CSU Craiova s-a adresat instanţei pentru a confirma că palmaresul Universităţii Craiova îi aparţine

CS Universitatea Craiova susţine că palmaresul istoric al echipei Universitatea Craiova i-a aparţinut întotdeauna şi a deschis o acţiune în instanţă pentru a certifica faptul că acesta nu a fost cedat niciodată către FC Universitatea Craiova, grupare condusă de Adrian Mititelu, acum în faliment.

234 afișări
Imaginea articolului CSU Craiova s-a adresat instanţei pentru a confirma că palmaresul Universităţii Craiova îi aparţine

CSU Craiova s-a adresat instanţei pentru a confirma că palmaresul Universităţii Craiova îi aparţine (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul oficial, Clubul Sportiv Universitatea Craiova, care activează în prezent în Liga I, explică faptul că echipa de fotbal s-a numit în perioada 1966-1991 "CS Universitatea Craiova" şi nu doar "Universitatea Craiova".

"Palmaresul Universităţii Craiova este un bun netransferabil care a fost şi va rămâne pentru totdeauna în posesia CS Universitatea Craiova, club sub patronajul şi sub numele căruia au fost realizate marile performanţe ale Ştiinţei. Pentru tranşarea definitivă a chestiunii, CS Universitatea Craiova a demarat o acţiune în instanţă pe care o considerăm o simplă formalitate şi în urma căreia se va confirma definitiv ceea ce adevăraţii suporteri ai Universităţii ştiu deja: că performanţele CS Universitatea Craiova de până în 1991 sunt indisolubil legate de clubul înfiinţat la 1948. Reamintim că, după câteva schimbări de nume, marea noastră echipă de fotbal s-a numit fără încetare, din 1966 până în 1991, «CS Universitatea Craiova», nu doar «Universitatea Craiova»", menţionează conducerea grupării din Liga I în comunicat.

Conform acesteia, asociaţiile şi societăţile de după 1991 au preluat doar parţial patrimoniul CS Universitatea Craiova şi niciodată nu s-a pus problema preluării palmaresului. Nici Asociaţia Sportivă "Fotbal Club Universitatea Craiova" (înfiinţată în 1994) şi nici Societatea Comercială Fotbal Club Craiova SA (apărută în 2002) nu au pretins, în actele lor constitutive, că palmaresul clubului ar fi inclus în patrimoniul entităţilor nou-înfiinţate.

Oficialii susţin că CS Universitatea Craiova deţine inclusiv Cupa României câştigată în 1993, deoarece la momentul respectiv secţia de fotbal a ţinut tot de Clubul Sportiv şi de Ministerul Învăţământului. "În anul 1991, urmare a Ordinului nr. 4162/22.01.1991 al Ministerului Învăţâmântului şi Ştiinţei şi a Ordinului nr. 163/24.01.1991 al Ministerului Sportului echipa de fotbal a fost rebotezată «FC Universitatea Craiova». Separarea de club nu s-a produs însă sau a fost cel mult formală, deoarece secţia de fotbal a continuat să fie parte componentă a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, aşa cum reiese din protocolul din data de 27.11.1991 încheiat între conducerea Universităţii din Craiova şi conducerea CSUC. La scurt timp s-a semnat un nou protocol, cel de predare-primire nr. 1937/18.02.1991, în care se spune clar că «Fotbal Club Universitatea Craiova a preluat o parte determinată din patrimoniul Clubului Sportiv Universitatea Craiova (mijloace fixe, băneşti, elemente de inventar, personal, CEC-uri etc.) care vor forma patrimoniul clubului nou-înfiinţat» Nici un cuvânt, aşadar, despre cedarea palmaresului", se precizează în comunicatul citat.

Separarea echipei de fotbal de Clubul Sportiv a avut loc în 1994 în baza cererii adresată Judecătoriei Craiova de către Rodion Cămătaru, când s-a acordat personalitate juridică Asociaţiei Sportive "Fotbal Club Universitatea Craiova", continuatoarea secţiei de fotbal care până atunci făcuse parte din CS Universitatea Craiova. La constituirea acestei asociaţii nu se specifică însă faptul că noua entitate juridică preia palmaresul istoric. Conducerea clubului din Liga I susţine că, în prezent, majoritatea celor 21 de membri fondatori ai acelei asociaţii confirmă că palmaresul nu a părăsit niciodată vitrina şi CV-ul Clubului Sportiv Universitatea Craiova.

În opinia oficialilor CS Universitatea Craiova, societatea cel mai puţin îndreptăţită să aibă pretenţii asupra palmaresului este cea înfiinţată în 2002, SC FC Universitatea Craiova SA, deoarece aceasta nu are nici o legătură cu înaintaşele sale.

"Dacă până în 2002 încă mai putem găsi legături între CS Universitatea Craiova şi, ulterior, Asociaţia Sportivă FC Universitatea Craiova, în mai 2002 a avut loc, pur şi simplu, înfiinţarea unei noi echipe. Societatea comercială apărută atunci nu s-a constituit prin reorganizarea Asociaţiei Sportive din 1994, ci s-a înfiinţat ca entitate distinctă, primind număr de înregistrare în Registrul Sportiv şi Certificat de Identitate Sportivă noi, ambele înregistrate pe 2002. Mai mult, capitalul social iniţial al Fotbal Club U Craiova SA nu a fost format din totalitatea patrimoniului vreunei asociaţii sportive care să fi activat la data constituirii noii firme. Asta în condiţiile în care legea nr. 69/2000 stabileşte cu titlu obligatoriu că, în caz de reorganizare a asociaţiilor sportive în societăţi pe acţiuni, patrimoniul existent al primelor trebuie să formeze capitalul social iniţial al celor din urmă. În cazul specific al societăţii din 2002, capitalul social iniţial nu s-a format prin încorporarea patrimoniului vreunui club sportiv existent, ci prin aportul exclusiv în numerar al acţionarilor săi", se menţionează în comunicatul citat.

Adrian Mititelu nu mai are nici un drept asupra FC Universitatea Craiova SA, deoarece societatea a intrat în faliment, afirmă conducerea grupării din Liga I. "Cât despre lichidatorul judiciar care va definitiva procedurile de faliment, acesta nu a susţinut niciodată că palmaresul Universităţii Craiova s-ar afla în posesia respectivei societăţi şi ar putea fi valorificat. Singurul palmares de care se poate bucura defuncta FC U este cel constituit din două retrogradări, o dezafiliere şi o retragere din campionatul ligii a doua", se mai arată în comunicatul CSU Craiova.

Echipa Universitatea Craiova, înfiinţată în 1948, a câştigat de patru ori titlul de campioană, în sezoanele 1973/74, 1979/80, 1980/81, 1990/91, de şase ori Cupa României, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83, 1990/91, 1992/93 şi a fost prima formaţie din România calificată în semifinalele unei competiţii europene, Cupa UEFA, în sezonul 1982/1983.

Primăria Craiova a decis în vara anului 2013 să susţină înfiinţarea echipei CS Universitatea Craiova care să participe în Liga a II-a începând din sezonul 2013-2014, după ce negocierile cu Adrian Mititelu, finanţatorul formaţiei FC Universitatea Craiova, au eşuat. Cele două cluburi, care au evoluat în sezonul trecut în Seria a II-a a Ligii a II-a, se află în conflict, iar mai multe glorii ale "Craiovei Maxima" au început odată cu trecerea timpului să susţină echipa CSU Craiova, cunoscută ca fiind a primăriei.

Gruparea FC Universitatea Craiova, condusă de Adrian Mititelu, a intrat în procedură de faliment la 9 aprilie şi s-a retras din campionatul Ligii a II-a. În schimb, CS Universitatea Craiova, susţinută de autorităţile locale, a promovat în Liga I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici