Administraţia penitenciarelor sud-africane: Avem condiţii pentru a-l încarcera pe Pistorius

Adrministraţia penitenciarelor sud-africane a depus mărturie, joi, în procesul lui Oscar Pistorius şi a dat asigurări că atletul paralimpic ar putea fi încarcerat fără riscuri, în cazul unei astfel de sentinţe, în ciuda periculozităţii, vechimii şi suprapopulării închisorilor din această ţară.

150 afișări
Imaginea articolului Administraţia penitenciarelor sud-africane: Avem condiţii pentru a-l încarcera pe Pistorius

Administraţia penitenciarelor sud-africane: Avem condiţii pentru a-l încarcera pe Pistorius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot să confirm cu toată încrederea că, în cazul în care tribunalul, nu contează în ce moment, decide că el trebuie să meargă la închisoare, există locuri unde noi putem să-l încarcerăm pe acuzat", a declarat Zacharia Modise, înalt responsabil al serviciilor penitenciare sud-africane, informează AFP.

Acesta nu a ascuns existenţa unor probleme, Africa de Sud democratică moştenind clădiri foarte vechi de pe vremea apartheidului, când scopul era de a-i închide pe deţinuţi şi nu de a-i reabilita.

Numeroase închisori se confruntă cu o lipsă de gardieni, iar statul este acuzat deseori că nu face nimic pentru a garanta securitatea deţinuţilor în închisoare, unde bandele fac legea. Dar închisorile - peste 230 - nu sunt toate la fel.

Parchetul, care se luptă de luni pentru a împiedica dictarea unei pedepse uşoare, cum sugerează apărarea, i-a cerut lui Modise să confirme că aripa medicală a închisorii centrale din Pretoria "Kgosi Mampuru" are celule individuale.

"Da, cu toalete, un pat cu saltea, o pătură, o pernă şi lenjerie", a răspuns responsabilul. "Şi un dulap individual?", a întrebat procurorul Gerrie Nel. "Da", a răspuns Modise.

"Putem asigura că drepturile sale individuale sunt respectate şi, cu privire la sănătatea lui, el poate fi tratat corect", a continuat oficialul, înainte ca avocatul lui Pistorius, Barry Roux, să evoce cazuri de tortură în închisoare, de duşuri defecte şi de absenţa căzilor de baie.

"Onorată instanţă, afirm că există căzi de baie în unitatea noastră medicală. Nu există căzi pentru deţinuţi normali", a precizat Modise.

Oscar Pistorius, în vârstă de 27 de ani, a împuşcat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relaţie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a început în luna martie 2014. Judecătoarea Thokozile Masipa a citit în instanţă, la 12 septembrie, concluziile sale în acest caz.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost găsit vinovat de omor din culpă de justiţia sud-africană, dar a obţinut dreptul de a rămâne în libertate pe cauţiune până la reluarea discuţiilor în cazul său la tribunalul din Pretoria.

Luni, la Pretoria au început pledoariile finale ale apărării şi acuzării pentru determinarea sentinţei în cazul lui Oscar Pistorius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici