Cristina Neagu: Voi fi mai bună decât Cristina Neagu dinaintea operaţiei!

Cea mai bună handbalistă din lume a anului 2010, Cristina Neagu a vorbit pentru MEDIAFAX despre anul care a trecut de la jucarea ultimului meci, starea de sănătate după operaţia la umărul drept, parcursul Oltchimului în acest sezon de Liga Campionilor şi speranţele de revenire pe teren.

932 afișări
Imaginea articolului Cristina Neagu: Voi fi mai bună decât Cristina Neagu dinaintea operaţiei!

Cristina Neagu: Voi fi mai bună decât Cristina Neagu dinaintea operaţiei! (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

La doar 23 de ani, Cristina Neagu a trecut prin experienţe în viaţă, pe care alţii le trăiesc la vârste mult mai înaintate. Talentul său şi seriozitatea cu care abordează orice aspect din lumea handbalului i-au adus rezultate de excepţie, la nivel de club şi la echipa naţională, dar şi la nivel individual, ea fiind desemnată "cea mai bună jucătoare a lumii" în anul 2010.

Dincolo de partea plină a paharului, anul 2011 a fost însă şi cel care i-a adus suferinţă, după ce a fost nevoită să se opereze la umărul drept, în SUA, chiar în aceste zile împlinindu-se un an de când a jucat ultima dată. "Am trecut prin multe de atunci, m-au durut multe. Am fost criticată că am pus mingea deoparte, dar am avut o şansă extraordinară. Întâi să o cunosc pe Anja Andersen, căreia îi mulţumesc din tot sufletul pentru sfatul de a mă opera. Am rămas prietene, este un om extraordinar, se interesează şi acum de starea mea. Cred că toată cariera nu i-aş putea mulţumi. A doua şansă a fost să primesc oferta domnului Ion Ţiriac de a merge să mă operez în SUA. M-a sunat şi mi-a spus: «Uite, e un medic ce a operat-o pe Şarapova şi acum joacă fără probleme. Nu ai vrea să încerci şi tu? Ba da, cum să nu?», i-am răspuns. M-a ajutat enorm, pentru că eu eram deja decisă mă operez, dar nu aveam unde. Nu a venit nimeni să mă îndrume. Mă bucur că am aşteptat acele trei luni până la operaţie, pentru că am ajuns la medicul care trebuia. După ce a văzut RMN-ul meu, a ştiut exact ce am, deşi alţi 8-9 medici înainte nu au putut să-mi spună exact. Încă de atunci mi-a spus că va fi greu, că voi sta un an, de aceea nu pot înţelege cum unii aşteptau să revin în 2-3 luni. Eu niciodată nu am spus aşa ceva", povesteşte Cristina Neagu.

Experienţele prin care a trecut din momentul deciziei de a se opera, nu au fost totdeauna cele mai plăcute. "Am învăţat atât de multe în această perioadă. S-a spus că voi ajunge doar o apărătoare, că şutul meu nu va mai fi la fel. Dar eu pot spune sincer, pentru că sunt un om sincer: Cristina Neagu de acum va fi mai bună decât Cristina Neagu dinainte de operaţie. Eu ştiu prin ce am trecut, cum m-am pregătit, cât de mult îmi doresc să revin şi de ce sunt în stare. Iar când voi reveni, ştiu sigur că voi fi aptă sută la sută. În ianuarie am fost la ultimul control, medicul mi-a spus atunci că am cartilajul umărului refăcut în proporţie de 70 la sută şi că în 3-5 luni se va reface complet. În aprilie voi merge din nou, iar atunci sper să primesc veştile bune că pot reîncepe antrenamentele. E extraordinar pentru mine, mulţi au spus că nu se va reface acest cartilaj, dar uite că se întâmplă. A fost prima accidentare gravă din viaţa mea, dar îmi ajunge. Umărul îmi va spune singur când să încep. Fizic nu sunt mari schimbări. Greutatea e aceeaşi, dar am mai pus masă musculară, ceea ce îmi dă încredere. Am alergat mult, am făcut forţă, cu psihicul stau excelent, aşa că sper din tot sufletul că voi prinde finalul de sezon", a afirmat Neagu.

Duminică, la finalul meciului câştigat de Oltchim cu Metz, în Liga Campionilor, Cristina Neagu a avut parte de o surpriză plăcută, din partea colegei sale de echipă, care îi este foarte apropiată, Patricia Vizitiu. Pati a imprimat pe un tricou un mesaj adresat Cristinei: "Cristina, Londra ne aşteaptă!", gest care a emoţionat-o. "Nu ştiam de gestul lui Pati, m-a emoţionat, a fost foarte frumos. Şi da, cred din tot sufletul că, dacă nu voi putea fi la echipa naţională la turneul preolimpic, să le ajut pe fete, voi fi în echipă la Jocurile Olimpice. Doar să ne calificăm", a spus Cristina Neagu.

Ea a vorbit şi despre parcursul excelent al echipei sale, Oltchim, în faza a doua a Ligii Campionilor, dar a îndemnat şi la prudenţă. "Echipa a început foarte bine, mă bucur mult pentru fete. Victoriile aduc victorii, dar şi motivaţie suplimentară şi o atitudine pozitivă. Mai greu e când sunt înfrângeri, pentru că atunci încep şi gândurile negre, dar eu sper să nu fie cazul. De aceea, e bine să fim ponderate. Toată lumea din club ia totul pas cu pas. Nu e chiar aşa simplu. După prima victorie, cu Krim, unii deja vorbeau de finală. Aşa suntem noi românii! Avem două victorii acum, dar drumul e foarte lung, se pot întâmpla multe. Nimeni nu ştie mai bine ca noi asta. Eu cred că dacă noi ne facem jocul, victoriile vor curge. Vine acum meciul cu Buducnost, o echipă foarte bună, care cred că poate oferi cel mai mare dram de adevăr din grupa noastră. Oltchim trebuie să lupte, jucăm acasă, nu avem voie să pierdem la noi şi am încredere în fete că nu se va întâmpla asta", a precizat Neagu.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, Cristina Neagu savura titlul primit de la IHF, de cea mai bună jucătoare a lumii în 2010. Peste doar două săptămâni se vor încheia voturile pentru titlul similar ce va fi acordat în contul anului 2011. Cristina mizează pe o jucătoare anume. "Nu am urmărit în întregul an 2011, cum au jucat cele cinci handbaliste nominalizate. Am văzut la Mondiale doar şi nu-mi pot spune o părere despre toate. Dar, în opinia mea, dintre cele cinci, portarul Katrine Lunde Haraldsen merită acest titlu cu prisosinţă. Nu are rost să mai discutăm de valoarea sau de rezultatele de excepţie obţinute cu echipele de club sau cu naţionala Norvegiei. Este o jucătoare foarte bună şi ar merita acest titlu", a declarat Neagu.

La final, Cristina a vorbit şi despre sprijinul pe care l-a primit sau l-a simţit din partea familiei, prietenilor, dar şi a fanilor. "Vreau să mulţumesc familiei şi prietenilor că mi-au fost alături în toată această perioadă, dar şi fanilor. A contat enorm pentru mine. Fanii adevăraţi au înţeles să fie alături de mine când sunt jos, nu doar când sunt sus. Iar pentru asta le mulţumesc. Sunt mulţi cei care mă susţin, dar au fost şi alţii, neîncrezători. Pentru aceia nu am vreun mesaj. Nu merită asta! Eu ştiu cine sunt, iubesc handbalul şi îmi doresc enorm să revin pe teren, dar nu pentru a demonstra nimic cuiva, ci doar pentru a-mi demonstra mie. Sunt om, înainte de a fi handbalistă şi regret că 95 la sută dintre cei care m-au criticat, nici nu ştiau ce am la umăr sau prin ce am trecut cu adevărat în ultimul an. Le-aş adresa o singură întrebare, prin intermediul acestui interviu: dacă era vorba de copiii lor, ce i-ar fi sfătuit să facă?", a spus Neagu.

Orice dialog cu Cristina Neagu se încheie până la urmă pe un ton optimist, chiar glumeţ. "Ce titlu ai da acestui material?", e întrebarea. "Nu mă pricep la asta, dar cred că aş spune: Cristina Neagu, aşa cum e ea!". Şi râde. Chiar râde. Are şi un mesaj pentru cei care serbează Ziua Îndrăgostiţilor, simplu şi direct, exact cum e ea: "Iubiţi-vă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici