Hagi: Competiţia nu e corectă, cluburile în insolvenţă ar trebui să se reorganizeze în Liga a II-a

Managerul tehnic al FC Viitorul, Gheorghe Hagi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în Liga I nu este o competiţie corectă şi a precizat că grupările aflate în insolvenţă, Rapid, U Cluj, Oţelul Galaţi, Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul, ar trebui să se reorganizeze în eşaloanele inferioare.

173 afișări
Imaginea articolului Hagi: Competiţia nu e corectă, cluburile în insolvenţă ar trebui să se reorganizeze în Liga a II-a

Hagi: Competiţia nu e corectă, cluburile în insolvenţă ar trebui să se reorganizeze în Liga a II-a (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Cluburile se plâng că nu au bani, dar au făcut câte 10-15 transferuri. Zici că nu sunt bani, dar vin jucători cu statute importante din Spania sau alte ţări. Dar asta e, o să ne batem (n.r. - pentru salvarea de la retrogradare) şi o să vedem ce o să obţinem. Dar LPF şi FRF trebuie să fie atente la lucrurile astea pentru că în joc este competiţie care trebuie să fie curată, puternică şi fair-play. În Europa, când intri în insolvenţă te duci în Divizia B. Te reorganizezi în Liga a II-a în funcţie de gravitatea situaţie. Şi Glasgow Rangers s-a dus în liga a IV-a. Dacă te reorganizezi, mergi în liga a V-a, de ce să nu mergi? Ne e ruşine? Nu trebuie să ne fie ruşine, e criză, asta e realitatea. Dar dacă e criză în fotbal, atunci să fie salarii mici. Băgăm jucători români şi tineri, o luăm de la zero", a spus Hagi.

Întrebat dacă grupările din Liga I aflate în insolvenţă ar trebui retrogradate de FRF, Hagi a răspuns: "Nu ştiu. Nu trebuie să ne aliniem la regulamentele FIFA şi UEFA? Nu suntem înscrişi acolo, nu ele ne conduc şi ne girează? Competiţia trebuie să fie fair-play, să fie curată. În Europa prima regulă pentru cluburile care intră în insolvenţă, şi cred că cei de la FRF ştiu şi ei acest lucru, este să se ducă în B. Eu dacă intru mâine în insolvenţă trebuie să mă duc în B, în C. Pentru că asta trebuie să fac. Dacă mă reorganizez, cum să plătesc salarii de 10.000? Nu ne cade bine nici nouă când vedem că se aduc jucători din Spania pe salarii mari. Înseamnă că în România sunt bani, stăm super. Financiar nu stăm bine, dar aducem jucători care costă, care au fost la Real Madrid".

Managerul tehnic este de părere că în Liga I trebuie să rămână doar cluburile care îşi pot plăti jucătorii. "Dacă tot se vorbeşte de insolvenţă, din ce înţeleg şi cât mă pricep, atunci insovenţa înseamnă reorganizare. Dar nu poţi să dai afară jucători cu salarii de 2.000 (n.r. - euro) şi să iei alţii cu salarii de 10.000. Asta nu înseamnă reorganizare. Nu ştiu cum se face, dar nu e corect pentru competiţie, nu e normal să se întâmple. Şi eu am club de fotbal şi nu înţeleg. Cum să dai salariile astea (n.r. - de 10.000 de euro)? Păi înseamnă că ai bani. Iar dacă ai bani, plăteşteţi datoriile din insolvenţă şi după aia te dezvolţi. Avem foruri (n.r. - FRF şi LPF) care ne conduc şi trebuie să fie atente la lucrurile acestea. Pentru că bătălia e mare, iar în Liga I trebuie să rămână cluburi care sunt bine organizate şi care plătesc jucătorii", a afirmat el.

Hagi, care este şi finanţatorul grupării FC Viitorul, a menţionat că nu acuză cluburile aflate în insolvenţă, ci conducerea FRF care permite celor în insolvenţă să participe la competiţie. "Eu nu acuz cluburile, pentru că ele nu au nicio vină. Asta ţine de cei de sus, de cei care conduc fotbalul românesc. Trebuie găsite soluţii viabile prin care să ne aliniem. Altfel cum facem, că toţi vrem să rămânem în Liga I? E corect să concurezi cu alţii care au probleme? Trebuie să se cureţe. Care merită, bine, care nu, să o ia de la capăt şi asta e. Noi cum putem să plătim? Facem cum facem să plătim, dar alţii nu. Acest fair-play (n.r. - financiar) de care vorbesc UEFA şi FIFA trebuie să fie şi la noi. Dacă nu, atunci înseamnă că suntem pe o stradă greşită pe care nu ştiu unde vom ajunge. UEFA zice că trebuie să fim organizaţi, dar la noi s-a renunţat la criteriul financiar de la licenţiere. De ce? Nu ştiu. Atunci să renunţăm toţi, să nu mai plătim 20 de jucători, stăm cinci luni, iar nu îi mai plătim, după aia aducem alţi 20 şi tot aşa. Şi noi suntem în insolvenţă", a precizat Hagi.

El se aşteaptă la un retur foarte dificil deoarece comisiile FRF depunctează unele cluburi, cum este cazul CFR Cluj, apoi revin asupra deciziilor. "Se iau punctele, se dau punctele, azi se iau, mâine se dau înapoi. CFR Cluj dacă are probleme, ce îi mai trebuie comisie (n.r. - de recurs)? Dacă până la data cutare nu a plătit, de ce trebuie să meargă la altă comisie? Am auzit că şi-au dat demisia cei de la comisie şi acum vin alţii. Nu e corect. Iar stăm până în ultima etapă să vedem dacă are puncte, nu are... Comisiile renunţă, numai aşa e la noi. Nu mai înţelegem nimic, va fi un retur incredibil", a declarat tehnicianul.

În opinia lui Gheorghe Hagi, cel mai rău suferă jucătorii. "Cârţu a zis că această insolvenţă este o găselniţă, iar eu cred că are dreptate. Pentru că jucătorul este cel care nu e respectat, deşi el este artistul. Mulţi dintre ei, săracii, nu sunt plătiţi, sunt aruncaţi la gunoi. Apoi vin alţii, li se dau altora banii. Pentru unul e mumă, pentru altul e ciumă şi uite aşa. Dar asta e, trăim în România unde orice e posibil. S-a dat liber şi fiecare face cum vrea", a spus el.

Liga a II-a este "o comedie", susţine Hagi, care nu îşi explică de ce se mai dispută play-off-ul de promovare dacă dintre cele şase echipe doar una îşi depunde dosarul pentru obţinerea licenţei de Liga I. "Am înţeles că în Liga a II-a e play-off, dar de înscris, s-a înscris doar o echipă. Celelalte de ce mai joacă în play-off? Şi în România nu zice nimeni nimic. Asta nu e organizare. E incredibil ce se întâmplă, din cele din play-off doar o echipă să şi depună dosarul pentru licenţa de Liga I... Păi de ce se mai joacă? Atunci trebuie să tai play-off-ul, întrerupi şi la revedere. E comedie. Mai bine stăm şi asta e. Dar nimeni nu spune nimic, stăm, privim şi mergem înainte. Dar nu e corect", a explicat Hagi.

Prezent la conferinţa de presă, noul director general al FC Viitorul, Cristian Bivolaru, a afirmat că trebuie făcută o distincţie clară între cluburile din Liga I care respectă regulamentele sportive şi cele care sunt în insolvenţă. "Sunt un pic mirat de cum se mişcă lucrurie în Liga I. Nu mi se pare deloc normal ca noi să fim în competiţie cu nişte cluburi aflate într-o situaţie delicată. Cred că ar trebui să existe o distincţie clară între cei care respectă legile şi reglementările în vigoare şi cei care nu o fac", a menţionat Bivolaru.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şase se află în insolvenţă: FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul Ploieşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici