FIFA interzice Danemarcei să poarte un tricou cu un mesaj referitor la drepturile omului în Qatar

FIFA a interzis Danemarcei să poarte un tricou de antrenament cu un mesaj care critică situaţia drepturilor omului din Qatar, la doar câteva zile de începerea Cupei Mondiale FIFA.

206 afișări
Imaginea articolului FIFA interzice Danemarcei să poarte un tricou cu un mesaj referitor la drepturile omului în Qatar

FOTO Twitter

Anul trecut, Federaţia Daneză de Fotbal (DBU) a anunţat că doi dintre sponsorii săi de tricouri, Arbejdernes Landsbank şi Danske Spil, îşi vor retrage numele de pe echipamentele de antrenament ale echipei naţionale, în favoarea unor mesaje critice şi a unor marcaje care susţin îmbunătăţirea drepturilor omului.

Pe tricou urma să se citească mesajul „Drepturile omului pentru toţi", sau „Menskeregetteigs for alle" în daneză, însă acesta a fost interzis de către organismul de conducere al fotbalului, potrivit directorului DBU, Jakob Jensen.

„Astăzi am primit un mesaj de la FIFA că tricoul de antrenament cu care ne-am gândit că jucătorii ar trebui să se antreneze, pe care scrie "Human Rights For All" pe partea din faţă, a fost respins din motive tehnice şi ne pare rău de acest lucru", a declarat Jensen, potrivit DR Sporten.

"Suntem de părere că mesajul "Human Rights for All" este universal şi nu este un apel politic, ci ar trebui să fie ceva ce toţi oamenii pot susţine", a adăugat el.

DBU spune că îşi va continua activitatea de promovare a drepturilor omului în ţară, în ciuda restricţiei impuse de FIFA.

„Timp de şapte ani, am organizat o serie întreagă de întâlniri, am pus în aplicare iniţiative, ceea ce a însemnat că am fost de trei ori în Qatar în ultimele zece luni şi m-am întâlnit cu lucrători migranţi care m-au privit în ochi şi mi-au spus că dialogul pe care îl purtăm face diferenţa", a adăugat Jensen.

Căpitanul Danemarcei, Simon Kjaer, se va alătura căpitanilor Angliei, Ţării Galilor, Franţei, Germaniei, Belgiei, Olandei şi Elveţiei şi va purta banderola OneLove, cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la discriminarea LGBTQ+ în Qatar, unde relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt incriminate.

Echipa Danemarcei se va deplasa la turneu fără membri familiilor, în semn de protest faţă de situaţia drepturilor omului din această ţară.

Regulamentul FIFA pentru turneu prevede că este „interzisă afişarea de către jucători şi oficiali a mesajelor politice, religioase sau personale, precum şi a sloganurilor de orice fel, în orice limbă sau formă, pe uniformele de joc sau de echipă, pe echipament sau pe corp".

Pregătirile pentru Cupa Mondială FIFA au fost umbrite de preocupările legate de situaţia Qatarului în ceea ce priveşte drepturile omului şi relaţiile între persoane de acelaşi sex.

Săptămâna trecută, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a scris o scrisoare deschisă către toate naţiunile participante la Cupa Mondială, îndemnându-le să se „concentreze asupra fotbalului", spunând că nu doreşte ca sportul „să fie târât în fiecare bătălie ideologică sau politică existentă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici