Cristian Chirilă, campion mondial la şah la categoria 16 ani

Şahistul Cristian Chirilă a câştigat medalia de aur, miercuri, în cadrul Campionatului Mondial pentru juniori, ce se desfăşoară în Antalya, la categoria 16 ani, informează Federaţia Română de Şah.

12 afișări
Imaginea articolului Cristian Chirilă, campion mondial la şah la categoria 16 ani

Cristian Chirilă, campion mondial la şah la categoria 16 ani

Chirilă a totalizat, după 11 runde, 8,5 puncte.

La această categorie de vârstă au fost înscrişi 126 de concurenţi.

Chirilă deţine titlul de Maestru FIDE, fiind legitimat la Clubul Central de Şah Bucureşti şi AEM Luxten Timişoara. El este fiul arbitrului internaţional de şah Radu Cătălin Chirilă.

Acesta este primul titlu câştigat de un şahist român după o pauză de 10 ani, ultimul fiind obţinut, la Erevan, de Levente Vajda.

Radu Chirilă, tatăl lui Cristian, a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX că speră ca fiul său să devină mai serios odată cu titlul cucerit în Antalya şi să muncească mai mult în antrenamente.

"Cristi se antrenează cam două ore într-o zi normală. Bineînţeles mai sunt turneele la care participă, cantonamente, când alocă mai mult timp şahului. Însă, el este un copil foarte talentat şi de multe ori profită de această caracteristică. I se mai reproşează că nu este serios în pregătire, eu îi spun asta foarte des. El este considerat un mare talent al şahului şi o dată cu acest titlu cucerit sper să devină şi mai serios în pregătire. A avut şi puţină şansă că a devenit campion mondial, dar şansa ţine cu cei buni", a spus Radu Chirilă.

Tatăl şahistului a precizat că nu a discutat foarte mult cu Cristian după ce acesta a devenit campion mondial. "Am vorbit foarte puţin, m-a întrebat dacă am apucat să-i văd partidele, dar i-am spus că nu am putut încă. Nu pentru că aş fi o persoană emotivă, dar nu am avut posibilitatea încă. Când se va întoarce vom sărbători cu el. Îl vom petrece de la aeroport", a dezvăluit Chirilă.

Radu Chirilă speră ca fiul său să ajungă în lotul naţional masculin anul viitor. "Este o performanţa importantă a şahului românesc. Mediatizarea sper să fie pe măsura performanţei pe care a realizat-o. Anul viitor sper ca el să ajungă în lotul naţional de şah. Ar fi următorul pas pentru cariera lui" a spus Radu Chirilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici