Azerbaidjanul se retrage de la Campionatele Europene de haltere după incidentul cu arderea steagului

Guvernul Azerbaidjanului a ordonat echipei sale de haltere să se retragă de la Campionatele Europene după un incident "barbar" de ardere a steagului la ceremonia de deschidere, de vineri, din capitala Armeniei, Erevan, informează insidethegame.

38491 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul se retrage de la Campionatele Europene de haltere după incidentul cu arderea steagului

Sursa foto: Twitter

Un creator de modă care a lucrat la spectacolul de deschidere ce a durat 90 de minute a smuls steagul de la o tânără în timpul paradei naţiunilor din în capitala Armeniei, şi i-a dat foc, într-o acţiune planificată în prealabil pe care a justificat-o apoi pe reţelele de socializare.

Aram Nikolyan, care lucrează pentru o companie de televiziune, a fost prins şi reţinut de poliţie, dar ulterior a fost eliberat fără nicio acuzaţie.

"Singura mea dorinţă a fost să mă asigur că drapelul Azerbaidjanului nu flutură în Erevan, capitala Republicii Armenia", a declarat Nikolyan, care a proiectat costumele purtătorilor de drapel la ceremonie.

"Dacă există oameni care cred că nu ar fi trebuit să fac acest lucru, lăsaţi-i să atârne steagul Azerbaidjanului în casele lor."

Armenia şi Azerbaidjanul sunt vecini fără relaţii diplomatice, după ce au purtat două războaie din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Echipa Azerbaidjanului, formată din patru atleţi, plus personalul de sprijin şi oficialii Federaţiei, a fost instruită de guvernul său să se întoarcă acasă în această dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea competiţiei pe aceeaşi scenă unde a avut loc incidentul cu steagul.

Federaţia Europeană de Haltere (EWF) a condamnat acţiunile lui Nikolyan care, potrivit acesteia, reprezintă "un atac la adresa integrităţii valorilor sportive".

Decizia i-a privat pe sportivii din Azerbaidjan de şansa de puncta în calificările pentru Jocurile Olimpice, în condiţiile în care toate campionatele continentale din acest an şi de anul viitor sunt calificări pentru Paris 2024.

În schimb, li s-ar putea permite să concureze la Campionatele Africane de luna viitoare de la Tunis, unde performanţele lor ar fi valabile pentru clasamentul de la Paris 2024.

Într-o declaraţie comună a Ministerului Tineretului şi Sportului din Azerbaidjan şi a Comitetului Naţional Olimpic din această ţară se arată: "Comiterea unui astfel de act barbar la ceremonia la care a participat prim-ministrul Armeniei şi aprobarea acestuia de către publicul armean, precum şi prezentarea persoanei care a comis acest act drept un erou, reprezintă un exemplu clar de ură etnică, rasism, xenofobie şi azerbofobie în această ţară şi o contradicţie totală cu obiectivele şi principiile nobile ale sportului, care promovează pacea şi înţelegerea reciprocă între naţiuni.

"Din cauza presiunilor psihologice din Armenia, unde domneşte o astfel de atmosferă de ură şi unde securitatea nu este asigurată, participarea normală a sportivilor azeri la competiţii este imposibilă.

"Ţinând cont de aceste aspecte, s-a luat decizia de a-i întoarce pe sportivii azeri în ţara lor natală.


"Facem apel la comunitatea internaţională şi la instituţiile sportive internaţionale să condamne ferm acest act barbar.

"De asemenea, solicităm Federaţiei Europene de Haltere să impună sancţiuni împotriva Armeniei.

"Credem că acest incident arată că Armenia este incapabilă să organizeze competiţii sportive internaţionale şi să asigure siguranţa sportivilor."

Armenia este una dintre cele cinci naţiuni care candidează pentru a găzdui Campionatele Mondiale ale Federaţiei Internaţionale de Haltere de anul viitor.

Aceasta este prima sa organizare a campionatelor continentale, la 40 de ani după ce prima sa încercare a eşuat din cauza unui cutremur care a dus la preluarea găzduirii de către Moscova.

Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Culturii şi Sportului din Azerbaidjan a declarat că decizia Azerbaidjanului de a zbura acasă a fost o "problemă de îngrijorare în ceea ce priveşte etica sportivă" şi nu a inclus scuze în declaraţia sa.

Nu au existat "probleme privind siguranţa halterofililor", a afirmat ministerul.

Într-o declaraţie, Federaţia Europeană de haltere (EWF) a declarat că "condamnă cu fermitate" incidentul de incendiere a steagului, care a fost "un atac la integritatea valorilor sportive şi la principiile universale ale fair-play-ului".

"EWF a reacţionat imediat la acest incident, exprimându-şi poziţia fermă faţă de Comitetul de organizare şi solicitând garanţii suplimentare pentru siguranţa tuturor participanţilor la această competiţie.

"Regretăm faptul că delegaţia Republicii Azerbaidjan a fost nevoită să părăsească competiţia, dar în acelaşi timp o respectăm.

"Ne-am implicat direct în asigurarea tuturor condiţiilor de securitate pentru delegaţie până la plecarea acesteia din Armenia.

"EWF rămâne solidară cu echipa şi federaţia din Azerbaidjan şi rămâne disponibilă pentru orice formă de sprijin care este solicitată în spiritul sportului şi al fair-play-ului."

Campionatele Europene se desfăşoară în perioada 15-23 aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici