Amnesty International protestează împotriva Paris 2024 din cauza supravegherii AI

Amnesty International a organizat o înmormântare simbolică în semn de protest faţă de aprobarea de către parlamentul francez a utilizării sistemelor de camere de supraveghere cu inteligenţă artificială în timpul Jocurilor Olimpice, care vor începe în ultima săptămână din iulie.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului Amnesty International protestează împotriva Paris 2024 din cauza supravegherii AI

Amnesty International protestează împotriva Paris 2024 din cauza supravegherii AI

Amnesty International protestează împotriva aprobării de către Parlamentul Republicii Franceze a autorizaţiei pe care a dat-o pentru punerea în aplicare a utilizării inteligenţei artificiale pentru supraveghere în timpul Jocurilor, care vor avea loc între 26 iulie şi 11 august la Paris şi în alte oraşe franceze, inclusiv în teritoriile de peste mări.

Protestul a avut loc la celebrul cimitir parizian Père Lachaise, avertizând asupra pericolelor utilizării camerelor de supraveghere dotate cu inteligenţă artificială în timpul Jocurilor Olimpice din această vară.

Guvernul a susţinut că o astfel de tehnologie este necesară pentru a gestiona mulţimi de milioane de oameni şi pentru a detecta potenţialele pericole şi că testele camerelor inteligente nu vor procesa date biometrice şi nu vor folosi recunoaşterea facială.

Însă criticii susţin că aceasta deschide calea pentru o recunoaştere facială pe scară largă şi ameninţă libertăţile civile de bază. Amnesty a solicitat ca în Franţa să se adopte o lege care să interzică utilizarea sistemelor de recunoaştere facială în spaţiile publice.

În afara cimitirului Père Lachaise, bărbaţii au cărat solemn un sicriu pe care scria „intimitate" de la un dric spre un salon funerar improvizat pe marginea drumului, plin de persoane în doliu îmbrăcate în negru.

„Noi nu îngropăm intimitatea. Nu recunoaşterii faciale", scria un banner deasupra sicriului.

Amnesty International este o mişcare globală formată din 10 milioane de persoane din 150 de ţări care lucrează pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului, aşa cum sunt proclamate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 şi în alte tratate şi pacte internaţionale privind drepturile omului.

Grupul pentru drepturile omului susţine că recunoaşterea facială subminează dreptul la protest paşnic şi dreptul la viaţă privată şi poate creşte discriminarea rasială în cadrul supravegherii poliţiei.

Recunoaşterea facială a fost deja testată în Franţa, potrivit Amnesty International. Oraşul Nisa din sudul ţării a folosit un sistem israelian pentru a scana feţele din mulţime în timpul carnavalului său din 2019, susţine organizaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici