Expediţie românească în Pamir, la 100 de ani de la descoperirea vârfului Korzhenevskaya

Patru alpinişti români pleacă pe 19 iulie într-o expediţie în Munţii Pamir, cu scopul de a urca vârful Korzhenevskaya (7105 m) la 100 de ani de la descoperirea acestuia şi de a folosi o strategie de ascensiune diferită faţă de cea clasică pe munţii înalţi.

120 afișări
Imaginea articolului Expediţie românească în Pamir, la 100 de ani de la descoperirea vârfului Korzhenevskaya

Expediţie românească în Pamir, la 100 de ani de la descoperirea vârfului Korzhenevskaya

Echipa formată din Adrian Fako (în vârstă de 22 ani), Lucian Roşu (22 ani), Tiberiu Pintilie (25 ani) şi Radu Simion (33 ani) vrea să urce vârful Korzhenevskaya ca reprezentantă a României la sărbătorirea unui centenar de la descoperirea acestuia.

Totodată, cei patru vor folosi o strategie de ascensiune diferită de cea practicată de multe ori în munţii înalţi. "Ascensiunea continuă", o metodă în etape, presupune ca toţi membrii echipei să urce împreună şi în acelaşi ritm, fără a merge înapoi în tabăra de bază. Aceasta va fi prima echipă din România care va încerca "ascensiunea continuă" pe un vârf mai înalt de 7000 m.

Alpiniştii s-au pregătit timp de nouă luni pentru expediţie. Au făcut pregătire tehnică în Munţii Făgăraş şi în abruptul prahovean şi antrenament de echipă în ture tehnice sau de anduranţă în ţară. Au testat echipamentul în mai multe ture montane, pentru a decide ce vor lua cu ei şi ce pot înlocui cu lucruri mai uşoare.

"Din punct de vedere fizic şi logistic, avem totul pus la punct", spune Adrian Fako, unul dintre membrii expediţiei.

"Ne-am antrenat mergând pe munte, la sala de forţă, alergând zeci de km în parcuri şi pe scări, mergând pe bicicletă sute de km. Foarte important acolo unde mergem este să avem inima şi plămânii foarte buni, asta însemnând rezistenţă la efort intens de mare durată, la cantitate scăzută de oxigen (40% din cel de la nivelul mării) şi la temperaturi extreme, de până la minus 40 grade. Întrucat unul dintre noi este în Iaşi a fost nevoie de un efort suplimentar de comunicare, pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă - de la aspectele logistice şi echipamentul necesar până la noutăţile despre sponsori şi antrenamente", adaugă Fako.

Alpiniştii vor zbura cu elicopterul până în tabăra de bază şi vor aborda vârful Korzhenevskaya prin creasta sudică. Traseul va fi abordat cu cinci tabere, alese în funcţie de starea zăpezii, gradul de ocupare şi prognoza meteo.

Cei patru intenţionează să comunice statusul expediţiei pe Twitter (@pamir2010), pe site-ul www.pamir2010.com şi pe pagina de Facebook a expediţiei de fiecare dată când va fi posibil în cursul următoarei luni.

Korzhenevskaya este al treilea cel mai înalt vârf din Munţii Pamir şi din Tadjikistan. Profesorul de geografie Nikolai L. Korzhenevskiy a descoperit vârful în august 1910, iar ascensiunea românească, ce se va desfăşura în perioada 19 iulie - 22 august 2010, va marca centenarul descoperirii sale.

"Ca de fiecare dată, credem în sloganul nostru: «nu contează altitudinea, ci contează atitudinea». Fiecare ascensiune este o experienţă definitorie, care ne modelează şi ne pregăteşte pentru următoarele încercări, pe munte şi nu numai", spune Adrian Fako.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici