ANALIZĂ: Halep, între primele 50 de jucătoare de tenis din istorie, din punct de vedere al câştigurilor

Simona Halep, locul 3 WTA, a ajuns la 6,56 de milioane de dolari câştigaţi în carieră, după finala disputată, duminică, la Turneul Campioanelor, sumă cu care ocupă locul 49 în lume, în clasamentul premiilor obţinute la competiţiile de tenis, în era WTA.

894 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Halep, între primele 50 de jucătoare de tenis din istorie, din punct de vedere al câştigurilor

Simona Halep (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ierarhia întocmită de Asociaţia Jucătoarelor Profesioniste (WTA) nu ţine cont de inflaţia monedei americane şi nici de faptul că, în trecut, premiile erau mai mici.

Jumătate dintre sportivele care figurează în primele 50 de locuri ale clasamentului câştigurilor din toate timpurile sunt încă în activitate, unele dintre ele participând doar în competiţii de dublu.

În vârstă de 23 de ani, Simona Halep a pătruns în această ierarhie după ce a încasat un premiu de 971.000 de dolari, în urma finalei de la Singapore. Ea a depăşit jucătoare cu o bogată carieră, dar şi foste ocupante ale locului 1 WTA, precum Tracy Austin, de două ori campioană la US Open, sau Evonne Goolagong Cawley, multiplă câştigătoare de turnee de Grand Slam.

Clasamentul premiilor obţinute în carieră este condus detaşat de americanca Serena Williams, cu peste 63 de milioane de dolari. Ea este urmată la mare distanţă de rusoaica Maria Şarapova - peste 32 de milioane de dolari, de Venus Williams - peste 30 de milioane de dolari, de belgianca Kim Clijsters - 24,4 milioane de dolari, de Victoria Azarenka din Belarus - cu 24,2 milioane de dolari şi de americanca Lindsay Davenport - cu peste 22 de milioane de dolari.

Alte jucătoare emblematice au câştigat bani mai puţini: Steffi Graf - locul 7, cu 21,9 milioane de dolari, Martina Navratilova - locul 8, cu 21,2 milioane de dolari, Justine Henin - locul 9, cu 20,8 de milioane de dolari, Martina Himgis - locul 10, cu 20,5 milioane de dolari.

În clasamentul premiilor pe 2014, Simona Halep ocupă locul 4, cu 4,52 milioane de dolari, după Serena Williams - 9,317 milioane de dolari, Maria Şarapova - 5,839 de milioane de dolari şi Petra Kvitova - 5,203 milioane de dolari.

În acest an, sportiva din Constanţa a câştigat turneele de la Doha şi Bucureşti, a jucat în finală la Madrid, la Roland Garros şi la Turneul Campioanelor şi în semifinale la Wimbledon şi Indian Wells.

Women's Tennis Association a luat naştere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975. WTA reuneşte astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de ţări, care concurează anual în 54 de turnee WTA şi patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici