Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (Galerie Foto)

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing a început, vineri seară, pe stadionul olimpic din capitala Chinei, la ora locală 20.00 (15.00, ora României) printr-un foc de artificii.

347 afișări
Imaginea articolului Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (Galerie Foto)

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Spectacolul din "Cuibul de pasăre" a durat circa o oră înainte de defilarea celor 204 delegaţii şi apoi deschiderea oficială a JO de către preşedintele chinez Hu Jintao.

Zeci de şefi de stat şi de guvern, printre care Traian Băsescu împreună cu soţia sa, George W. Bush, Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin, au asitat la ceremonia de deschidere a primei ediţii a Jocurilor Olimpice desfăşurată în China.

GALERIE FOTO

Sportivii români au defilat la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, în frunte cu portdrapelul României, handbalista Valeria Beşe, dar fără restul echipei de handbal care se pregăteşte pentru a debuta, sâmbătă, în competiţia din China, în meciul cu Kazahstan.

De la defilare au lipsit şi toţi sportivii români care intră în concurs sâmbătă, adică judoka Alina Dumitru, Iulian Raicea (tir), canotoarele Camelia Lupaşcu, Viorica Susanu, Simona Muşat şi Roxana Cogianu, înotătorii Dragoş Coman şi Valentin Preda şi echipa masculină de gimnastică. De asemenea, au lipsit şi o parte dintre atleţi şi întregul lot de kaiac-canoe, care nu au ajuns încă la Beijing.

Campionul olimpic la judo, Ilias Iliadis, portdrapelul delegaţiei Greciei, a fost primul sportiv care a defilat la ceremonia de deschidere a JO de la Beijing, conform protocolului olimpic. Defilarea delegaţiilor participante s-a făcut în ordinea numărului de linii care formează numele ţării în limba chineză.

După încheierea defilării celor 204 delegaţii participante la Olimpiadă, Preşedintele Chinei, Hu Jintao, a declarat oficial deschisă a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice.

În prealabil, preşedintele CIO, Jacques Rogge, calificase această ediţie a JO drept "o poartă deschisă spre viitor" şi i-a sfătuit pe sportivi "să se comporte ca nişte modele pentru tinerii din lumea întreagă".

După cele două discursuri ale lui Jacque Rogge şi Hu Jintao pe stadionul din Beijing sau ridicat steagul Chinei şi drapelul olimpic, după care s-a intonat imnul oficial al Jocurilor Olimpice.

Fostul gimnast Li Ning, în vârstă de 44 de ani, a aprins flacăra olimpică, care va arde pe întreaga perioadă a Jocurilor Olimpice din China.

Flacăra olimpică a fost purtată de mai mulţi sportivi chinezi înainte de a ajunge la Li Ning.

Acesta a fost ridicat în aer, fiind suspendat de un cablu, şi a făcut o tură simbolică de stadion la altitudine simulând că aleargă, după care a aprins un fitil uriaş ce a transmis flacăra către torţa principală de pe stadionul din Beijing.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici