Dansul Haka rămâne la All Blacks. Naţionala Noii Zeelande s-a înţeles cu tribul Ngati Toa - VIDEO

Reprezentativa de rugby a Noii Zeelande a încheiat un acord cu tribul Ngati Toa pentru a putea interpreta în continuare dansul Haka înaintea meciurilor.

122 afișări
Imaginea articolului Dansul Haka rămâne la All Blacks. Naţionala Noii Zeelande s-a înţeles cu tribul Ngati Toa - VIDEO

Dansul Haka rămâne la All Blacks. Naţionala Noii Zeelande s-a înţeles cu tribul Ngati Toa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dansul executat de către componenţii "All Blacks" înaintea meciurilor, intitulat "Ka Mate", datează de la începutul secolului al XIX-lea, când şeful războinic al tribului Ngati Toa (un trib maori), Te Rauparaha, a scăpat cu viaţă după ce a fost hăituit de inamicii săi. În 2009, Guvernul neo-zeelandez a hotărât să acorde tribului respectiv dreptul de proprietate intelectuală asupra dansului.

Tribul Ngati Toa, situat în insula din nordul Noii Zeelande, a ameninţat că va transforma dansul într-o marcă înregistrată, lăsând să se întrevadă posibilitatea unei bătălii juridice înaintea Cupei Mondiale, care se va desfăşura în această ţară în lunile septembrie şi octombrie.

Însă, Federaţia Neo-Zeelandeză de Rugby (NZRU) a anunţat, joi, că a ajuns la un acord cu tribul Ngati Toa, pentru a menţine tradiţia echipei naţionale.

"All Blacks efectuează dansul Ka Mate de peste 100 de ani şi acesta are un loc special în istoria şi cultura echipei", a declarat directorul general al federaţiei, Steve Tew.

Detaliile acordului au rămas confidenţiale. În trecut, NZRU a anunţat că nu va plăti pentru dreptul de a efectua acest ritual, deoarece comercializarea acestuia i-ar diminua din valoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici