Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari din cauza reclamelor Binance

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces colectiv în SUA pentru promovarea Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume. Reclamanţii susţin că promovarea sa i-a determinat să facă investiţii în pierdere.

1082 afișări
Imaginea articolului Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari din cauza reclamelor Binance

Aceştia cer daune de peste 1 miliard de dolari, relatează BBC, care a contactat atât compania de management a lui Ronaldo, cât şi Binance pentru a face un comentariu.

În noiembrie 2022, Binance a anunţat prima sa colecţie "CR7" de NFT-uri în parteneriat cu Ronaldo, despre care fotbalistul a spus că îi va recompensa pe fani "pentru toţi anii de susţinere".

NFT-urile sunt active virtuale care pot fi cumpărate şi vândute, dar care nu au o formă proprie în lumea reală - cu alte cuvinte, ele există doar în format digital. În general, acestea sunt utilizate pentru a marca proprietatea asupra unui lucru, cum ar fi o fotografie sau un videoclip online.

"CR7" se referă la iniţialele şi la numărul tricoului lui Ronaldo şi este folosit ca marcă într-o serie de produse, de la încălţăminte la parfumuri, care au contribuit la transformarea sa într-unul dintre cei mai bogaţi sportivi de pe planetă.

Într-un videoclip pe reţelele de socializare în care anunţa parteneriatul, Ronaldo le-a spus potenţialilor investitori: "Vom schimba jocul NFT şi vom duce fotbalul la următorul nivel".

Cel mai ieftin NFT din colecţie a avut un preţ de 77 de dolari când a fost pus în vânzare în noiembrie 2022 - dar un an mai târziu, avea un preţ de aproximativ 1 dolar.

Reclamanţii susţin că promovarea Binance de către Ronaldo a dus la o "creştere cu 500% a căutărilor" pentru bursa de criptomonede, care este înregistrată în Insulele Cayman.

De asemenea, ei spun că a determinat oamenii să folosească firma pentru a investi în ceea ce ei numesc "valori mobiliare neînregistrate" - cum ar fi criptomoneda BNB ale Binance.

Potrivit Comisiei pentru valori mobiliare şi burse de valori din SUA (SEC), aceste active pot fi considerate valori mobiliare - şi, prin urmare, celebrităţile care le susţin trebuie să respecte legislaţia americană.

Preşedintele SEC, Gary Gensler, a declarat anterior că celebrităţile trebuie să "dezvăluie publicului de la cine şi cât de mult sunt plătiţi pentru a promova investiţiile în valori mobiliare".

"Atunci când celebrităţile susţin oportunităţile de investiţii, inclusiv titlurile de valoare din criptomonede, investitorii ar trebui să fie atenţi să cerceteze dacă investiţiile sunt potrivite pentru ei şi ar trebui să ştie de ce celebrităţile fac aceste susţineri", a spus el.

Reclamanţii susţin că Ronaldo ar fi trebuit să dezvăluie cât de mult a fost plătit, dar nu a făcut-o.

Nigel Green, şeful firmei de consultanţă DeVere Group, a declarat că problemele care stau la baza acestui caz nu se limitează la un singur fotbalist.

"Este esenţial să recunoaştem că învinovăţirea exclusivă a lui Ronaldo simplifică prea mult o problemă complexă", a spus el.

"În schimb, atenţia ar trebui să fie îndreptată şi către autorităţile de reglementare globale care au fost lente în stabilirea unor linii directoare clare pentru acest peisaj financiar în evoluţie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici