Ziua Mondială a Prematurităţii. Cel mai mic prematur născut la SUUB avea sub 500 de grame

  • La Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, de la începutul anului şi până în prezent au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, dintre care 187 au fost prematuri.
  • Cel mai mic prematur este o fetiţă născută înainte de 6 luni, care a cântărit sub 500 de grame.
423 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Prematurităţii. Cel mai mic prematur născut la SUUB avea sub 500 de grame

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) este o fetiţă care a fost născută înainte de 6 luni şi a cântărit sub 500 de grame. Aceste valori sunt considerate sub limita viabilităţii în întreaga lume, spub medicii.

Şansă copilei a fost că a întâlnit la SUUB o echipă de medici obstetricieni şi neonatologi care au crezut în ea, i-au acordat toate îngrijirile medicale necesare, deşi a avut numeroase riscuri şi complicaţii.

Cu ajutorul personalului medical, datorită dotărilor cu echipamente performante şi având dragostea familiei, micuţa s-a putut externa după 3 luni, în braţele mamei sale.

Ioana împlineşte, joi, de Ziua Mondială a Prematurităţii, 7 luni de viaţă, fiind o bucurie pentru întreaga ei familie.

„De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoţii, de la tristeţe la fericire şi de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiţă luptătoare, un prematur puternic şi a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulţumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea şi au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum Ioana este acasă şi este o fetiţă sănătoasă şi frumoasă”, a spus Georgiana, mama micuţei Ioana. Ea le-a transmis un mesaj celor care sunt în situaţia în care s-a găsit ea: „Nu încetaţi să speraţi şi aveţi încredere în prematurii dumneavostră, căci totul o să fie bine".

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr de naşteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 şi sarcini cu tripleţi, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroşi factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut şi 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani. 4 din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naşte mai devreme de 37 de săptămâni şi în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât şi pentru copil.
În ceea ce priveşte investigaţiile pe care trebuie să le facă o tânără mămică: pe de o parte sunt investigaţiile uzuale efectuate prin medicul de familie, pe de altă parte investigaţii complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe naşteri premature”, spune prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şef Clinica Obstetrică- Ginecologie la SUUB.

În aceşti ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media naţională, pentru că la acest spital vin, prin transfer, toate cazurile grave, toate acele gravide care poate nu au şansa de a fi perfect sănătoase şi în momentul în care apare o complicaţie legată de organismul lor: pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii şi multe alte cazuri grave ajung la SUUB unde sunt preluate şi investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama şi copilul primesc o nouă şansă la viaţă.

Mama Ioanei a fost la a doua naştere şi a urmat corect investigaţiile recomandate în timpul sarcinii, dar care, din păcate, a avut o complicaţie la morfologia de trimestrul II.

„S-a decelat o incompetenţă cervico-istmică. Dumneaei a urmat toate recomandările noastre şi am reuşit să evităm un avort, să ajungem la o limită a viabilităţii şi, cu ajutorul echipei de neonatologi, am reuşit să ducem la bun sfârşit această sarcină”, a spus dr. Octavian Munteanu, medic primar OG, medicul curat al Georgianei.

Copiii născuţi sub un kilogram, înainte ca sarcina să aibă 7 luni, sunt dependenţi de îngrijirile medicale, spune dr. Adriana Dan, şef secţie Neonatologie la SUUB.

„Născuţi înainte de 7 luni şi având greutăţi de sub 1.000 de grame, copiii născuţi prematur sunt total dependenţi de îngrijirile medicale din secţiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenţii complexe şi complicate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienţi nu reuşesc să supravieţuiască sau supravieţuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reuşesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc şi se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate”, a spus dr. Dan.

„De când s-a născut, Ioana ne-a arătat tuturor dorinţa ei puternică de a trăi şi îmi pare bine că am reuşit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie şi cu ajutorul aparaturii moderne, ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajungă acasă, lângă familia ei”, a spus şi dr. Elena Szini, medic primar neonatologie, medicul curant al Ioanei.

Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. La terapie intensivă neonatală sunt 10 locuri şi echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici (până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame) şi a tuturor nou-născuţilor, indiferent de vârstă sau greutate.

Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurităţii.

La Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, de la începutul anului şi până în prezent au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, dintre care 187 au fost prematuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici