Găzduirea Jocurilor Olimpice în 2020 a costat Tokyo 12,9 miliarde dolari, cu 20% mai mult decât calculele iniţiale

Costul găzduirii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo 2020 a depăşit cu 20% bugetul stabilit iniţial de către Comitetul de organizare, conform ultimelor raportări oficiale.

129 afișări
Imaginea articolului Găzduirea Jocurilor Olimpice în 2020 a costat Tokyo 12,9 miliarde dolari, cu 20% mai mult decât calculele iniţiale

Hepta

Comisia de audit din Japonia, după cum relatează Kyodo News, a susţinut că costul total al Jocurilor a fost de 1,7 trilioane de yeni (12,9 miliarde de dolari).

Discrepanţa s-a datorat unei revizuiri a cotei de costuri a guvernului central.

Comisia de audit a adăugat aproximativ 280 de miliarde de yeni (2,1 miliarde de dolari) - care nu au fost incluse în raportul final al Comitetului de organizare din iunie - în cheltuielile legate de Jocuri.

Raportul din iunie a precizat că costul total al Jocurilor a fost de 1,42 trilioane de yeni (10,7 miliarde de dolari).

De asemenea, Comisia de audit a susţinut că Comitetul de organizare nu a inclus cheltuielile pentru factori precum măsurile antidoping, pregătirea sportivilor şi renovarea Stadionului Olimpic, printre altele.

Comisia de audit a criticat guvernul japonez şi l-a îndemnat să "dezvăluie costurile totale în timp util atunci când este implicat în mod substanţial într-un eveniment major".

"În ciuda faptului că este posibil ca banii contribuabililor să fi fost necesari pentru a acoperi lipsurile, suma totală a cheltuielilor guvernamentale rămâne necunoscută", a declarat un oficial al Comisiei de audit, citat de The Straits Times.

Iniţial, organizatorii ar fi trebuit să acopere 640 de miliarde de yeni (4,8 miliarde de dolari) din total, Guvernul metropolitan plătind 597 de miliarde de yeni (4,5 miliarde de dolari), iar Guvernul central 187 de miliarde de yeni (1,4 miliarde de dolari).

De asemenea, Consiliul a constatat că guvernul a cheltuit 1,3 trilioane de yeni (9,8 miliarde de dolari) pentru 329 de proiecte legate de Jocuri.

Între timp, un scandal masiv de mită a afectat Jocurile.

Astăzi, trei persoane, inclusiv fostul preşedinte al Aoki Holdings, Hironori Aoki, au fost acuzate în instanţă de mituire a unui fost director executiv al Tokyo 2020.

Hironori Aoki, fratele său Takahisa Aoki şi directorul executiv Katsuhisa Ueda au fost acuzaţi că i-au plătit 28.000.000 de yeni (210.000 dolari) lui Haruyuki Takahashi, care avea influenţă asupra unui comitet însărcinat cu selectarea sponsorilor.

Scandalul în curs de derulare a afectat, de asemenea, obiectivul Sapporo de a candida pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030.

Anterior, Comitetul Olimpic Japonez şi oraşul Sapporo au anunţat că îşi opresc eforturile de a candida pentru organizarea Jocurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici