Grand Slam-urile de tenis introduc tiebreak-ul de 10 puncte în ultimul set începând cu Roland Garros

Toate cele patru turnee de Grand Slam din tenis vor folosi un tie-break de 10 puncte în ultimul set, în mod experimental, începând cu Roland Garros, în luna mai, a anunţat miercuri organismul care guvernează cele mai prestigioase evenimente sportive de tenis.

716 afișări
Imaginea articolului Grand Slam-urile de tenis introduc tiebreak-ul de 10 puncte în ultimul set începând cu Roland Garros

Grand Slam-urile de tenis introduc tiebreak-ul de 10 puncte în ultimul set începând cu Roland Garros

Conform noului regulament, meciurile aflate la egalitate, la 6-6, în ultimul set, vor trece la tiebreak, iar primul jucător sau prima echipă care va ajunge la 10 puncte, cu o diferenţă de minim două, va câştiga disputa.

„... decizia se bazează pe o dorinţă puternică de a crea o mai mare coerenţă în regulile de joc la Grand Slam-uri şi, astfel, de a îmbunătăţi experienţa jucătorilor şi a fanilor deopotrivă", a precizat Board-ul Grand Slam-ului într-un comunicat.

„Consiliul Grand Slam intenţionează să revizuiască procesul pe parcursul unui an complet de turnee de Grand Slam, în consultare cu WTA, ATP şi ITF, înainte de a solicita orice modificare permanentă a regulilor."

Fiecare dintre cele patru Grand Slam-uri avea anterior un mod diferit de a decide setul final.

În timp ce Australian Open folosea tiebreak-ul de 10 puncte, U.S. Open din New York folosea tiebreak-uri tradiţionale chiar şi în setul final, primul jucător care ajungea la şapte puncte cu o diferenţă de două fiind declarat câştigător.

La Wimbledon a fost introdus un tiebreak de şapte puncte atunci când scorul ajungea la 12-12 în setul final al tuturor meciurilor de la All England Lawn Tennis Club.

Openul Franţei, care începe pe 22 mai la Roland Garros, este în prezent singurul turneu major care nu are un tiebreak în ultimul set, meciurile continuând până când un jucător îşi asigură un avantaj de două game-uri în decisiv.

„S-ar putea să îi dezamăgească pe purişti, dar suntem mândri să ne aliniem la celelalte Grand Slam-uri cu un super tie-break, la 6-6, în setul al cincilea", a declarat reporterilor noul director al Open-ului Franţei, Amelie Mauresmo.

„Din punct de vedere sportiv, are sens, este în concordanţă cu celelalte Grand Slamuri. Uneori, jucătorii nu ştiau care este regula".

Americanul John Isner şi francezul Nicolas Mahut au fost implicaţi în cel mai lung meci din toate timpurile, în primul tur de la Wimbledon, în 2010, cei doi luptând 11 ore şi cinci minute în trei zile, înainte ca Isner să câştige setul al cincilea cu 70-68.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici