FIA a respins contestaţia Mercedes referitoare la cursa de la Abu Dhabi. Verstappen rămâne campion

FIA a respins contestaţiile Mercedes cu privire la evenimentele de la Marele Premiu din Abu Dhabi, după ce s-a apelat la safety car, într-un final dramatic, echipa anunţându-şi ulterior intenţia de a face apel la această decizie, informează formula1.com.

978 afișări
Imaginea articolului FIA a respins contestaţia Mercedes referitoare la cursa de la Abu Dhabi. Verstappen rămâne campion

Sursa foto: profimedia

Max Verstappen l-a depăşit pe Lewis Hamilton chiar în ultimul tur al cursei, după apariţia safety car-ului, cauzată de accidentul lui Nicholas Latifi, cu cinci tururi înainte de finalul celor 58 de tururi ale Marelui Premiu de la Abu Dhabi.

La treizeci de minute după cursă, Mercedes, care a câştigat a 8-a oară titlul de campionă la constructori, a contestat clasamentul final, punând în mod specific sub semnul întrebării o „presupusă încălcare a articolului 48.12 din Regulamentul sportiv al FIA pentru Formula 1 din 2021", invocând totodată o altă încălcare a articolului 48.8, într-o altă contestaţie, separată.

FIA a răspuns duminică seară printr-un document în care menţionează: „Articolul 15.3 îi permite directorului de cursă să controleze felul în care rulează monoposturile în spatele maşinii de siguranţă, care, în înţelegerea noastră, include perioada de desfăşurare a acesteia pe pistă şi retragerea acesteia.

Deşi este posibil ca articolul 48.12 să nu fi fost aplicat în totalitate, în ceea ce priveşte revenirea maşinii de siguranţă la boxe la sfârşitul turului următor, articolul 48.13 prevalează asupra acestuia şi, odată ce mesajul "Safety Car în acest tur" a fost afişat, este obligatorie retragerea maşinii de siguranţă la sfârşitul acelui tur.

În pofida solicitării Mercedes ca comisarii să remedieze problema prin modificarea clasamentului, care să reflecte poziţiile de la sfârşitul penultimului tur, considerăm că acesta este un pas care, în opinia comisarilor, scurtează efectiv cursa retroactiv şi, prin urmare, nu este adecvat.

În consecinţă, contetaţia este respinsă."

FIA tocmai respinsese anterior contestaţia Mercedes privind o presupusă depăşire făcută de Verstappen asupra lui Hamilton sub safety car.

O declaraţie a unui purtător de cuvânt al Mercedes, imediat după ce a fost luată decizia, a anunţat intenţia echipei de a face apel la această decizie. Echipa are la dispoziţie 72 de ore pentru a decide dacă va face apel în totalitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici