Video Ziua Armatei | Ministrul Apărării: Această zi reprezintă un reper important pentru întreaga naţiune | PROGRAM

Joi, în Parcul Carol I, din Capitală, vor avea loc manifestări dedicate Zilei Armatei României, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

538 afișări
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus joi că Ziua Armatei reprezintă un reper important, nu doar pentru militari, ci pentru întreaga ţară, subliniind că nu va fi uitat curajul celor răniţi în misiunile internaţionale sau în acţiunile din ţară. Fifor mai spune că Armata a fost şi e o familie unită.
 
„Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradiţiilor militare, ci pentru întreaga noastră naţiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, în care preţuim prezentul şi ne gândim cu speranţă la viitor. La Păuliş şi la Carei, în Bucureşti şi în marile oraşe, în cimitirele şi la monumentele comemorative de război din ţară sau peste hotare, depunem astăzi coroane de flori şi ne plecăm frunţile în semn de omagiu şi veşnică pomenire a celor căzuţi în marile războaie. Sacrificiul şi sângele eroilor naţiunii au impus România în rândul statelor independente ale Europei sfârşitului de secol XIX - la Plevna, Griviţa ori Smârdan. Urmaşii lor, prin răsunătoarele izbânzi de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi alte legendare câmpuri de bătălie ale Primului Război Mondial, făceau posibilă Marea Unire din 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar. Nu vom uita, niciodată, curajul celor răniţi în ultimele două decenii în misiunile internaţionale, ori în acţiunile desfăşurate în ţară. Le vom fi permanent aproape, lor şi familiilor lor, pentru că Armata României a fost şi va rămâne întotdeauna o familie unită”, a scris ministrul Mihai Fifor, pe Facebook.
 
Tomac: Fără eroii cei mulţi şi neştiuţi, România nu ar fi fost astăzi o ţară independentă
 
Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a declarat, joi, că ”fără eroii cei mulţi şi neştiuţi, România nu ar fi fost astăzi o ţară independentă”, iar fără sacrificiul lor ţara noastră nu ar fi fost astăzi una din ţările membre ale celei mai puternice alianţe politico-militară din lume.

”25 Octombrie este o zi specială pentru toţi românii, este ziua când ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupaţia trupelor naziste, la Carei. Astăzi, gândul meu se îndreaptă către cei ce au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea pământului românesc. Fără eroii cei mulţi şi neştiuţi, România nu ar fi fost astăzi o ţară independentă. Fără sacrificiul lor, România nu ar fi fost astăzi una din ţările membre ale celei mai puternice alianţe politico-militară din lume. Gândul meu se îndreaptă, de asemenea, catre cei care poarta astăzi tricolorul în operaţiile militare internaţionale. Le urez să aibă misiuni uşoare şi să revină cu bine pe pământ românesc! La mulţi ani Armatei României!”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.
 
Dragnea, de Ziua Armatei: Cei care poartă haina militară sunt exemple pentru societate

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a apreciat, joi, de Ziua Armatei, că persoanele care au purtat şi poartă haina militară sunt adevărate exemple pentru întreaga societate, iar participarea militarilor români la misiuni în afara graniţelor contribuie la prestigiul României în lume.

”25 octombrie are o semnificaţie importantă în istoria poporului român, este ziua în care îi onorăm pe militarii români, cei care şi-au dedicat viaţa pentru apărarea valorilor, integrităţii şi identităţii naţionale. Anul acesta marcăm un secol de existenţă a României moderne, fapt care nu ar fi fost posibil fără sacrificiul, curajul, dragostea de ţară şi profesionalismul militarilor români care s-au luptat şi s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru suveranitatea, independenţa şi unitatea statului român”, a scris, joi, pe Facebook, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Liderul social-democrat a adăugat că cei care poartă haina militară sunt exemple în societate.

„Cei care au purtat şi poartă haina militară sunt adevărate exemple pentru întreaga societate, iar participarea militarilor români la misiuni în afara graniţelor, sub egida ONU, NATO sau a Uniunii Europene, contribuie esenţial la prestigiul României în lume. Cadrele militare demonstrează zilnic că România este un stat puternic care îşi îndeplineşte angajamentele de securitate în regiune şi un partener de încredere pentru aliaţii noştri. Felicitări tuturor celor care astăzi reprezintă Armata României, îşi fac datoria cu profesionalism şi dăruire şi ne reprezintă cu demnitate şi onoare în teatrele de operaţii! La multi ani, rezervişti si veterani de război! La multi ani, militari ai Armatei României!”, a mai scris Dragnea.
 

Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forţe ale armatei vor prezenta elemente de tehnică şi echipament din dotare, vor fi organizate ateliere de tir cu arcul şi de instrucţie pentru promovarea carierei militare - „Military Boot Camp”, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice.

De asemenea, vor avea loc demonstraţii de mânuire a armamentului, de tip drill-team, spectacole folclorice şi ale muzicilor de fanfară. Accesul publicului va fi liber.

De la ora 15.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă care va cuprinde depuneri de coroane de flori, schimbarea gărzii la Mormânt, înmânarea şi decorarea unor Drapele de luptă.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959. Pe 25 octombrie 1944, armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani. Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de ”Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române” şi era denumită ca ”sărbătoare militară şi populară”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici