FIFA a pus accentul pe controalele antidoping inopinate în săptămânile dinaintea CM

Federaţia Internaţionale de Fotbal (FIFA) s-a concentrat pe controale antidoping inopinate asupra jucătorilor în săptămânile dinaintea debutului turneului final al Cupei Mondiale din Africa de Sud, cu obiectivul ca minim opt din naţionalele calificate la CM să fie testate.

17 afișări
Imaginea articolului FIFA a pus accentul pe controalele antidoping inopinate în săptămânile dinaintea CM

FIFA a pus accentul pe controalele antidoping inopinate în săptămânile dinaintea CM (Imagine: Mediafax Foto)

Echipele au fost astfel surprinse cu sosirea la bazele lor de cantonament a unor controlori, cum a fost cazul naţionalei Franţei în stagiul de pregătire de la mijlocul lunii mai.

"Comparativ cu Cupa Mondială anterioară, ne-am dublat numărul de jucători care fac obiectul testărilor aleatorii înainte de debutul CM. Există mereu discuţii despre dacă facem suficient sau nu. Dar şi pentru noi e acelaşi lucru", a declarat Jiri Dvorak, şeful medical al FIFA.

În acest an, analizele de sânge au reapărut alături de testele de urină. În 2006, FIFA a decis să facă economie, considerând că testul de detectare a hormonilor de creştere (pe baza unei analize de sânge) nu este atât de eficient.

Controale inopinate au fost, în acest an, facilitate, deoarece echipele sunt obligate să ofere detalii, din 22 martie, în privinţa unui loc şi a unei ore pe zi unde jucătorii pot fi găsiţi.

Perioada în competiţie începe pentru fiecare selecţionată cu 24 de ore înainte de primul joc. Ceea ce este important deoarece anumite stimulente, cum ar fi canabisul sau cocaină, care reprezintă marea majoritate a testelor pozitive în fotbal, nu sunt pe lista produselor interzise în afara competiţiei.

"Începând cu anul 1994 şi de la situaţia lui Maradona, nu am avut niciun caz pozitiv, în sau în afara Cupei Mondiale. Dacă Diego Maradona, Zeul fotbalului din Argentina, a fost testat pozitiv pentru efedrină la Cupa Mondială din SUA, un nou caz acum pare puţin probabil", a completat profesorul Dvorak.

În timpul Cupei Mondiale, cel puţin doi jucători din fiecare echipă vor fi testaţi la fiecare meci. Toate probele vor fi analizate în laboratorul de la Bloemfontein, una dintre clinicile antidoping acreditate de către Agenţia Mondială Antidoping (WADA), cu sprijinul laboratorului elveţian din Lausanne.

"Cred că trebuie să fii foarte, foarte prost să te dopezi. Lumea întreaga priveşte acest eveniment, nu vrei să-ţi faci de râs ţara ta sau să-ţi fie ruşine de tine", a declarat David Howman, directorul general al WADA.

Turneul final al Cupei Mondiale din acest an va avea loc în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici