Europa League: Liverpool, Roma, Marseille şi Milan se impun în prima manşă a optimilor de finală

  • Liverpool, Roma, Marsilia şi Milan sunt favoritele care s-au impus joi seara la debutul optimilor de finală ale UEFA Europa League.
  • Au fost goluri din belşug, majoritatea meciurilor oferind mult spectacol.
92 afișări
Imaginea articolului Europa League: Liverpool, Roma, Marseille şi Milan se impun în prima manşă a optimilor de finală

Europa League: Liverpool, Roma, Marseille şi Milan se impun în prima manşă a optimilor de finală

Sparta Praha – Liverpool 1-5 (0-3)

Cormoranii au fost nemiloşi la Praga, asigurându-şi un avantaj considerabil pe care să-l ducă pe Anfield. Alexis Mac Allister a obţinut şi a transformat un penalty devreme, iar echipa lui Jürgen Klopp avea asigurată victoria încă înainte de pauză datorită a două goluri spectaculoase ale lui Darwin Núñez. Sparta şi-a creat numeroase ocazii, dar nu a reuşit să le fructifice sau a fost bolcată de Caoimhin Kelleher, deşi a reuşit să reducă din diferenţă prin autogolul lui Conor Bradley imediat după pauză. Luis Díaz şi Dominik Szoboszlai au marcat golurile unui scor neverosimil, în ciuda diferenţei de valoare dintre cele două echipe.

Roma – Brighton 4-0 (2-0)

Romelu Lukaku a avut o lovitură de cap salvată la începutul meciului, dar Brighton nu a avut niciun moment de relaxare. Paulo Dybala l-a învins pe portar pentru a aduce Roma în avantaj în minutul 13 şi, deşi Danny Welbeck a avut ocazii ratate la celalaltă poartă, a fost 2-0 la pauză, Lukaku exploatând o eroare defensivă pentru a obţine al şaptelea său gol în Europa League din acest sezon. Finalizarea lui Gianluca Mancini şi o lovitură de cap a lui Bryan Cristante au adus echipei lui Roberto De Zerbi un rezultat ce părea puţin probabil.

Roma a pierdut doar unul din ultimele 31 de meciuri pe teren propriu în UEFA (W23 D7), în timp ce Lukaku a marcat 27 de goluri în Europa League. Doar Radamel Falcao (30) şi Pierre-Emerick Aubameyang (33) au mai multe.

Qarabağ – Leverkusen 2-2 (2-0)

Patrik Schick a egalat în minutele suplimentare de joc, iar Bayer Leverkusen şi-a prelungit remarcabila serie de invincibilitate din acest sezon la 35 de meciuri. Execuţia lui Yassine Benzia a dat gazdelor un avantaj meritat, înainte ca Juninho să le dubleze avantajul înainte de pauză, după o cursă individuală excelentă. După ce Florian Wirtz a redus în partea a doua din diferenţă, Schick s-a înălţat cel mai sus în interiorul unei suprafeţe de pedeapsă aglomerate pentru a salva o remiză pentru liderul Bundesliga.

Leverkusen a marcat golurile lor 100 şi 101 din sezonul 2023/24 în capitala Azerbaidjanului.

Marseille – Villarreal 4-0 (3-0)

Pierre-Emerick Aubameyang a marcat de două ori, iar Marseille a obţinut o victorie la un scor surprinzător în prima manşă împotriva câştigătorilor Europa League 2020/21. Două goluri în decurs de şase minute în prima repriză - o lovitură de cap din apropiere a lui Jordan Veretout şi un autogol al lui Yerson Mosquera - i-au surprins pe vizitatori, înainte ca Aubameyang, din penalty-ul executat cu sânge rece, să facă 3-0 înainte de pauză. Finalizarea rafinată al lui Aubameyang a mărit avantajul gazdelor, iar suferinţa lui Villarreal a fost agravată când Alberto Moreno, a fost eliminat pentru a doua abatere regulamentară, primind cartonaş roşu pentru cumul de galbee, la jumătatea celei de-a doua reprize.

Aubameyang a marcat golurile sale cu numărul 32 şi 33 în Europa League împotriva lui Villarreal, extinzându-şi avansul faţă de Radamel Falcao (30) în fruntea clasamentului.

Benfica – Rangers 2-2 (1-2)

Într-un meci palpitant, jucat deseori la limita sportivităţii, la Lisabona, Rangers a marcat prima dată prin lovitura de cap a lui Tom Lawrence în minutul 7. Benfica a forţat, David Neres fiind blocat de mai multe ori de paradele lui Jack Butland, inclusiv o dublă paradă în minutul 13 la Neres şi Arthur Cabral.

Henţul lui Harry Souttar i-a permis lui Ángel Di María să egaleze din penalty, înainte de pauză, dar Dujon Sterling a fructificat o centrare a lui Fábio Silva în prelungirile primei reprize pentru a-i trimite pe vulturi în inferioritate la vestiare. Rangers s-a apărat impresionant până când Connor Goldson a trimis cu capul pe lângă propriul portar, pe fondul unei presiuni intense a celor de la Benfica, stabilind scorul final.

Astfel, Benfica nu a pierdut niciodată un meci de Europa League pe teren propriu pe Estádio do SL Benfica.

Freiburg - West Ham 1-0 (0-0)

West Ham a fost cea cu marile ocazii ratate în repriza a doua, fiind învinsă cu un gol marca pe final. Hammers au învins Freiburg acasă şi în deplasare în timpul fazei grupelor, dar se întorc la Londra cu dezavantaj de un gol, după ce rezerva Michael Gregoritsch a reluat în plasă mingea trimisă de Roland Sallai. West Ham a condus ostilităţile înainte de acel moment, cu Lucas Paquetá, care a trimis cu capul peste, iar lovitura de cap a lui Jarrod Bowen a fost respinsă superb de Noah Atubolu.

Gregoritsch a marcat cinci goluri în Europa League în acest sezon - cel mai mare număr de goluri marcate vreodată de un jucător de la Freiburg într-o singură campanie în competiţia europeană.

AC Milan - Slavia Praha 4-2 (3-1)

Milan şi-a asigurat un avantaj de două goluri în faţa celor de la Slavia Praha, care au jucat în zece oameni, după eliminarea El Hadji Malick Diouf în minutul 26, pe San Siro. Un voleu al lui David Douděra a restabilit egalitatea, după deschiderea scorului de către Olivier Giroud, înainte ca Tijjani Reijnders şi Ruben Loftus-Cheek să pună gazdele în control. Deşi Ivan Schranz a redus din diferenţă, Christian Pulišić a restabilit avantajul rossonerilor pe final.

Rezultatul face ca Milan să fi câştigat astfel toate cele şapte întâlniri cu formaţiile cehe pe teren propriu.

Sporting CP – Atalanta 1-1 (1-1)

Cele două echipe s-au mai întâlnit în faza grupelor şi se întorc la Bergamo unde vor juca pornind de la o egalitate 1-1, după un debut plin de acţiune la Lisabona. Finalizările fără greşeală din prima repriză ale lui Paulinho de la gazde şi Gianluca Scamacca de la vizitatori au menţinut egalitatea, în timp ce bările porţilor au fost lovite de patru ori.

Emil Holm şi Scamacca au lovit acelaşi stâlp la interval de 60 de secunde unul de celălalt, înainte de egalarea Atalantei, iar un al treilea jucător de la oaspeţi, Ademola Lookman, şi Sebastián Coates, de la Sporting, au fost împiedicaţi de cadrul porţii după pauză.

Sporting CP a câştigat doar două din ultimele 25 de meciuri disputate în competiţia UEFA împotriva unor cluburi italiene (D10 L13).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici