Campionatul din Irak, suspendat după o percheziţie la sediul federaţiei irakiene

Federaţia Irakiană de Fotbal (IFA) a decis, duminică, să suspende sine die campionatul intern, la câteva ore după o percheziţie efectuată de către soldaţi la sediul forului.

26 afișări
Imaginea articolului Campionatul din Irak, suspendat după o percheziţie la sediul federaţiei irakiene

Campionatul din Irak, suspendat după o percheziţie la sediul federaţiei irakiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IFA a anunţat într-un comunicat "suspendarea sine die a meciurilor din campionat", pentru a-şi proteja membrii după percheziţionarea birourilor de către armată. De asemenea, forul solicită ca guvernul să deschidă o anchetă "privind incidentul şi mandatele de arestare" pe numele preşedintelui federaţiei şi ale altor trei membri ai Biroului Executiv.

Faza finală a campionatului irakian ar fi trebuit să se încheie la 15 august.

Soldaţii irakieni au efectuat, duminică, o percheziţie la sediul Federaţiei Irakiene de Fotbal (IFA) de la Bagdad, cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor pentru noul Birou Executiv. Aproximativ 20 de soldaţi s-au prezentat, duminică dimineaţa, la sediul federaţiei, cu mandate de arestare pentru acte de corupţie, fiind vizaţi preşedintele federaţiei, Hussein Said, directorul financiar Abdelhaq Massoud şi alţi doi membri ai biroului federal, conform declaraţiilor unui responsabil, sub protecţia anonimatului.

Această operaţiune se desfăşoară pe fondul unui conflict izbucnit între guvernul irakian care doreşte să preia IFA şi Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA), for ce se opune oricărei ingerinţe politice în fotbal.

FIFA a trimis doi reprezentanţi pentru a asista la alegerile celor 11 componenţi ai noului Birou Executiv al IFA, programate pentru 24 iulie. Scrutinul va avea loc la Erbil, în Kurdistan, în ciuda faptului că guvernul doreşte organizarea acestuia la Bagdad.

IFA a fost suspendată de către FIFA, în perioada noiembrie 2009 - martie 2010, deoarece poliţia se instalase în sediul federaţiei de la Bagdad, după dizolvarea conducerii de către Comitetul Olimpic Irakian (COI), care acuzase forul fotbalistic de legături cu vechiul regim politic.

În timp ce reprezentativa Irakului, campioană a Asiei în anul 2007, constituia unul dintre simbolurile unităţii în ţară, autorităţile încercau să-l detroneze pe preşedintele IFA, Hussein Said.

FIFA a mai aplicat o suspendare scurtă Federaţiei Irakiene, în mai 2008, după dizolvarea COI de către guvern. Sancţiunea a fost ridicată după ce guvernul de la Bagdad a asigurat FIFA că măsurile luate nu afectează activitatea IFA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici