ANALIZĂ: "Grila" Formulei 1, fără replică în faţa lui Vettel

Germanul Sebastian Vettel (Red Bull) reuşeşte etapă de etapă să se distanţeze în clasamentul general al piloţilor de Formula 1 şi dovedeşte faptul că nu mai poate fi oprit din drumul său către cel de-al patrulea titlu mondial consecutiv, când mai sunt doar şase etape de disputat din acest sezon.

180 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: "Grila" Formulei 1, fără replică în faţa lui Vettel

Sebasian Vettel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pilotul echipei Red Bull a câştigat, duminică, la Singapore, al treilea Grand Prix consecutiv, într-o manieră care este deja marcă înregistrată "Sebastian Vettel": cel mai rapid în antrenamente, cel mai rapid în calificări şi victorie categorică în cursă, cu un avans de peste 30 de secunde faţă de ocupantul locului secund, spaniolul Fernando Alonso de la Ferrari.

Tabloul succeselor sale s-a modificat din nou după cursa asiatică: 33 de vicorii în carieră, şapte în acest sezon, trei consecutive în 2013 şi tot trei consecutive la Singapore. Al patrulea titlu mondial este şi mai aproape de german, graţie celor 60 de puncte pe care le are avans în clasamentul general, faţă de Alonso (247 de puncte la 187). Lewis Hamilton (Mercedes, 151 de puncte), Kimi Raikkonen (Lotus-Renault, 149 de puncte), Mark Webber (Red Bull, 130 de puncte) şi Nico Rosberg (Mercedes, 116 puncte) au cam ieşit din lupta pentru locul 1, urmând să-şi dispute ultima treaptă a podiumului ierahiei generale.

În nocturna care a luminat străzile din Singapore, Vettel nu a avut emoţii decât în primele două viraje, când Rosberg (locul 2 pe grilă) a încercat fără succes să-i subtilizeze locul I. Triplul campion mondial s-a descotorosit repede de rivalul său şi la finalul primului tur (din 61) avea deja un avans de două secunde. Ecartul s-a mărit constant şi a ajuns la 15 secunde înaintea primei treceri pe la boxe, fără ca Vettel să forţeze.

În turul 25, adversarii lui Vettel au avut ocazia să încerce din nou detronarea liderului. Australianul Daniel Ricciardo (Toro Rosso), colegul al lui Sebastian Vettel din 2014, a lovit marginea pistei, obligând maşina de securitate să intre pe circuit. Cursa a fost reluată după cinci tururi, iar pilotul echipei Red Bull a sprintat din nou, lăsându-şi fără replică adversarii. Pentru german, partea secundă a cursei a reprezentat o plimbare de week-end, iar cele aproape 33 de secunde avans cu care încheiat Marele Premiu al statului Singapore stau mărturie pentru diferenţa dintre el şi restul piloţilor.

Lupta pentru celelalte locuri care contează în clasamentele generale a fost una acerbă, mai ales în finalul incendiar al cursei. Prima parte, cam anostă şi fără depăşiri, i-a avut pe locurile fruntaşe pe Rosberg (locul 2), Alonso, cu un start excelent de pe 7 pe 3, Webber (4), Romain Grosjean (Lotus, locul 5), Hamilton (6), Felipe Massa (7), plecaţi toţi cu strategii asemănătoare. Intrarea Safety-Car-ului a divizat grila, majoritatea a intrat la boxe pentru al doilea schimb de pneuri şi a încercat să meargă până la final cu pneurile de compoziţie medie, ceilalţi au rămas pe pistă, hotărând să amâne trecerea pe la standuri. Diferenţele de uzură rezultate astfel la cauciucurile monoposturilor au permis apariţia depăşirilor şi au produs schimbări spectaculoase de ierarhii. Alonso a ajuns pe locul doi, urmat de Raikkonen, care fusese abia al 13-lea la start. Cei doi şi-au păstrat poziţiile până la final. Webber a ameninţat podiumul, dar monopostul său l-a trădat şi australianul a fost nevoit să abandoneze cu maşină în flăcări chiar înainte de a intra în ultimul tur.

Rosberg şi Hamilton au profitat de retragerea lui Webber, terminând pe 4, respectiv 5, la fel Massa, care a trecut linia de sosire al şaselea. Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de britanicul Jenson Button, mexicanul Sergio Perez (ambii McLaren-Mercedes), germanii Nico Hulkenberg (Sauber) şi Adrian Sutil (Force India).

Marele Premiu al statului Singapore a adus în tribune numeroase celebrităţi. Printre acestea s-au numărat fostul fotbalist David Beckham, care a urmărit cursa din standul echipei Mercedes, şi cântăreţul Tom Jones, care a luat loc printre mecanicii de la Lotus-Renault.

După această întrecere, clasamentul constructorilor este dominat în continuare de Red Bull, care a acumulat 377 de puncte. Ferrari este pe 2, cu 277 de puncte, iat Mercedes ocupă locul 3, cu 267 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc în Coreea de Sud (Yeongam), la 6 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici