Grupurile pentru drepturile omului cer de la FIFA 440 milioane dolari pentru lucrătorii migranţi din Qatar

Amnesty International şi alte grupuri de apărare a drepturilor au cerut FIFA să pună deoparte 440 de milioane de dolari pentru a despăgubi lucrătorii migranţi din Qatar pentru „abuzurile asupra drepturilor omului" în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022, relatează Reuters.

115 afișări
Imaginea articolului Grupurile pentru drepturile omului cer de la FIFA 440 milioane dolari pentru lucrătorii migranţi din Qatar

Într-o scrisoare adresată preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, grupurile au declarat că organismul de conducere al fotbalului mondial ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu ţara gazdă pentru a proteja drepturile lucrătorilor migranţi în viitor.

„Pentru a remedia şirul de abuzuri comise din 2010, când FIFA a acordat drepturile de organizare Qatarului fără a cere vreo îmbunătăţire a protecţiei muncii, organizaţiile au cerut FIFA să egaleze cel puţin cele 440 de milioane de dolari pe care le distribuie ca premii în bani la Cupa Mondială", a declarat Amnesty într-un comunicat.

Guvernul din Qatar a declarat că sistemul său de muncă este încă în lucru, dar a negat acuzaţiile formulate într-un raport anterior al Amnesty, potrivit cărora mii de lucrători migranţi ar fi fost exploataţi.

Un raport de 48 de pagini al Amnesty, Reality Check 2021, a susţinut că practici precum reţinerea salariilor şi taxarea lucrătorilor pentru a-şi schimba locul de muncă erau încă răspândite.

Ca răspuns la scrisoare, FIFA a declarat că evaluează propunerea şi caută modalităţi de a asigura „rezolvarea tuturor plângerilor asociate cu proiectele Cupei Mondiale FIFA, inclusiv cazurile anterioare evenimentului".

FIFA a adăugat că lucrează cu comitetul de organizare şi că a compensat deja un număr de lucrători.

„Prin intermediul sistemului de rambursare a taxelor de recrutare, de exemplu, atât lucrătorii care participă la Cupa Mondială FIFA, cât şi cei care nu participă la Cupa Mondială FIFA, au primit plăţi în valoare totală de 22,6 milioane de dolari până în decembrie 2021, cu o sumă suplimentară de 5,7 milioane de dolari angajată de contractori", a precizat aceasta.

Cupa Mondială se va desfăşura între 21 noiembrie şi 18 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici