Finanţatorii şi jucătorii, interzişi să participe la emisiuni TV legate de meciurile netelevizate

Oficialii cluburilor şi jucătorii de fotbal nu vor avea voie să participe la emisiuni TV legate de meciurile netransmise, în caz contrar urmând să fie amendaţi cu suma de un milion de lei, s-a stabilit, marţi, în cadrul Adunării Generale a LPF, a declarat Dumitru Dragomir, preşedintele ligii.

130 afișări
Imaginea articolului Finanţatorii şi jucătorii, interzişi să participe la emisiuni TV legate de meciurile netelevizate

Finanţatorii şi jucătorii, interzişi să participe emisiuni TV legate de meciurile netelevizate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful LPF a explicat că se va ajunge la această situaţe în cazul în care cele cinci pachete disponibile încă vor rămâne nevândute şi după negocierile cu televiziunile:

"Dacă nu se vând şi acum cele cinci, vom face noua platformă TV şi vom încerca să funcţioneze din februarie. Până atunci, rezumatele nu se vor da la nimeni, telefonia mobilă şi internetul nu se vor da la nimeni. Niciun post de televiziune nu intră pe niciun stadion, la conferinţele de presă participă numai ziariştii. Niciun finanţator, fotbalist, angajat sau apropiat al clubului nu va avea voie să participe la vreun show sau conferinţă de presă vizavi de meciul care nu va fi televizat. Cel care va îndrăzni să facă aşa ceva va suporta o amendă de zece miliarde de lei vechi, bani ce vor fi împărţiţi celorlalte cluburi", a declarat Dragomir.

Oficialul Ligii este convins că finanţatorii şi conducătorii cluburilor se vor abţine de la declaraţii legate de meciurile netelevizate deoarece toţi au fost de acord cu penaliţile de un milion de lei:

"Acestea sunt deciziile Adunării Generale. Şi ne vom ţine de ele, pentru că a fost aprobată de toată lumea, cu numai o abţinere. Nu e o hotărâre a lui Dragomir, e o hotărâre colectivă. Dintre cluburi, Steaua s-a abţinut, Argăseală. Dar după aia m-a sunat Gigi Becali şi mi-a spus că sunt genial, aproape la fel de deştept ca el. Gigi are bani cât să ne îngroape pe toţi... O să îşi permită să spună o dată ceva şi o să plătească. Iar banii o să-i ia celelalte cluburi. Dar după, cum îl ştiu eu pe el, e artist, face show, dar nu vrea să plătească din buzunarul lui. Chiar dacă unor preşedinţi le place să apară la televizor, dânşii au votat. Iar penalităţile se împart la cluburi. De exemplu, vorbesc eu, sunt penalizat cu 10 miliarde de lei vechi, asta ar fi cam 250.000 de euro. Aceşti bani se împart imediat tuturor cluburilor", a menţionat preşedintele LPF.

Dragomir a precizat că în situaţia în care cele cinci pachete rămân nevândute, niciun meci din cadrul acestora nu va fi transmis la TV, nici măcar un derbi precum Steaua - Dinamo:

"Meciurile se vor transmite conform graficului. Digi Sport de exempu a luat pachetul 1, atunci în prima etapă are opţiunea 1, în a doua are opţiunea 2, în a treia opţiunea 3. Iar după ce se termină vara încep meciurile importante. Iar pachetele 3-7 inclusiv, adică cele care rămân nevândute, vor fi când lumea se întoarce din concediu şi nu se transmit. Dacă va fi un Steaua - Dinamo şi pachetele rămân la Ligă atunci e sigur că nu se va transmite nicăieri la TV. O să-l vadă numai spectatorii din tribună. Nu o să fie difuzat nici pe Internet, nici pe telefonia mobilă, pe nimic", a adăugat Dumitru Dragomir.

Cele trei minute cu imagini de la un meci pe care televiziunile au dreptul să le transmită în cadrul buletinelor informative nu vor putea fi difuzate de la partidele netelevizate deoarece nu va exista producţie TV, susţine Dumitru Dragomir:

"Cele trei minute de la meciurile netelevizate nu le va da nimeni. Dacă zice ceva Consiliul Concurenţei, să vină ei să facă producţia. Nu se vor transmite cele trei minute de la meci nicăieri pentru că nu există producţie. Producţia costă 10.000 de euro, cine plăteşte? Noi, LPF, nu plătim. Noi suntem privaţi, aşa cum televiziunile încasează bani din reclame, aşa şi noi suntem proprietarii produsului. Ne asumăm un risc cu această platformă. Suntem o societate privată în care patronii îşi asumă riscul. Îmi pare rău că dispar mulţi... pentru că nu poţi să faci un show fără imagini. Dacă nu e gata în februarie platforma noastră de televiziune nu este nicio problemă, putem să rezistăm până la anul în luna iulie", a mai spus Dragomir.

Adunarea Generală a LPF s-a întrunit, marţi, pentru a decide ce se va întâmpla cu cele şase pachete de meciuri nevândue la licitaţia din 4 aprilie. Conducătorii de cluburi au hotărât ca pachetul numărul 9 de meciuri din Liga I să fie încredinţat TVR pentru suma de nouă milioane de euro fără TVA, iar pentru celelalte cinci pachete disponibile să se negocieze cedarea lor până la 15 iunie.

Dragomir a declarat că LPF îşi va face o platformă TV indiferent dacă va vinde sau nu cele cinci pachetele rămase. Platforma ar urma să devină operaţională peste trei ani în cazul finalizării cu succes a negocierilor sau din februarie 2012, în caz contrar.

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, la 19 aprilie, agenţiei MEDIAFAX că Liga Profesionistă de Fotbal va încerca să obţină 100 de milioane de euro cu TVA inclus din drepturile TV rămase nevândute, urmând să reunească cele şase pachete cu meciuri într-unul singur. El a explicat că LPF va vinde pachetul cu drepturi TV cel mai probabil prin încredinţare directă. "S-a stabilit o comisie, iar eu am fost delegat să vorbesc în numele cluburilor despre vânzarea pachetului de drepturi TV. Pachetul va fi vândut fie prin încredinţare directă, fie prin licitaţie, iar acest lucru o să se decidă în cadrul următoarei Adunări Generale a LPF. Dar noi credem că acest produs va fi vândut prin încredinţare directă pentru că sunt televiziuni bine intenţionate şi nu vrem să le punem într-o concurenţă în care preţul să urce foarte mult", a explicat Iancu.

Pe de altă parte, Televiziunea Română s-a arătat dispusă să ofere un milion de euro pe sezon competiţional pentru a achiziţiona de la Liga Profesionistă de Fotbal pachetul numărul 9 de meciuri din Liga I, au declarat pentru MEDIAFAX, în 6 aprilie, surse din Televiziunea Publică. TVR este interesat să achiziţioneze de la LPF pachetul numărul 9 cu meciuri din Liga I, pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.

La licitaţia organizată de LPF, în 4 aprilie, preţul de pornire pentru pachetul 9 de meciuri din Liga I - destinat TVR - a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA. Însă, Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu a participat la licitaţia organizată de LPF pentru drepturile TV ale meciurilor din Liga I, deşi a cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţie, după ce Consiliul de Administraţie al TVR a decis în 31 martie ca instituţia să nu participe la licitaţia LPF din 4 aprilie, "condiţiile financiare şi constrângerile din caietul de sarcini fiind prohibitive".

Ulterior, în 14 aprilie, Consiliul de Administraţie al TVR a hotărât ca televiziunea publică să continue negocierile cu Liga Profesionistă de Fotbal pentru achiziţionarea pachetului 9 al drepturilor TV, în condiţiile, printre altele, ale respectării fixării unui plafon maximal, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la momentul respectiv. Totodată, TVR a anunţat în 14 aprilie că negocierile cu LPF vor fi continuate dacă vor fi acordate condiţii speciale de plată în primul an, dar şi condiţii speciale de difuzare.

La licitaţia din 4 aprilie, la care au participat societăţile SC Antena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA, numai trei pachete au fost adjudecate dintre cele nouă. Liga a scos la licitaţie cesiunea drepturilor de televiziune (audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare, însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal ale competiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, partidele fiind împărţite în nouă pachete. Astfel, RCS&RDS a câştigat primul pachet de meciuri, Romtelecom, pe cel de-al doilea, iar Antena 1, pe ce de-al optulea, pentru celelalte pachete nelicitând nimeni.

RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1, prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plus TVA (preţ de plecare 12.900.000 de euro plus TVA).

Cel de-al doilea pachet a fost adjudecat de Romtelecom, singura care a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plus TVA.

Pachetul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de 10.500.000 de euro plus TVA.

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, a fost de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/ sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) la care se adaugă TVA.

RCS&RDS şi Antena 1 au câştigat, în urmă cu trei ani, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I, în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici