Cea mai mare parte a delegaţiei României pentru JO a plecat la Beijing

Cea mai mare parte a delegaţiei României pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a plecat, duminică, în jurul orei 19.45, spre China, pentru participarea la competiţia ce va avea loc în perioada 8-24 august.

25 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare parte a delegaţiei României pentru JO a plecat la Beijing

Cea mai mare parte a delegaţiei României pentru JO a plecat la Beijing (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, duminică au plecat 75 de sportivi din 104, atât cât are delegaţia. De asemenea în avion au mai urcat 52 de antrenori şi oficiali, precum şi secretarul general adjunct al Federaţiei Române de Gimnastică, Toma Prădatu şi soţia acestuia. Prădatu, imobilizat într-un scaun cu rotile după ce a fost împuşcat la Caracas în martie 1998, când se afla într-o deplasare cu lotul de gimnastică, va fi supus unei intervenţii chirurgicale în China.

Nu a plecat o parte din atleţi, lotul de handbal şi cel de kaiac-canoe, o parte din înotători, precum şi reprezentanţi de la tenis.

Printre atleţii care vor pleca la Beijing în zilele următoare se numără şi sportivele Elena Antoci şi Cristina Vasiloiu, asupra cărora planează suspiciuni de dopaj, după ce circuitul medical pe care l-au efectuat la Institutul Naţional de Medicină Sportivă în 16 iulie a scos la iveală "valori neobişnuit de mari ale hemoglobinei şi hematocritului (în creştere semnificativă faţă de circuitul anterior)". Cele două atlete au fost supuse şi unui control antidoping, ale cărui rezultate sunt aşteptate la începutul săptămânii viitoare.

Sportivii şi oficialii din delegaţia României s-au strâns la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă cu mai bine de două ore înainte de decolarea avionului. Unii dintre sportivi au fost însoţiţi de părinţi sau copii. Toţi componenţii delegaţiei au purtat una dintre ţinutele de prezentare ale echipei olimpice a României, culoarea predominantă la fete fiind movul, iar la băieţi griul deschis.

În mijlocul delegaţiei României şi-a făcut apariţia şi un preot, care a ţinut o scurtă slujbă de binecuvântare a echipei olimpice. "Prezenţa mea aici este pentru a invoca ajutorul lui Dumnezeu, să le poarte de grijă sportivilor şi să îi răsplătească", a explicat preotul Ştefan Şerban, paroh la o biserică din Snagov Ciofliceni. La finalul slujbei, preotul li s-a adresat sportivilor: "Plecaţi ambasadorii noştri şi veniţi eroii noştri. Dumnezeu să vă ajute!". Sportivii au luat apoi de la preot busoioc sfinţit, pentru a le purta noroc la Jocurile Olimpice.

Morariu aşteaptă medalii de aur de la gimnastică, nataţie şi canotaj

"Mergem cu şanse corecte la Beijing. Un sportiv nu pleacă niciodată la o competiţie fără să se gândească la victorie. Nu putem spune că abordăm Jocurile Olimpice cu o echipă total nouă. Mai degrabă este o echipă care se schimbă din mers. Sportivii noştri au şansele lor. Aurul ar putea veni de la gimnastică, nataţie, canotaj, dar surprize au fost mereu, aşa că mă aştept ca şi de această dată să apară", a spus preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu.

Sabrerul Mihai Covaliu este superstiţios

"Am mai multe superstiţii, dar cel mai mult te ajută munca. Ai nevoie şi de puţin noroc, este adevărat. Eu de exemplu păşesc cu dreptul, mai port câte un tricou pe dos. Aşa e la sportivi, ne legăm de ceva şi dacă iese bine, ne păstrăm superstiţia", a mărturisit Covaliu.

Avionul cu delegaţia României trebuia să decoleze la ora 19.30, însă a întârziat aproximativ un sfert de oră pentru că operaţiunile de pregătire a aeronavei s-au prelungit şi în plus a fost nevoie şi de intervenţia pompierilor, după un mic incident la alimentare. Potrivit preşedintelui COSR, Octavian Morariu, în timpul alimentării cu combustibil a avionului presiunea a fost prea mare şi pe lângă supape s-a scurs kerosen. Din acest motiv s-a apelat la intervenţia unei echipe de pompieri, pentru a curăţa avionul. "Este un incident minor, mie mi s-a întâmplat de nenumărate ori acest lucru înaintea decolării", a menţionat Morariu.

În cele din urmă, avionul a decolat cu o întârziere de aproximativ un sfert de oră, urmând să ajungă la Beijing după un zbor fără escală de aproape zece ore.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici