De ce Campionatul Mondial de Fotbal găzduit de Rusia în 2018 nu a fost boicotat de Occident ca în cazul Qatarului?

  • Şi Qatarul şi Rusia incriminează homosexualitatea şi au încălcat drepturile omului.
  • Qatarul a fost acuzat ca stat ce a sponsorizat terorismul şi s-a implicat în intervenţia saudită împotriva Yemenului.
  • Rusia a anexat Crimeea în 2014 de la Ucraina şi a sponsorizat separatiştii pro-ruşi din Donbas, întreţinând un război de opt ani până la invazia din 2022 a Ucrainei.
  • Dar spre deosebire de Qatar, Rusia nu a fost restrictivă cu europenii în ce priveşte consumul de alcool sau carne de porc, fumatul de ţigări electronice, jocurile de noroc, vestimentaţia, afecţiunea în cuplu, fotografia şi cinematografia.
  • Majoritatea europenilor creştini şi conservatori ce urmăresc fotbalul internaţional susţin Rusia ortodoxă în detrimentul Qatarului care este o ţară islamică. De altfel, conservatorii europeni sunt homofobi, dar se opun interdicţiilor islamului.
5952 afișări
Imaginea articolului De ce Campionatul Mondial de Fotbal găzduit de Rusia în 2018 nu a fost boicotat de Occident ca în cazul Qatarului?

Sursa - AP

Începutul Războiului Rece dintre Marea Britanie şi Rusia - primul campionat politizat din secolul 21

Pe 16 martie 2018, Barney Ronay, un redactor-şef de sport pentru The Guardian, a scris că este absurd să boicotezi Rusia la Cupa Mondială din 2018 de vreme ce este legată de economia globală. 

Politicienii occidentali s-au grăbit să sară la Cupa Mondială şi să o transforme într-un fotbal politic în săptămâna când 23 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Marea Britanie. Se întâmpla la două săptămânii după cazul Skripal.

Daily Telegraph a raportat în iunie 2017 că fostul prim-ministru David Cameron şi Prinţul William, Duce de Cambridge „au fost la o întâlnire în timpul căreia a fost discutat un acord de schimb de voturi între Anglia şi Coreea de Sud, potrivit unui raport oficial. Au discutat despre posibilitatea de a aranja o întâlnire cu Regina pentru un reprezentant FIFA al cărui vot ar fi putut ajuta Anglia”. Însă iniţiativa nu a reuşit. 

La 14 martie 2018, în urma otrăvirii fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale la Salisbury, guvernul britanic a anunţat că toate vizitele oficiale la Cupa Mondială au fost suspendate. 

Potrivit BBC, niciun ministru sau membru al Familiei Regale nu a participat la meciuri sau la alte ceremonii. Participarea echipei Angliei însă nu a fost afectată.

La ​​21 martie,  secretarul britanic de Externe Boris Johnson a acuzat guvernul rus că plănuieşte să folosească găzduirea Cupei Mondiale pentru propagandă, comparând Rusia putinistă cu Germania nazistă când a organizat Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin.

Rusia a negat acuzaţiile şi a denunţat declaraţiile lui Johnson ca fiind „inacceptabile şi total iresponsabile” şi „otrăvite cu venin de ură, neprofesionalism şi prostie”. 

Totuşi, ministerul de Interne al Rusiei a ordonat poliţiei să nu ofere ştiri negative presei în timpul Cupei Mondiale şi, în schimb, să raporteze doar cazurile de infracţiuni rezolvate pentru a proiecta o imagine mai pozitivă a ţării.

Euronews scria că Nike a încetat să furnizeze membrilor echipei Iranului  ghete de fotbal cu doar câteva zile înainte de meciul de deschidere al Cupei Mondiale din cauza noilor sancţiuni ale Statelor Unite împotriva Iranului. 

2018 -  când Franţa şi Germania erau încă ţări "prietenoase" pentru Putin 

Rusia a fost acuzată de corupţie, rasism şi homofobie, dar nu a fost boicotată drastic  

Ca şi în cazul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 , alegerea Rusiei ca gazdă a Cupei Mondiale FIFA 2018 a fost contestată de Occident.

Problemele controversate au inclus nivelul crescut de rasism în fotbalul rus şi discriminarea persoanelor homosexuale în societatea rusă. Implicarea Rusiei în conflictul aflat în desfăşurare din Ucraina a provocat solicitări ca turneul să fie mutat, în special după anexarea Crimeei şi sprijinirea separatiştilor în războiul din Donbas.

Mii de persoane au semnat petiţii, inclusiv senatorii americani Mark Kirk şi Dan Coats şi activiştii pentru drepturile homosexualilor Greg Louganis , Stephen Fry şi George Takei.

Pe 14 iunie 2018, activistul Peter Tatchell din Regatul Unit a fost reţinut la Moscova de poliţia locală în timp ce organiza un protest împotriva relelor tratamente faţă de homosexuali de către regimul putinist. 

Dar preşedintele FIFA de atunci, Sepp Blatter a refuzat cererile de mutare a turneului.

Acuzaţiile din 2015 şi anchetele penale de corupţie , inclusiv o anchetă elveţiană cu privire la procesul de licitaţie pentru Cupa Mondială din 2018 au intensificat discuţia publică despre oportunitatea Rusiei ca loc de desfăşurare a Cupei Mondiale.

La sfârşitul lunii mai 2015, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că a văzut investigaţiile de corupţie ca pe o încercare a  Americii de a-l înlătura pe Sepp Blatter din postul său ca pedeapsă pentru sprijinul acordat Rusiei în calitate de gazdă a Cupei Mondiale din 2018. 

Potrivit The Guardian, în ziua deschiderii Cupei Mondiale (14 iunie), autorităţile ruse au anunţat reforma extrem de nepopulară a pensiilor, presupunând o creştere substanţială a vârstei de pensionare. Cetăţenii ruşi de rând şi-au acuzat guvernul şi  pe Putin că au încercat să ascundă astfel de informaţii pe fondul euforiei turneului, adică să folosească evenimentul ca acoperire.

Un fotbalist şi un antrenor din Croaţia, sancţionaţi pentru propagandă politică fiindcă au strigat sloganul "GLORIE UCRAINEI!"

Potrivit Independent, golgheterul croat Domagoj Vida şi asistentul echipei de antrenor al echipei croate Ognjen Vukojević au sărbătorit victoria Croaţiei la Cupa Mondială împotriva Rusiei strigând „ Glorie Ucrainei !” (Slava Ukraini), un slogan adoptat de naţionaliştii ucraineni.

Codul disciplinar al FIFA interzice sloganurile politice, naţionaliste şi rasiste sub orice formă.Domagoj Vida a primit un avertisment oficial din partea FIFA, iar Ognjen Vukojević a fost amendat cu 15.000 de franci elveţieni şi exclus din personalul de antrenori al echipei croate de către Federaţia Croată de Fotbal.

S-au înregistrat cazuri de violenţă, homofobie şi hărţuire sexuală pe durata campionatului 

La sfârşitul turneului, FIFA a cerut ca televiziunea să acorde mai puţin accent tinerelor atractive. Un suporter rus, afişat de mai multe ori în transmisia de televiziune a meciului de deschidere s-a dovedit a fi un fotomodel.

Getty Images şi-a cerut scuze pentru publicarea unei galerii cu „cei mai tari fani de la Cupa Mondială” în care majoritatea erau atractivi sexual. 

S-au raportat că femeile ruse şi personalul feminin din mass-media au fost hărţuite de suporteri de sex masculin. 

Revoltele au izbucnit la Paris, Lyon , Marsilia şi în toată ţara după victoria Franţei la Cupa Mondială, iar doi suporteri francezi de fotbal au murit în timp ce sărbătoreau.

În timpul meciului din faza grupelor Germania - Mexic, fanii mexicani au scandat „puto” portarului german Manuel Neuer ; „puto” este un argou homofob pentru un sex masculin pe care mexicanii şi alte ţări din America Latină l-au folosit frecvent pentru a batjocori echipele adverse. 

Comisia de disciplină a FIFA a amendat Federaţia Mexicană de Fotbal cu 10.000 de franci elveţieni (10.400 de dolari) pentru cântările homofobe.

 

Spre deosebire de campionatul găzduit de Qatar, campionatul găzduit de Rusia nu a fost boicotat de majoritatea europenilor din motive religioase şi politice

 

AP

Spre deosebire de Qatar, Rusia nu a fost restrictivă cu europenii în ce priveşte consumul de alcool sau carne de porc, fumatul de ţigări electronice,  vestimentaţia, fotografia şi cinematografia. 

Ortodoxia rusă a fost mai permisivă cu occidentalii decât islamul unei ţări bogate în petrol din Golful Persic. 

  • Qatarul interzice carnea de porc şi produsele din bază de porc. Nu interzice alcoolul, ci îl restricţionează, însemnând că fiecare individ trebuie să aibă vârsta de peste 21 ani şi să se prezinte cu o legitimaţie. 
  • Qatarul interzice fustele scurte şi blugii mulaţi. Purtarea hijabului nu este obligatoriu pentru femeile din Occident, dar se recomandă să poarte haine decente. 
  • Ţigările electronice sunt interzise, iar utilizarea lor în Qatar se pedepseşte cu o amendă de 2700 dolari sau trei luni de închisoare. Fumatul nu este interzis decât în spaţiul public. 
  • Jocurile de noroc sunt interzise în Qatar. 
  • Cetăţenii şi turiştii n-au voie să-şi plimbe câinii în parcuri. 
  • Înjurăturile şi obscenităţile sunt interzise şi sancţionate cu închisoarea. 
  • Prostituţia, pornografia, jucăriile sexuale şi homosexualitatea în Qatar sunt ilegale şi încălcarea legilor se pedepsesc cu câţiva ani de închisoare. Prostituţia este însă existentă în baruri, cluburi de noapte şi hoteluri, dar ocazional, prostituatele prinse sunt arestate şi deportate.
  • Un alt punct important de menţionat este că legea Qatar interzice cuplurilor necăsătorite să doarmă în aceeaşi cameră de hotel. 
  • Ţările creştin-occidentale au depus eforturi pentru a integra musulmanii în societate, ajungând să interzică servirea cărnii de porc în anumite zone şi chiar datinele şi obiceiurile de Crăciun, dar ţările islamice nu fac acelaşi lucru în privinţa creştinilor şi occidentalilor atei pentru a exista o reciprocitate. 
  • Qatarul interzice unele filme ca Eternals, Doctor Strange şi orice alt film care are personaje gay, filme religioase ca Noah din cauza că Islamul interzice reproducerea vizuală sau interpretarea actoricească a personajelor sfinte din Coran, dar şi jocuri video. 
  • Sărutul este interzis în spaţiul public. 
  • Discursurile publice sunt restricţionate. 
  • Apariţiile la bustul gol a bărbaţilor în spaţiul public este interzis. 
  • Fotografierea în spaţiul public sau a altor persoane este restricţionată sau limitată 

Majoritatea europenilor creştini şi conservatori ce urmăresc fotbalul internaţional susţin Rusia ortodoxă în detrimentul Qatarului care este o ţară islamică. De altfel, conservatorii europeni sunt homofobi, dar se opun interdicţiilor islamului.  

 

Chiar şi liberalii europeni s-au dus în Rusia şi au făcut concesii cu Putin.  

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a stat alături de Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Croaţei şi Vladimir Putin, toţi zâmbitori ca şi cum nu era niciun conflict în Donbas, chiar când echipa naţională de fotbal a Franţei îşi primea trofeul. 

Rusia a fost exclusă din G8, dar Franţa încă avea relaţii bune cu Rusia în ciuda conflictelor din Donbas şi anexării Crimeii, iar Germania cumpăra gazul rusesc. 

Era perioada când Occidentul încă mai spera ca Rusia să respecte acordurile semnate de la Minsk cu Ucraina.

În concluzie, Qatarul este mai boicotat decât Rusia din motive culturale şi religioase, nu doar din motive sociale. Rusia are suportul conservatorilor creştin-europeni.

Qatarul nu beneficiază nici de suportul creştin-conservatorilor, nici a liberalilor europeni pe plan politic, fiind de altfel acuzat pentru sponsorizarea grupării teroriste Daesh sau Statul Islamic, mai ales după criza diplomatică din 2017. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici