APCE adoptă o rezoluţie care recomandă interzicerea participării Rusiei şi Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat joi o rezoluţie prin care recomandă Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să interzică prezenţa sportivilor ruşi şi belaruşi la Paris 2024, chiar şi sub un steag neutru, "atâta timp cât războiul de agresiune al Rusiei continuă".

169 afișări
Imaginea articolului APCE adoptă o rezoluţie care recomandă interzicerea participării Rusiei şi Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris

Moţiunea a fost susţinută de 71 de delegaţi, patru votând împotrivă şi cinci abţinându-se.

Linda H. Helleland, membră a Parlamentului norvegian, a prezentat raportul în faţa Adunării.

Ea este vicepreşedinta Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media şi a fost susţinută de Evghenia Kravchuk, membră a delegaţiei ucrainene la APCE.

Miercuri, CIO a afirmat că există "suficient timp" pentru a lua o decizie cu privire la sportivii din cele două ţări care vor concura la Jocurile Olimpice de anul viitor.

În martie, CIO a declarat că este în regulă ca sportivii din cele două ţări să revină în competiţiile internaţionale ca neutrali dacă nu susţin războiul din Ucraina şi nu sunt afiliaţi cu armata.

Cu toate acestea, o Adunare a APCE a considerat că revenirea celor două ţări este "de neconceput" în climatul actual, deoarece "ar fi cu siguranţă folosită ca instrument de propagandă şi ar împiedica de facto alţi sportivi - nu în ultimul rând pe cei ucraineni - să participe".

De asemenea, Adunarea Parlamentară a considerat că criteriile CIO pentru sportivii neutri "nu pot oferi garanţiile necesare şi nu vor constitui un răspuns demn de valorile demnităţii umane şi ale păcii consacrate în Carta Olimpică".

"Argumentele pentru a permite participarea lor pe motiv de neutralitate, independenţa sportului şi nediscriminare nu au suficientă greutate în faţa imperativului de a condamna şi de a repudia atrocităţile care se comit şi de a demonstra sprijinul total şi neclintit al comunităţii internaţionale pentru Ucraina, în timp ce atacul continuă", se arată într-o declaraţie a Adunării APCE.

"Pare imposibil ca ei să îşi demonstreze neutralitatea şi distanţa faţă de aceste regimuri, cu atât mai puţin să facă vreo declaraţie împotriva războiului."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici