Asociaţia Internaţională de Box a fost exclusă din Mişcarea Olimpică la sesiunea CIO

Asociaţia Internaţională de Box (IBA) a fost exclusă din Mişcarea Olimpică în cadrul sesiunii extraordinare de joi a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

392 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Internaţională de Box a fost exclusă din Mişcarea Olimpică la sesiunea CIO

Asociaţia Internaţională de Box a fost exclusă din Mişcarea Olimpică la sesiunea CIO

Şaizeci şi nouă de membri au sprijinit recomandarea comisiei executive a CIO de a exclude organizaţia aflată în conflict, un singur membru votând împotrivă.

Niciun organism de guvernare sportivă nu a mai fost expulzat de CIO până acum, astfel că decizia de astăzi este fără precedent, scrie insidethegames.

A fost o formalitate ca sesiunea să susţină poziţia Comitetului Executiv, deşi 10 membri CIO cu drept de vot s-au abţinut.

Expulzarea vine după ce IBA a fost iniţial suspendată de CIO în 2019 pentru probleme legate de finanţe, guvernanţă şi credibilitatea competiţiilor de box.

Un raport al CIO privind situaţia IBA a concluzionat că organismul condus de preşedintele Umar Kremlev nu a reuşit să îndeplinească condiţiile stabilite pentru ridicarea suspendării.

Aceasta a dus la convocarea sesiunii extraordinare de astăzi pentru ca demersul de a da afară IBA să poată fi validat.

Bach a declarat în cadrul sesiunii că CIO are o "problemă extrem de serioasă cu IBA".

Directorul general al CIO, Christophe De Kepper, a adăugat că organizaţia "a ajuns la un punct de neîntoarcere".

"Nu avem o problemă cu boxul", a spus Bach. "Nu avem o problemă cu boxerii. Apreciem boxul ca fiind unul dintre cele mai globale sporturi. Dacă am fi avut o problemă cu boxerii, atunci nu ar fi existat o competiţie olimpică la Tokyo, nu ar fi existat o competiţie la Paris.

"Din păcate, după cum veţi fi văzut din dosar, puteţi vedea că avem o problemă extrem de serioasă cu IBA din cauza guvernanţei lor.

"Pentru că preţuim atât de mult boxul sportiv, credem că boxerii merită pe deplin să fie guvernaţi de o federaţie internaţională integră şi transparentă."

IBA a predat un raport de 400 de pagini către CIO care pretindea că abordează preocupările.

Kremlev l-a acuzat în repetate rânduri pentru problemele organizaţiei pe fostul preşedinte CK Wu, fostul membru al Comitetului Executiv al CIO care a condus organismul de conducere între 2006 şi 2017.

Ulterior, Wu a fost interzis pe viaţă de către IBA pentru "neglijenţă gravă şi management financiar defectuos", dar nu a fost sancţionat de CIO, pe care l-a părăsit ca membru în 2020, invocând probleme medicale.

Săptămâna trecută, Kremlev a afirmat că Wu ar trebui "împuşcat" pentru că "a distrus boxul", în comentarii care au fost condamnate pe scară largă, inclusiv de către CIO.

Rusul a spus că expulzarea ar fi o "gravă greşeală istorică", iar IBA a susţinut anterior că recomandarea de expulzare a fost "cu adevărat detestabilă şi pur politică".

Cu toate acestea, în ciuda faptului că s-a apărat în mod constant, IBA l-a demis săptămâna trecută pe secretarul general George Yerolimpos, excluderea fiind inevitabilă.

De Kepper a declarat că nu s-au făcut suficiente progrese între suspendarea IBA în 2019 şi astăzi.

"IBA nu a reuşit să implementeze efectiv în practica şi activităţile sale principiul bunei guvernanţe", a declarat De Kepper.

"În special, schimbarea drastică solicitată în cultura de guvernare nu a avut loc. Prin urmare, evoluţia IBA este încă insuficientă pentru a considera că guvernanţa actuală a IBA este eficientă în practica şi activităţile sale, aşa cum se prevede în foaia de parcurs."

Kremlev, care a stârnit controverse şi prin faptul că a permis sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze sub propriile steaguri, în ciuda invaziei Ucrainei, a indicat adesea premiile mai mari oferite în cadrul evenimentelor IBA ca fiind un motiv pentru a-şi susţine conducerea.

Dar acest lucru a tras un semnal de alarmă la CIO din cauza unui controversat contract de sponsorizare cu gigantul gazului Gazprom.

IBA a susţinut că nu şi-a reînnoit acordul cu compania energetică rusă de stat după ce acesta a expirat la sfârşitul anului trecut, deşi Kremlev a întrebat la Congresul din Abu Dhabi cu doar câteva săptămâni înainte dacă membrii sunt mulţumiţi de continuarea acestuia.

"Toate aceste informaţii contradictorii par a fi un semn al lipsei de transparenţă financiară şi de fiabilitate a IBA", a precizat CIO.

Un demers al IBA, care a cerut partenerilor Ernst & Young şi PricewaterhouseCoopers să semneze acorduri de confidenţialitate, astfel încât informaţiile să nu poată fi împărtăşite, este, de asemenea, considerată suspectă de cei de la Lausanne.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici