Femeile se vor purta cu mănuşi: Cuba permite femeilor să boxeze

Cuba va permite femeilor să boxeze în mod oficial, după decenii de restricţii, dar nu a fost confirmat dacă va fi la nivel profesionist, la fel cum a fost autorizat pentru sportivii de sex masculin la începutul acestui an.

113 afișări
Imaginea articolului Femeile se vor purta cu mănuşi: Cuba permite femeilor să boxeze

Femeile se vor purta cu mănuşi: Cuba permite femeilor să boxeze

Institutul Naţional pentru Sport, Educaţie Fizică şi Recreere (INDER) din Cuba a declarat că va organiza o competiţie cu 42 de practicante ale boxului la mijlocul lunii decembrie pentru a alege 12 pentru o echipă feminină.

Echipa urmează apoi să debuteze la Jocurile Americii Centrale şi Caraibelor din El Salvador, care sunt considerate un prim pas spre Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Anunţul a fost făcut de Ariel Saínz, vicepreşedinte al INDER, citat de insidethegames.

El a descris decizia ca fiind "un pas important în dezvoltarea boxului cubanez".

Emilia Rebecca Hernández, de la INDER, a prezis că schimbările vor face ca "sportivele cubaneze să poată ajunge acolo unde le este locul - chiar lângă bărbaţi".

Hernández a susţinut că întârzierea lor de a permite femeilor să practice acest sport s-a datorat faptului că a trebuit să investigheze "riscurile pe care femeile le-ar putea avea".

A fost confirmat faptul că femeile vor purta protecţii suplimentare faţă de bărbaţi.

"Am pierdut timp, dar îl vom recupera", a declarat Alberto Puig, preşedintele Federaţiei cubaneze de box, după cum a relatat WKZO.

Decizia a fost anunţată la scurt timp după ce preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA), Umar Kremlev, a vizitat Cuba, unde s-a întâlnit cu şeful statului cubanez, Miguel Díaz-Canel.

În timpul vizitei lui Kremlev, Díaz-Canel a oferit sprijin guvernamental pentru crearea unui mare institut de box care să ofere oportunităţi educaţionale pentru antrenori şi oficiali, programe pentru sportivi şi un mijloc de socializare între boxerii retraşi.

În aprilie, guvernul cubanez a dat undă verde pentru ca boxerii profesionişti de sex masculin să poată concura oficial la profesionişti, pentru prima dată în mai bine de 60 de ani, după ce fostul preşedinte Fidel Castro a interzis boxul profesionist în 1962.

Femeilor li s-a permis deja să concureze în alte sporturi de contact, cum ar fi luptele, halterele, karate, taekwondo şi judo.

Înainte de a figura la Jocurile Olimpice de la Londra, boxul feminin mai fusese prezent la Jocuri doar într-un singur meci demonstrativ la St. Louis 1904.

Cuba a câştigat 41 de medalii de aur la Jocurile Olimpice, al doilea cel mai mare număr de medalii din toate timpurile, după Statele Unite, cu 50.

Cubanezii Teófilo Stevenson şi Félix Savón sunt doi dintre cei doar trei boxeri care au câştigat trei medalii de aur la Jocurile Olimpice, alături de ungurul László Papp.

Stevenson a cucerit titlurile la categoria grea la Munchen 1972, Montreal 1976 şi Moscova 1980, în timp ce Savón a triumfat la Barcelona 1992, Atlanta 1996 şi Sydney 2000, tot la categoria grea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici