ANAD: Dacă şi proba B va fi pozitivă, Mutu a încălcat "clar" regulamentul antidoping

Situaţia lui Adrian Mutu, depistat pozitiv cu sibutramină, are pentru Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) semnificaţia unui caz de dopaj, atacantul Fiorentinei încălcând grav regulamentul antidoping dacă şi proba B va fi pozitivă, se arată într-un comunicat al ANAD.

21 afișări
Imaginea articolului ANAD: Dacă şi proba B va fi pozitivă, Mutu a încălcat "clar" regulamentul antidoping

ANAD: Dacă şi proba B va fi pozitivă, Mutu a încălcat "clar" regulamentul antidoping (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ştirea care ne-a parvenit în urma comunicatului de presă emis de CONI (Comitetul Olimpic Italian) are pentru noi semnificaţia unui caz de dopaj. Pentru confirmarea prezenţei substanţei în organism conform procedurilor internaţionale va fi efectuată contraexpertiza - analiza probei B şi în măsura în care va confirma rezultatul probei A, sportivul Adrian Mutu va fi clar implicat în încălcarea regulamentului antidoping, urmând ca întrunirea Comisiei de audiere să decidă în acest sens", se arată în comunicatul citat.

ANAD precizează că sibutramina este o substanţă interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), fiind încadrată în categoria stimulentelor.

"Sibutramina este o substanţă introdusă în Lista Interzisă elaborată de Agenţia Mondială Antidoping, încadrată în categoria Stimulentelor specifice, secţia S6.b. Intră în componenţa unor medicamente care sunt utilizate în combaterea obezităţii prin efectul pe care îl are la nivelul sistemului nervos central de diminuare a senzaţiei de foame. Datorită efectului de stimulare a frecvenţei cardiace si în general a accelerării componentei catabolice este contraindicată într-o serie de afecţiuni, precum: hipertensiune arterială, afecţiuni precum insuficienţa cardiacă. Prin efectele ei, poate spori capacitatea de efort a organismului prin creşterea frecvenţei cardiace şi îmbunătăţirea irigării musculaturii şi diminuarea senzaţiei de oboseală. Toate acestea, o definesc ca substanţă interzisă în competiţiile sportive", se mai arată în comunicat.

În anul 2009, Agenţia Naţională Antidoping susţine că a efectuat 3030 de teste doping, 1764 în competiţie şi 1266 în afara competiţiei. La fotbal, pe parcursul anului 2009, s-au efectuat 201 teste doping, 146 de către ANAD, 30 la comanda federaţiei şi 25 la comanda cluburilor.

Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).

"CONI comunică faptul că, în urma testelor efectuate de Laboratorul din Roma, s-a descoperit un rezultat pozitiv. În urma analizării primului eşantion s-a descoperit prezenţa de metaboliţi ai sibutraminei în cazul lui Adrian Mutu, în urma unui control antidoping dispus de Comisia de control antidoping pe data de 10 ianuarie 2010, la Florenţa, cu ocazia meciului de campionat Fiorentina - Bari", se arată în comunicatul CONI.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut, săptămâna trecută, suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, deoarece această substanţă poate provoca accidente cardio-vasculare.

Un studiu realizat de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.

Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici