Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diţă, omagiată la Budapesta

Muzeul atletismului mondial (MOWA) a onorat marţi 22 de sportivi medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice, campioni mondiali şi recordmeni în cadrul unei expoziţii organizate la la Muzeul Atletismului Mondial din Budapesta. Printre ei s-a numărat şi campioana olimpică la maraton, Constantina Diţă.

3058 afișări
Imaginea articolului Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diţă, omagiată la Budapesta

Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diţă, omagiată la Budapesta

Obiecte precum încălţăminte, medalii şi premii au fost donate de atleţi pentru expoziţia MOWA din Etele Plaza din Budapesta, care a fost deschisă în aprilie şi a primit peste 34.000 de vizitatori.

Cadourile au fost înmânate sportivilor de către preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, pentru a le mulţumi pentru contribuţiile lor.

Anjelina Nadai Lohalith a fost prima care a fost recunoscută în cadrul ceremoniei.

Atleta născută în Sudanul de Sud a devenit prima membră a Echipei Mondiale de Atletism pentru Refugiaţi care a câştigat o competiţie internaţională la Cupa Cluburilor Campionilor Europeni la Cros, în februarie, şi urmează să concureze în proba feminină de 5.000 de metri la Budapesta.

Lohalith a donat MOWA tricoul pe care l-a purtat la evenimentul din Spania.

Coe a acordat placheta de patrimoniu a atletismului mondial preşedintelui Asociaţiei Ungare de Atletism, Miklos Gyulai, în semn de omagiu pentru munca regretatului său tată, István Gyulai, fost secretar general al organismului de conducere, şi a lui Bojidar Spiriev, căruia i se atribuie crearea tabelelor internaţionale de punctaj.

Trofee de patrimoniu au fost înmânate donatorilor care au câştigat aurul la Campionatele Europene de la Budapesta în 1998 - aruncătorul de suliţă britanic Steve Backley şi atletul specialist în proba de 110 metri garduri Colin Jackson, maratonistul italian Stefano Baldini şi alergătorul polonez în proba de marş 50 de kilometri Robert Korzeniowski.

La expoziţie au participat, de asemenea, membrii Consiliului Mondial de Atletism Dame Valerie Adams din Noua Zeelandă, de patru ori campioană mondială la aruncarea greutăţii, Willie Banks din Statele Unite, fost deţinător al recordului mondial la triplu salt masculin, şi Nawal El Moutawakel din Maroc, membră a Comitetului Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care a câştigat aurul la 400 metri garduri feminin la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984.

"Mă bucur să fiu aici şi să particip la o ceremonie atât de minunată care reuneşte toate aceste legende venite din întreaga lume, care îşi arată sprijinul pentru sportul nostru", a declarat El Moutawakel pentru insidethegames.

"Când o vezi pe Dame Valerie şi această listă uriaşă de sportivi care au marcat istoria sportului nostru, este o adevărată bucurie pentru noi toţi.

Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diţă, dublul campion olimpic la decatlon, britanicul Daley Thompson, şi dubla campioană mondială la săritura în înălţime, croata Blanka Vlašić, s-au numărat printre ceilalţi foşti atleţi legendari prezenţi.

Preşedintele World Athletics, Coe, membru al CIO şi dublu campion olimpic la 1.500 m cu Marea Britanie, a fost, de asemenea, omagiat în cadrul ceremoniei şi a subliniat importanţa reuniunii, care a urmat celei de la Eugene, în paralel cu Campionatele Mondiale de anul trecut, la care au participat 15 atleţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici