Al-Qaida a "ucis" Raliul Dakar, în opinia presei spaniole

Presa din Spania notează, sâmbătă, că ameninţările al-Qaida au "ucis" Raliul Dakar, exprimându-şi totodată regretul în legătură cu anularea acestei competiţii, la care urmau să participe numeroşi spanioli.

1 afișare
Imaginea articolului Al-Qaida a "ucis" Raliul Dakar, în opinia presei spaniole

Al-Qaida a "ucis" Raliul Dakar, în opinia presei spaniole

Ameninţarea teroristă a reţelei al-Qaida "a ucis Dakarul", potrivit El Mundo, care notează că anularea raliului constituie un dezastru economic şi o veste proastă în plus pentru Africa.

Alte jurnale din Spania sunt de aceeaşi părere. ABC a notat "al-Qaida lichidează Dakarul", iar La Razon a scris "al-Qaida dinamitează Dakarul". "Dakarul este rănit mortal", a menţionat şi La Vanguardia.

La ediţia din acest an a Raliului Dakar urmau să participe 69 de echipaje din Spania. Presa spaniolă crede că ediţia viitoare va avea loc în America Latină sau în Rusia.

Mass-media din Franţa consideră viitorul Raliului Dakar compromis. "Anularea acestei a 30-a ediţii a Raliului Dakar ar putea însemna moartea raliurilor-raid pe continentul african", notează Liberation, care precizează că este dificil de crezut că va avea loc o a 31-a ediţie a competiţiei, în ciuda promisiunilor organizatorilor.

Sub titlul "Raliul Dakar, victimă a terorismului", Le Figaro scrie că acum se pune inevitabil problema viitorului raliului, deja ameninţat în mai multe ţări africane prin care trecea la primele ediţii.

"Competiţia pare să fie în pericol din cauza destabilizării zonei prin riscurile privind terorismul", adaugă France Soir.

Cotidianul L'Equipe consideră că "viitorul va spune dacă organizarea Raliului Dakar pe pământ african mai este de domeniul posibilului". "Dakarul nu a avut niciodată pretenţia să salveze Africa şi chiar a provocat moartea a 50 de fiinţe umane", aminteşte jurnalul citat, adăugând totuşi că anularea nu va fi benefică nimănui.

Presa senegaleză crede că organizatorii raliului au cedat unei ameninţări teroriste anulând competiţia din acest an. "Dakarul este o tribună extraordinară pentru a te face cunoscut. Anumite grupuri au înţeles acest lucru, profită şi chiar abuzează", precizează Le Soleil, care critică faptul că ameninţările au fost răspândite pe toate sursele posibile. Jurnalul nu condamnă decizia organizatorilor cursei, dar în acelaşi timp se întreabă ce se va întâmpla anul viitor, în aceeaşi perioadă, dacă aceştia vor decide să revină în Africa. "O altă ameninţare teroristă ar face să se repete situaţia", adaugă Le Soleil. Cotidianul crede că viitoarea ediţie a raliului nu va mai avea loc în Africa, menţionând ca variantă statul Chile.

Le Quotidien notează că anularea raliului reprezintă "o pierdere enormă" din punct de vedere al investiţiilor făcute şi al câştigurilor ce erau prevăzute şi adaugă: "Senegalul pierde 2 milioane de euro şi Africa «îşi salvează» copiii" prin anularea cursei, care a provocat 50 de decese de la prima ediţie, din 1979, până în prezent.

Raliul-raid Dakar-2008, aflat la cea de-a 30-a ediţie, a fost anulat din motive de securitate, au anunţat, vineri, organizatorii (Amaury Sport Organisation) într-un comunicat. Este pentru prima oară de la înfiinţare, în 1979, când această competiţie este anulată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici