că nu i se pare normal ca preşedintele să fie forţat să întocmească un act cu care el nu este de acord.

“Eu am spus când s-a pronunţat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională dintre preşedintele României şi Ministrul Justiţiei, atunci când preşedintele a refuzat să emită decretul de eliberare din funcţie al procurorului general DNA, atunci am spus că calea e deschisă pentru că orice ministru va veni, când va veni şi va lua postul va schimba procurorii generali, procurorii de la Înalta Curte, de la DIICOT şi mai ştiu eu de unde... Dar nu numai la schimbarea miniştrilor, văd că şi în timpul mandatului dacă se supără pe procuror general, poate să ceară înlocuirea şi potrivit deciziei Curţii Constituţionale preşedintele este obligat să accepte să emită decretul de eliberare din funcţie. Nu mi se pare corect, sigur nu este în regulă pentru că preşedintele nu poate fi forţat în nici o împrejurare să întocmească un act cu care el nu este de acord. Practic, decizia aceasta a Curţii a forţat puţin lucrurile şi uitaţi unde s-a ajuns... Ceea ce i se impută procurorului general acum, pentru a justifica revocarea lui din funcţie, multe lucruri comune cu cele care au fost imputate şi procurorului general DNA, i se impută chiar lucruri care ţineau de procurorul general al DNA, nu neapărat de Procurorul General al României dar, se poate ajunge până acolo încât să i se reproşeze că el nu a făcut şi nu a luat nicio măsură împotriva “neregulilor”, constatate în activitatea parchetelor”, a explicat Zegrean.

Potrivit sursei citate, lui Lazăr i se reproşează şi că nu a depus toate actele la dosarul de candidatură, însă nu este vina lui.

„Dar, ce este interesant, este că i se reproşează procurorului general că în momentul în care a fost numit în funcţie nu a depus toate actele care erau solicitate de regulile privind depunerea candidaturilor, nu şi-a depus caracterizarea sau evaluarea pe ultimul an de activitate, or asta nu este vina lui. Nu a depus-o pentru că nu a avea. Nu el îşi face evaluarea, alţii erau responsabili cu acest lucru şi dacă nu i s-a făcut nu avea cum să o depună, deci i se reproşează lucruri care nu ţin de el”, a mai spus Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte CCR, avertizează că o decizie de anulare în ceea ce priveşte mandatul procurorului general poate duce la anularea tuturor actelor întocmite de acesta, iar avocaţii nu vor pierde ocazia să îşi scape clienţii, prin orice metode.

„Sunt convins că juriştii vor sesiza, că dacă se va accepta această neregulă ar fi pus în discuţie mandatul procurorului general, în primul mandat pentru că s-ar putea vorbi despre nulitatea numirii lui în funcţie, ceea ce ar duce cu gândul pe unii avocaţi, pe unii jurişti, la anularea tuturor actelor întocmite de el în această perioadă, ce mi se pare foarte exagerat. Dar, jurist fiind şi ştiind cum gândesc avocaţii, cum fac orice ca să îşi apere clienţii nu este exclus să ajungem la această discuţie şi astfel, sigur lucrurile se amestecă pentru că - ba este vorba de anularea actului de numire că dacă se merge pe această motivare, nu se poate cere decât nulitatea actului de numire şi apoi se amestecă cu celelalte poveşti
legate de neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Până la urmă, dacă stai şi te gândeşti procurorul general este acuzat practic pentru gândurile exprimate public, ori pentru delict de intenţie, nu se mai pedepseşte aşa ceva. Vom, vedea cum evoluează lucrurile şi dacă tot aşa merge, mă gândesc cine urmează”, a mai completat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici