Cornel Penescu, un "luptător" pentru arbitraje corecte

Criticile la adresa arbitrajelor şi temerile privind posiblitatea de fi furat de "cavalerii fluierului" au fost, de-a lungul timpului, subiectele preferate în declaraţiile acordate presei de patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, reţinut, luni, de DNA, sub acuzaţia de dare de mită.

28 afișări
Imaginea articolului Cornel Penescu, un "luptător" pentru arbitraje corecte

Cornel Penescu, un "luptător" pentru arbitraje corecte (Imagine: Mediafax Foto)

Penescu a trecut drept un apărător al arbitrajelor corecte, el atacându-i, nu de puţine ori, atât pe arbitri, cât şi pe oficialii cluburilor care aveau, în opinia sa, influenţe asupra CCA şi a aupra delegărilor.

Luna trecută, Cornel Penescu şi patronul FC Steaua, Gigi Becali, au avut un dialog pe tema cine înfluenţează arbitrii. Penescu i-a "urat" omologului său stelist să-i moară oile până de Paşte dacă va umbla la arbitrii partidei directe. Becali nu a rămas dator şi i-a "urat", la rândul său, lui Penescu să "dea Dumnezeu să-i ia foc Pic-urile" dacă piteşteanul va interveni pe lângă arbitrii meciului, care s-a încheiat cu 2-2. "Şi s-ar putea să-i ia foc, nu toate, dar măcar unul. Eu aşa vreau, la fiecare să-i dea Dumnezeu după cât umblă la arbitraj. Şi lui Penescu s-ar putea să-i ia foc din Pic-uri", a spus Gigi Becali.

În octombrie 2008, Penescu îşi făcea publice grijile privind un abitraj potrivnic la meciul de la Vaslui, din etapa XI-a, cu echipa patronată de Adrian Porumboiu, pe care îl bănuia de inflenţe în rândul arbitrilor. "Nu are niciun rost să ne prezentăm la Vaslui, deoarece se ştie cum suntem arbitraţi acolo. Avem experienţa ultimelor două meciuri de la Vaslui, când ne-a arbitrat Drăgănescu şi, mai ales în ultimul meci, ne-a dezavantajat clar. Şi acum cred că va fi la fel. Nu ştiu cine va arbitra meciul, dar am semnale că echipa gazdă va fi iar ajutată de arbitri. În aceste condiţii, ce rost mai are să ne prezentăm? Nu mai cheltuim bani, nu ne mai facem nervi şi nu-şi mai bate nimeni joc de noi", a declarat Penescu, înaintea meciului pe care FC Argeş avea să-l câştige cu scorul de 1-0.

În urmă cu două campionate, FC Argeş a pierdut la Vaslui, cu scorul de 0-1, după un meci în care prestaţia lui Mugurel Drăgănescu a fost vehement contestată de patronul Argeşului, iscându-se un conflict Porumboiu - Penescu.

Pentru declaraţia din octombrie 2008, Penescu a fost amendat cu 300.000 de lei de Comisie de Disciplină, însă această sancţiune a fost înjumătăţită de Comisia de Apel.

Aceasta nu a fost singura sancţiune dictată în cazul atacurilor lui Penescu la adresa arbitrilor, cu o puţin timp în urmă el fiind suspendat pentru două luni şi amendat cu 20.000 de lei de Comisia de Disciplină a FRF pentru declaraţii calomnioase la adresa arbitrului Theodor Crăciunescu.

Înaintea meciului Steaua din tur (etapa a IV-a), Penescu a ameninţat că va scoate echipa de pe teren dacă va vedea că piteştenii vor fi dezavantajaţi de centralul Teodor Crăciuenscu.

"Am informaţii certe că la meciul nostru cu Steaua a fost delegat un arbitru de centru care este foarte apropiat de conducerea din Ghencea, un arbitru care a mai arbitrat şi ajutat pe Steaua. Îi ştiu şi numele... Dacă echipa noastră va fi iar dezavantajată, o voi scoate de pe teren, cu orice risc. Eu bag o groază de bani în echipă şi nu vreau ca alţii să-şi bată joc de noi, de antrenori şi jucători. Vreau să trag un semnal de alarmă, şi nu glumesc: dacă suntem furaţi ieşim de pe teren! Eu personal am încredere în şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Costică Vâlcea, dar el nu decide singur programările arbitrilor", a spus Cornel Penescu, după delegarea lui Teodor Crăciunescu la meciul cu Steaua.

Atunci patronul FC Argeş a ţinut o conferinţă de presă al cărei subiect a fost arbitrajul meciului cu Steaua. Aceasta a avut loc la sediul firmei sale, în sala de conferinţe fiind afişat pe un ecran mesajul: "Vă rugăm, arbitraţi-ne corect!". Mesajul era scris pe un fundal cu steagul clubului şi cu chipul fostului internaţional Nicolae Dobrin.

Tot pentru a scoate în evidenţă greşelile arbitrilor la adresa FC Argeş, Penescu s-a folosit, în martie 2007, de un manechin. Atunci, finanţatorul piteştean s-a plâns că arbitrii au privat echipa FC Argeş de 12 puncte. La o conferinţă de presă, suporterii piteşteni au prezentat un manechin îmbrăcat în echipament de arbitru, având scris pe tricou: "Hoţ de 12 puncte". "Dacă vom mai avea probleme de arbitraj, voi duce acest manechin la sediul FRF pentru ca Mircică (n.r. - Mircea Sandu) să-l vadă în fiecare zi când vine la muncă", preciza Penescu.

În iulie 2008, Penescu, a atacat dur arbitrajul de la partida din prima etapă a Ligii I, încheiată cu scorul de 1-1, în faţa formaţiei FC Timişoara, afirmând că prestaţia centralului Aurelian Bogaciu "a fost o furăciune".

"A fost furăciune. Trebuia să beneficiem de o lovitură de la 11 metri pe care arbitrul nu ne-a acordat-o. Astăzi a arbitrat Chivorchian (n.r.- preşedintele executiv al clubului FC Timişoara), la fel cum la meciul România - Italia, de la Euro, a arbitrat Mircea Sandu", a declarat la finalul meciului finanţatorul piteştenilor.

În minutul 76 al partidei, fundaşul echipei FC Timişoara, Milos Brezinsky, a intervenit în situaţie de ultim apărător asupra atacantului formaţiei FC Argeş, Adrian Dulcea, iar centralul Bogaciu a acordat doar lovitură de la colţul terenului pentru piteşteni.

De mai multe ori, Penescu a vorbit despre meciuri aranjate, acuzându-l chiar pe un antrenor al echipei sale, Dorinel Munteanu, că ar fi vândut un meci fostei sale formaţii Steaua.

Potrivit topului celor mai bogaţi români, realizat de revista "Capital anul trecut, finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, avea o avere estimată la 160-170 de milioane de euro, fiind pe locul 42 în această ierarhie.

Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi mai mulţi arbitri sunt vizaţi de DNA pentru fapte de dare şi luare de mită, banii daţi de Penescu arbitrilor fiind de aproximativ 125.000 de euro, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Astfel, sursele citate au precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că în acest caz au fost deja reţinuţi Cornel Penescu, precum şi preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin.

Alături de aceştia mai sunt vizaţi în anchetă şi mai mulţi arbitri, printre care Marcel Savaniu, Aurel Bogaciu şi Tiberiu Lajos.

Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că ancheta în acest caz a fost demarată, în 2008, şi vizează mai multe infracţiuni de luare şi dare de mită în cadrul unor meciuri de fotbal. Astfel, s-ar fi dat în mai multe rânduri bani arbitrilor. Sumele au fost de 3.000, 10.000 şi 15.000 de euro, pentru meciurile dintre FC Argeş şi echipele FC Braşov, Gloria Bistriţa şi Universitatea Craiova.

Penescu ar fi dat bani acestor arbitri, prin intermediul a diverse persoane, pentru a arbitra favorabil meciurile echipei FC Argeş cu echipele menţionate mai sus. Anchetatorii au stabilit că suma totală dată de Penescu ar fi de 54.000 de euro şi 292.000 de lei, mai spun sursele citate.

Alături de cei patru arbitri şi Penescu, mai sunt cercetate şi persoanele de legătură, mai precis cei care au luat banii de la Penescu şi i-ar fi dat arbitrilor.
Finanţatorul Clubului de Fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, vizat de procurorii DNA, a fost reţinut, luni, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de dare de mită.

Procurorii DNA au făcut verificări, luni dimineaţă, la sediul Clubului FC Argeş, din strada Armand Călinescu nr. 15 şi la sediul firmei Pic, al cărei patron este Cornel Penescu, situat lângă Autostrada Bucureşti - Piteşti, la ieşirea din municipiu.

Tot luni, anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins la sediul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi au pus sigiliu pe biroul lui Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

(Material realizat de Departamentul Sport, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici