Dovezile MAFIEI din fotbalul românesc: Cum au fost TRUCATE partide de Liga 1 pentru câştiguri la pariuri sportive

Petrolul - Concordia 3-4. În minutul 84, scorul era 3-1. O persoană care ar fi pariat câte o sută de lei pe scorul corect, pe "1 pauză, 2 final" şi pe numărul de goluri, ar fi încasat în jur de 15.000 de lei, de 50 de ori mai mult. În Bucureşti, au existat case de pariuri unde s-a mizat pe aceste cote. A avut cineva un pont sau a fost pur şi simplu un meci nebun?

1548 afișări
Imaginea articolului Dovezile MAFIEI din fotbalul românesc: Cum au fost TRUCATE partide de Liga 1 pentru câştiguri la pariuri sportive

Dovezile MAFIEI din fotbalul românesc: Cum au fost TRUCATE partide de Liga 1 pentru câştiguri la pariuri sportive (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax foto)

În fotbalul mondial, mafia pariurilor a devenit un organism cunoscut în urma cazului Grobbelaar, portarul din Zimbabwe judecat şi achitat în cele din urmă după ce fusese acuzat că a ajutat un sindicat al pariorilor din Asia să trucheze meciuri din Premier League. În 1996, când Grobbelaar apărea în faţa tribunalului, Divizia A îşi consuma zilele de aur ale Cooperativei.

"Din acest grup făceau parte preşedinţii a 7-8 cluburi care decideau la începutul sezonului cine retrogradează, cind merge în cupele europene şi cine ia titlul", povesteşte un şef de club din anii '90 sub protecţia anonimatului. Blaturile se făceau simplu: eu iau trei puncte la mine acasă, tu le iei la tine acasă. Presa vremii a identificat o parte din tentaculele Cooperativei: Gloria, Ceahlăul, FC Braşov, Dinamo, FC Argeş, FCM Bacău, FC Naţional, Petrolul şi Farul.

Terenul era pregătit pentru apariţia unei noi specii de blat: aranjamentul la pariuri. La sfârşitul anilor '90, în România se deschideau primele case de pariuri. Iniţial, biletele se completau de mână, acum un parior are conturi online la marile case de pariuri din lume. De la sistemul reciprocităţilor, şefii din fotbalul românesc au fost puşi în faţa unor câştiguri facile nebănuite. Iar consecinţele au început să apară.

"Băieţii buni" din Liga 1

Vara lui 2011. Un om de afaceri din România, pasionat de fotbal, se află în vacanţă pe Coasta Dalmată. Printr-un prieten, cunoaşte un anume Goran, iar discuţia ajunge la fotbal. Croatul îl lasă mască: "În România am vreo 3-4 băieţi buni, persoane importante la cluburi, care mi-au băgat mulţi bani în cont".

"În România, jucătorii nu fac blaturi la pariuri de capul lor. În Occident, ei sar peste patroni, dar la noi, fotbaliştii sunt folosiţi de patroni, iar ei se aleg cu firimituri, dacă putem numi firimituri sume de câteva zeci de mii de euro", spune un fost preşedinte de club de Liga 1.

În septembrie 2010, casele de pariuri din România au intrat în alertă. Pe victoria Urziceniului cu Dinamo se pariau sume uriaşe în străinătate. Fostă campioană, Unirea a jucat cu o echipă cârpită. Şi a câştigat!

Citeşte mai multe despre dovezile mafiei din fotbalul românesc pe www.prosport.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici