Doisprezece echipe mari din Europa au anunţat lansarea Super Ligii Europei, în ciuda opoziţiei UEFA şi FIFA

Membrii Super Ligii Europene (ESL) au dat duminică seara o declaraţie oficială cu privire la planurile organizării unei noi competiţii continentale, căreia UEFA şi FIFA, alături de federaţiile de fotbal ale Angliei, Spaniei şi Italiei, i se opun categoric, conform unui comunicat comun al acestora.

2106 afișări
Imaginea articolului Doisprezece echipe mari din Europa au anunţat lansarea Super Ligii Europei, în ciuda opoziţiei UEFA şi FIFA

Sursa foto: profimedia

„Doisprezece dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa s-au reunit astăzi (duminică, n.r.) pentru a anunţa că au fost de acord să înfiinţeze o nouă competiţie, ce se va juca la jumătatea săptămânii, Super League, guvernată de cluburile sale fondatoare” se spune în comunicatul oficial.

Cluburile fondatoare sunt, conform anunţului, AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF şi Tottenham Hotspur.

Competiţia va alinia la start 20 de cluburi, din care 15 cluburi fondatoare permanente şi alte 5 echipe care se vor califica anual în baza unui clasament realizat în funcţie de realizările din sezonul anterior.

Competiţia va începe în luna august, cele 20 de cluburi fiind împărţite în două grupe de zece, care vor juca în sistem campionat, meciuri acasă şi în deplasare, primele trei clasate din fiecare grupă calificându-se automat în sferturile de finală.

Echipele care termină pe locurile 4 şi 5 vor concura într-un play-off cu dublă manşă, pentru ultimele două poziţii rămase în sferturile de finală.

În faza sferturilor şi semifinalelor se va juca în sistem eliminatoriu, cu două manşe, tur şi retur, urmând ca finala să se joace la sfârşitul lunii mai, într-o singură manşă, pe teren neutru.

Joel Glazer, coproprietarul lui Manchester United, a spus despre planurile Super League: „Prin aducerea în această competiţie a celor mai mari cluburi şi jucători din lume, pentru a se confrunta pe tot parcursul sezonului, Super League va deschide un nou capitol în fotbalul european, furnizând o competiţie de clasă mondială şi, totodată, sprijin financiar sporit pentru piramida de la bază a fotbalului”.

"În viitor, cluburile fondatoare aşteaptă cu nerăbdare să poarte discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a lucra împreună în parteneriat, pentru a oferi cele mai bune rezultate pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu."

Florentino Pérez, preşedintele Real Madrid, ar fi preşedintele viitoarei Superligi europene,, conform publicaţiei britanice Daily Mail. Conform aceleaşi publicaţii, acesta ar fi declarat: „Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile şi îl vom duce la locul pe care îl merită în lume”.

Potrivit Daily Mail, John W. Henry (Liverpool), Henry, Glazer (Manchester United), Stan Kroenke (Arsenal) şi Andrea Agnelli (Juventus) ar fi vicepreşedinţii noii formaţiuni.

Bayern Munchen şi Paris Saint-Germain sunt singurele echipe mari din Europa care au respins propunerea.

Anunţul înfiinţării Superligii europene a fost făcut duminică noaptea târziu, în ciuda declaraţiei dure publicate de UEFA cu câteva ore înainte, care ameninţă cu expulzarea cluburilor participante din ligile naţionale şi interzicerea jucătorilor lor de a participa la evenimente precum Eurocup sau Cupa Mondială.

În spatele acestui proiect, subliniază în Daily Mail, ar fi gigantul bancar JP Morgan, care ar fi operat mână în mână cu Florentino Pérez.

Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA), care reprezintă 232 de cluburi afiliate UEFA, a emis duminică seara, încă înainte de anunţul ESL, o declaraţie publicată pe Twitter.

ECA este împotriva unei „superligi închise” şi vrea să conlucreze cu UEFA, în acest sens. În şedinţa de luni, în care UEFA urmează să anunţe o schimbare în formatul Champions League, ECA îşi doreşte ca această decizie să fie în sfârşit adoptată.

ECA a organizat o întâlnire de urgenţă duminică seara, însă niciunul dintre cele 12 cluburi fondatoare ale ESL nu a răspuns invitaţiei de a participa. Au fost prezente Bayern München şi PSG, şedinţa fiind prezidată de Edwin van der Sar, în absenţa preşedintelui ECA, Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus Torino.


Conform comunicatului UEFA şi FIFA, echipele ce se vor implica în noua competiţie riscă eliminarea din cupele europene şi din campionatele naţionale şi, dacă vor să revină, vor fi nevoite să înceapă din ultima ligă inferioară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici