Federaţia turcă a decis să-i interzică echipei Fenerbahce participarea în Liga Campionilor

Federaţia Turcă de Fotbal a decis să-i interzică echipei Fenerbahce participarea în Liga Campionilor, ca urmare a unei cereri venite din partea UEFA, ţinând cont de suspiciunile ce planează asupra campioanei în ancheta meciurilor trucate, informează, miercuri, site-ul oficial al forului turc.

210 afișări
Imaginea articolului Federaţia turcă a decis să-i interzică echipei Fenerbahce participarea în Liga Campionilor

Federaţia turcă a decis să-i interzică echipei Fenerbahce participarea în Liga Campionilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Într-o adresă trimisă federaţiei turce pe data de 23 august, UEFA a susţinut că Fenerbahce trebuie să se retragă din Liga Campionilor sau federaţia să decisă excluderea echipei din această competiţie. Dacă nu ar fi fost aleasă una dintre cele două variante, UEFA urma să deschisă o anchetă proprie şi ar fi sancţionat Federaţia de Fotbal din Turcia. Gruparea Fenerbahce a refuzat să se retragă, astfel că, pentru a evita sancţiuni din partea UEFA, FTT a decis să-i interzică formaţiei să participe în Liga Campionilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de forul turc miercuri.

Gruparea Fenerbahce Istanbul a anunţat, miercuri, pe site-ul oficial, că se simte îndreptăţită să "recurgă la orice drept legal" împotriva UEFA şi Federaţiei de Fotbal din Turcia, ca urmare a deciziei de a i se interzice participarea în Liga Campionilor, pe care o consideră "ilegală".

Decizia intervine cu o zi înainte de tragerea la sorţi a meciurilor din grupele Ligii Campionilor.

Clubul Fenerbahce şi preşedintele său, Aziz Yıldırım, sunt în centrul unei afaceri de trucare a meciurilor din sezonul 2011-2012, în care gruparea din Istanbul a câştigat titlul de campioană la golaveraj în faţa formaţiei Tranzonspor.

Echipa Fenerbahce a câştigat titlul în sezonul 2010/2011, după victoria cu 4-3 din meciul cu Sivasspor, din ultima etapă a campionatului, în dauna formaţiei Trabzonspor. Anchetatorii au suspiciuni de manipulare a rezultatelor a 19 meciuri din prima ligă, în sezonul trecut, şi vizează, de asemenea, alte ilegalităţi comise de oficiali ai unor cluburi.

La sfârşitul lunii iulie, Federaţia Turcă de Fotbal a decis ca debutul noului sezon, care era programat pentru 5 august, să fie amânat pentru 9 septembrie, din cauza anchetei ce priveşte meciurile trucate.

Poliţia turcă a arestat la 3 iulie mai mult de 80 de persoane, ca parte a unei investigaţii privind suspiciunea de trucare a 19 meciuri din prima divizie din sezonul 2010-2011. Pentru moment, 26 de suspecţi au fost plasaţi în arest preventiv. Printre persoanele importante din fotbalul turc care au fost arestate se află preşedintele clubului Fenerbahce, Aziz Yildirim, şi preşedintele grupării Trabzonspor, Sadri Sener.

Clubul Beşiktaş a anunţat că va înapoia federaţiei naţionale Cupa Turciei, trofeu pe care l-a câştigat în sezonul 2010-2011, după plasarea în detenţie provizorie a doi dintre responsabilii acestei grupări, pentru presupusă implicare în cazul meciurilor trucate.

UEFA a anunţat că orice club găsit vinovat de meciuri aranjate va fi exclus din competiţiile europene, iar rezultatele echipelor respective vor fi anulate. "UEFA lucrează foarte mult în spatele cortinei pentru a curăţa fotbalul de acest flagel. Nu vom ezita să urmărim orice persoană, orice oficial şi orice club", a declarat secretarul general al forului european, Gianni Infantino, cu ocazia tragerii la sorţi a meciurilor din play-off-urile competiţiilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici