FIFA, decizie fără precedent. Campionatul Mondial de fotbal din 2030 se va desfăşura în şase ţări de pe trei continente

Maroc, Spania şi Portugalia vor găzdui Cupa Mondială din 2030, dar primele trei meciuri ale turneului se vor disputa în Uruguay, Argentina şi Paraguay, informează The Athletic şi Sky News.

4014 afișări
Imaginea articolului FIFA, decizie fără precedent. Campionatul Mondial de fotbal din 2030 se va desfăşura în şase ţări de pe trei continente

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

O candidatură sud-americană fusese înaintată pentru a găzdui întregul turneu pentru a marca centenarul primei Cupe Mondiale, iar FIFA a declarat miercuri că decizia de a acorda Uruguayului, Argentinei şi Paraguayului meciurile de deschidere face parte din aniversarea a 100 de ani de la organizarea turneului.

Toate cele şase ţări se vor califica automat pentru turneu şi va fi prima Cupă Mondială care se va desfăşura pe trei continente.

Uruguayul a găzduit şi a câştigat prima ediţie a Cupei Mondiale în 1930, iar Argentina a fost în finală, în timp ce sediul Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL) se află în Paraguay. CONMEBOL era singura confederaţie existentă la momentul desfăşurării turneului din 1930.

După primele trei meciuri, Uruguay, Argentina, Paraguay şi cele trei adversare ale lor se vor deplasa în Maroc, Spania şi Portugalia pentru restul turneului.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a confirmat că meciul de deschidere se va juca pe Estadio Centenario din Uruguay, stadionul construit special pentru turneul din 1930 şi care a găzduit finala.

La turneul din 2030, Marocul va găzdui pentru prima dată Cupa Mondială, după ce a avut cinci candidaturi nereuşite pentru a găzdui ediţiile din 1994, 1998, 2006, 2010 şi 2026 ale turneului. De asemenea, va fi prima ţară din Africa de Nord care va găzdui Cupa Mondială.

Marocul a intenţionat să candideze singur, înainte de a-şi uni forţele cu Spania şi Portugalia în martie.

De asemenea, Portugalia va găzdui pentru prima dată Campionatul Mondial. Spania a găzduit ediţia din 1982. Portugalia a găzduit totuşi Euro 2004, unde a fost învinsă în finală de către Grecia.

Va fi pentru prima dată când o Cupă Mondială se va desfăşura în şase ţări diferite, turneul din 2026 din Canada, Mexic şi Statele Unite fiind prima ediţie care va avea mai mult de două ţări gazdă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici