Analiză AFP: Mircea Lucescu visează la piscurile europene în ciuda crizei pe care o traversează Ucraina

Mircea Lucescu, antrenorul echipei Şahtior Doneţk, visează la piscurile europene în ciuda crizei pe care o traversează Ucraina, ce-i aminteşte de "perioada de haos" pe care a cunoscut-o în România după căderea comunismului, se arată într-un material dedicat de agenţia France Presse românului.

115 afișări
Imaginea articolului Analiză AFP: Mircea Lucescu visează la piscurile europene în ciuda crizei pe care o traversează Ucraina

Mircea Lucescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce a învins cu 7-0 în deplasare pe Bate Borisov, Şahtior este pe locul 2 în Grupa H a Ligii Campionilor, cu 5 puncte în trei meciuri, la două lungimi de liderul Porto, în timp ce atacantul brazilian Luiz Adriano figurează în fruntea clasamentului golgheterilor. Performanţe cu atât mai respectabile cu cât a fost cel mai afectat club de criza pe care o cunoaşte Ucraina, situaţie ce a constrâns gruparea să părăsească Doneţkul, inima conflictului, pentru a se stabili la Lvov, în partea occidentală a ţării, se arată în materialul citat.

"Ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei şi ştirile pe care le primim sunt cu adevărat ciudate", mărturiseşte Lucescu, cu eternii săi ochi pe jumătate închişi, care i-au adus eticheta de viclean sau şiret, scrie AFP. "Situaţia seamănă cu Revoluţia din România, după căderea comunismului, tot o perioadă de haos pe care am cunoscut-o la vremea respectivă", a adăugat tehnicianul.

Dar Lucescu, foarte fericit de locul ce i-a fost rezervat echipei sale la Lvov, vrea să rămână pozitiv şi concentrat pe competiţie. Românul de 69 de ani este unul dintre antrenorii europeni cei mai experimentaţi, continuă sursa citată.

AFP trece în revistă performanţele înregistrate de Lucescu ca jucător la Dinamo şi antrenor la Dinamo şi Rapid, experienţele de tehnician din Italia, apoi perioada turcă de la Galatasary şi Beşiktaş.

"Titrat din nou în 2003, de data aceasta cu Beşiktaş, românul era desemnat antrenorul anului în Turcia când propietarul clubului Şahtior, miliardarul Rinat Ahmetov, l-a convins să i se alăture. Cel care este întotdeauna atât de charismatic, indiferent că poartă treningul sau cravata portocalie a clubului, a preluat conducerea acestei formaţii din regiunea minieră Donbas, în 2004. La Doneţk, Lucescu a remodelat complet echipa şi a transformat un modest club provincial într-un solid rival pentru Dinamo Kiev", a notat AFP, înainte de a aminti succesele tehnicianului român cu echipa ucraineană, printre care se numără Cupa UEFA.

Flerul lui Lucescu i-a permis să descopere noi talente în străinătate. Lotul său cuprinde 13 brazilieni, printre care vedeta Luiz Adriano, ce a egalat recordul lui Messi de cinci goluri într-un meci de Liga Campionilor şi care a reuşit să înscrie cea mai rapidă cvadruplă în competiţie, în 17 minute, la meciul tur cu Bate Borisov, a continuat AFP.

Cu toate acestea, nu a fost întodeauna uşor pentru Lucescu în campionat, unde a fost criticat pentru sezoanele dezamăgitoare în 2007 şi 2008. Dar antrenorul a beneficiat mereu de încrederea şefilor săi. Pe locul trei în acest moment, în ciuda circumstanţelor geopolitice, clubul continuă lupta pentru titlu şi speră să facă să se vorbească despre el în Liga Campionilor, competiţie pe care o va regăsi miercuri, odată cu returul cu Bate Borisov, a încheiat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici