FIFA despre atribuirea CM Rusiei şi Qatarului: O decizie politică, de deschidere

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a apărat atribuirea organizării ediţiilor 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale de fotbal Rusiei, respectiv Qatarului, afirmând că decizia se înscrie în politica de deschidere a forului internaţional, aplicată cu succes în cazul turneului final din Africa de Sud.

25 afișări
Imaginea articolului FIFA despre atribuirea CM Rusiei şi Qatarului: O decizie politică, de deschidere

FIFA despre atribuirea CM Rusiei şi Qatarului: O decizie politică, de deschidere (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

"Este o decizie politică, de deschidere în lume. A fost la fel ca în cazul Africii de Sud (n.r. - care a organizat CM din 2010). Sunt opt ani pentru Rusia, cu un angajament extraordinar al lui Putin (n.r - premierul rus Vladimir Putin), şi 12 pentru Qatar, care are resurse importante. În ceea ce priveşte căldura din Qatar, temerile sunt justificate, dar vor fi sisteme de aer condiţionat. Qatar va pune în practică tot ce va fi necesar pentru ca jucătorii şi fanii să nu fie afectaţi. Rusia şi Qatar meritau, va fi o istorie interesantă. Orientul Mijlociu face parte din familia fotbalului", a spus Valcke, la Paris, cu prilejul prezentării finaliştilor trofeului Balonul de Aur FIFA/France Football, potrivit AFP.

El a afrmat că acest curent de deschidere a dus la eliminarea Angliei încă din primul tur de scrutin, în ciuda unui bun dosar de candidatură. "Anglia a fost şocată de numărul de voturi primite, (n.r. - două în primul tur de scrutin), dar, în general, lumea a susţinut deschiderea după Mondialul din Africa de Sud", a adăugat oficialul.

Întrebat despre bănuielile de corupţie privind procedura de atribuire, Valcke a afirmat vă FIFA a avut meritul de a reacţiona imediat, suspendând doi dintre membrii Comitetului Executiv. "Documentarul difuzat săptămâna trecută (n.r. - de BBC, în care sunt vizaţi alţi trei membrii ai Comitetului Executiv al FIFA) este răsuflat. Locul său este pe History Channel. Din punct de vedere juridic, dosarul este închis", a mai spus Valcke.

"Este normal să fie un vot secret. Şi numai Comitetul Executiv poate decide reformarea acestui sistem. Nu trebuie să ne fie ruşine sau să plecăm capul", a încheiat secretarul general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici