FOCUS: Dezamăgiri şi confirmări la Jocurile Olimpice de iarnă

La Jocurile Olimpice de iarnă, unii sportivi au dezamăgit, alţii au strălucit, iar alţii au scris pagini de istorie în competiţia de la Vancouver, notează AFP.

14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Dezamăgiri şi confirmări la Jocurile Olimpice de iarnă

FOCUS: Dezamăgiri şi confirmări la Jocurile Olimpice de iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din categoria campionilor de la care se aştepta mai mult fac parte Lindsey Vonn, Ole Einar Bjoerndalen, Jason Lamy-Chappuis şi Sven Kramer.

Schioara americană Lindsey Vonn a dominat proba de coborâre, a cucerit medalia de bronz la slalom super-uriaş, dar, nefiind la fel de remarcabilă în probele tehnice, nu a reuşit să termine celelalte trei curse la care a participat.

Biatlonistul Ole Einar Bjoerndalen, legendar în disciplina sa, a câştigat doar o medalie de aur (- ştafetă 4x7,5 kilometri), nereuşind să se impună şi în celelalte probe la care a mai luat startul.

La combinata nordică, francezul Jason Lamy-Chappuis a fost magistral în săritura la trambulina mică, dar, din cauza vântului, nu a reuşit să triumfe şi la trambulina mare.

Olandezul Sven Kramer a obţinut titlul olimpic la 5.000 de metri patinaj viteză, însă o eroare a antrenorului său, care i-a indicat greşit culoarul de încadrare, l-a împiedicat să câştige medalia de aur şi în proba de 10.000 de metri.

Printre sportivii care şi-au realizat obiectivele se numără Marit Bjoergen, Wang Meng, Simon Ammann, Kim Yu-na, Magdalena Neuner, Jung-Su Lee şi Martina Sablikova.

Norvegianca Marit Bjoergen a câştigat cinci medalii (dintre care trei de aur), la schi fond.

Chinezoaica Meng Wang a reuşit, de asemenea, o triplă de aur, la patinaj viteză pe pistă scurtă.

La opt ani după "dubla" olimpică la trambulină mică-trambulină mare (Salt-Lake City), elveţianul Simon Amman a repetat performanţa la Whistler.

Tânăra patinatoare sud-coreeană Yu-na Kim nu a tremurat în faţa presiunii uriaşe exercitate de aşteptările conaţionalilor săi şi, prin două programe executate aproape de perfecţiune, a devenit campioană olimpică, cu un punctaj record (228,56).

Biatlonista germană Magdalena Neuner a cucerit două medalii de aur şi una de argint, în probele individuale, la fel ca şi sud-coreeanul Jung-Su Lee, la patinaj viteză pe pistă scurtă. Cehoaica Martina Sablikova a dominat probele de patinaj viteză pe pistă scurtă, obţinând două medalii de aur şi una de bronz.

Alţi sportivi au marcat pagini de referinţă în ediţia din 2010 a Jocurilor Olimpice.

La Whistler, schioara germană Maria Riesch a cucerit două medalii de aur, în timp ce Bode Miller (SUA) şi Aksel Lund Svindal (Norvegia) au urcat, la rândul lor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

La Cypress Mountain, americanul Shaun White a câştigat la half-pipe, iar Alexandre Bilodeau a adus Canadei prima medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2010, la schi acrobatic.

În patinoarul Pacific Coliseum, rusul Evgeni Pluşenko a fost învins de americanul Evan Lysacek, nereuşind să redevină campion olimpic, după ce şi-a cordat o pauză competiţională de trei ani, în timp ce americanul Apolo Anton Ohno a cucerit trei medalii, dar niciuna de aur, la patinaj viteză pe pistă scurtă.

(Material realizat de Mihnea Totann, mihnea.totann@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici