Bach respinge invitaţia lui Zelenski de a vizita linia frontului

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a respins invitaţia liderului ucrainean Volodimir Zelenski de a vizita oraşul Bakhmut, aflat în conflict în estul ţării, în timp ce organizaţia sa a ripostat la ameninţările privind un posibil boicot al Jocurilor Olimpice Paris 2024.

3196 afișări
Imaginea articolului Bach respinge invitaţia lui Zelenski de a vizita linia frontului

Bach respinge invitaţia lui Zelenski de a vizita linia frontului

CIO a anunţat că "în prezent nu există planuri pentru o altă vizită în Ucraina" ca răspuns la oferta lui Zelenski.

Zelenski l-a invitat pe Bach la Bakhmut pentru a "vedea cu ochii lui că neutralitatea nu există", după ce CIO a confirmat că încearcă să exploreze o cale de reintegrare a sportivilor din Rusia şi Belarus sub un steag neutru.

Bakhmut se află în epicentrul războiului, în timp ce trupele ruseşti urmăresc să preia controlul asupra oraşului, care a fost un câmp de luptă cheie în rezistenţa ucraineană.

Invitaţia lui Zelenski adresată lui Bach a venit într-o adresă video în care a subliniat că "orice steag neutru al atleţilor ruşi este pătat cu sânge".

Bach a vizitat ultima dată Ucraina în iulie 2022, unde s-a întâlnit cu Zelenski şi a discutat despre refacerea infrastructurii sportive în ţara devastată de război.

CIO a declarat că Bach a vorbit de atunci cu Zelenski la telefon, dar că nu există planuri iminente de a se întoarce în Ucraina.

"Preşedintele CIO a vizitat Ucraina în vara anului 2022 la invitaţia CNO [Comitetul Naţional Olimpic]", se arată într-o declaraţie a CIO.

"În timpul acestei vizite, el s-a întâlnit cu atleţi care sunt afectaţi de război, a fost martor la infrastructura sportivă distrusă şi s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Zelenski pentru o discuţie extinsă.

"După această vizită, ei au făcut schimb de informaţii şi prin telefon.

"În prezent, nu există planuri pentru o altă vizită în Ucraina".

Patinatorul artistic ucrainean Dymtro Sharpar a fost ucis recent, la vârsta de 25 de ani, în timpul luptelor din Bakhmut.

Volodymyr Androshchchuk, un atlet în vârstă de 22 de ani, care a fost membru al echipei naţionale ucrainene, a murit, de asemenea, în luptă săptămâna trecută.

CIO a afirmat că este "profund întristat" de moartea sportivilor şi a transmis "cele mai sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor lor şi poporului ucrainean".

"CIO a adoptat o poziţie foarte fermă împotriva războiului, condamnându-l cu fermitate, emiţând sancţiuni împotriva statelor şi guvernelor din Rusia şi Belarus la câteva ore după ce a început la 24 februarie 2022", a adăugat CIO.

"CIO rămâne ferm cu această poziţie foarte clară.

"Iar această poziţie este ghidată de solidaritatea cu Comunitatea Olimpică din Ucraina, pe care Mişcarea Olimpică a susţinut-o încă de la începutul războiului şi va continua să o facă."

Ministrul ucrainean al sportului, Vadym Guttsait a avertizat recent că ţara sa va lua în considerare boicotarea Parisului 2024 dacă Rusia şi Belarus vor fi prezente.

Un număr tot mai mare de naţiuni europene şi-au exprimat, de asemenea, opoziţia faţă de posibila reintroducere a sportivilor ruşi şi belaruşi.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, ar fi declarat că "Polonia şi Marea Britanie se află în fruntea" eforturilor de a crea o coaliţie împotriva participării Rusiei şi Belarusului la Paris 2024 şi a susţinut că ţările "ar putea da un ultimatum" în cazul în care aceştia vor participa.

CIO a declarat că este "extrem de regretabilă această discuţie cu o ameninţare de boicotare în acest stadiu prematur" şi a insistat că istoria a dovedit că boicoturile "nu şi-au atins scopurile politice".

"Participarea sportivilor individuali şi neutri cu paşaport rusesc sau belarus la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nu a fost încă discutată", a adăugat CIO.

"De asemenea, este important de remarcat că toate celelalte CNO respectă principiile Cartei Olimpice, inclusiv cele ai căror sportivi sunt afectaţi de conflicte şi războaie pe teritoriul lor.

"În ciuda suferinţei umane incomensurabile provocate de mult prea multe războaie din întreaga lume în prezent, niciunul dintre celelalte CNO nu îşi pune la îndoială angajamentul faţă de principiile olimpice şi faţă de misiunea unificatoare a Mişcării Olimpice.

"Aceste alte CNO, afectate şi ele de conflicte şi războaie, nu pun niciodată sub semnul întrebării participarea sportivilor lor la competiţiile sportive internaţionale.

CIO a avertizat că Ucraina nu ar respecta Carta Olimpică dacă ar boicota Paris 2024.

"Ameninţarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice, pe care CNO al Ucrainei o ia în considerare în prezent, contravine principiilor fundamentale ale Mişcării Olimpice şi principiilor pe care le reprezintă", au spus ei.

"Un boicot este o încălcare a Cartei Olimpice, care obligă toate CNO-urile să "participe la Jocurile Olimpice prin trimiterea de sportivi".

"După cum a arătat istoria, boicoturile anterioare nu şi-au atins scopurile politice şi au servit doar la pedepsirea sportivilor din CNO-urile care boicotează."

Consiliul Olimpic al Asiei a declarat că "rămâne în aşteptare" pentru a primi sportivii ruşi şi bieloruşi la evenimente, inclusiv la Jocurile Asiatice Hangzhou 2022, care au fost amânate.

Comitetele Olimpice Europene, Asociaţia Comitetelor Olimpice Naţionale din Africa, Panam Sports şi Asociaţia Comitetelor Olimpice Naţionale şi-au exprimat sprijinul faţă de poziţia CIO privind participarea Rusiei şi a Belarusului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici